Στον «πάγο» η πώληση F-16 στην Τουρκία; - Θα παρέμβουν οι ΗΠΑ στην υπόθεση Μπελέρη;

 
steit-ntipartment

Ενημερώθηκε: 12/09/23 - 14:25

Η πώληση των αμερικανικών μαχητικών F-16 στην Τουρκία, το θέμα της άδικης φυλάκισης του Φρέντη Μπελέρη με εντολή του πρωθυπουργού της Αλβανίας, Έντι Ράμα, και οι ελληνοτουρκικές συζητήσεις που έχουν ξεκινήσει, όπως και η αμερικανική ανάμειξη στον διάλογο μεταξύ της Αθήνας και της Τουρκίας, ήταν ανάμεσα στα σημαντικά θέματα που τέθηκαν στην ενημέρωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι δημοσιογράφοι, ανάμεσα στους οποίους και ο ανταποκριτής της Hellas Journal, «έβγαλαν» ειδήσεις -όπως έλεγαν οι παλαιοί δημοσιογράφοι- καθώς πληροφορηθήκαμε ότι:

Η αμερικανικής διπλωματία έπαιξε ρόλο για να ξεκινήσει ο ελληνοτουρκικός διάλογος, όπως είπε ο εκπρόσωπος Ματ Μίλερ. Και αυτό ήταν αναμενόμενο.

Από τον περασμένο Απρίλιο στους Δελφούς, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζόρτζ Τσούνης μας είχε προϊδεάσει ότι μετά τις εκλογές στην Ελλάδα και την Τουρκία θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για να εισέλθουν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις σε «ήρεμα νερά».

Αλλά, η χθεσινή ενημέρωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ήταν αποκαλυπτική και για το θέμα των F-16. Αν επιχειρήσει κανείς να διαβάσει μέσα από τις γραμμές καταλαβαίνει ότι η Ουάσιγκτον και η ΄Άγκυρα έχουν εισέλθει ξανά σε ένα αδιέξοδο, που ουδείς γνωρίζει αν θα ξεπεραστεί όπως τις προηγούμενες φορές.

Οι δύο χώρες βλέπουν το θέμα υπό άλλη οπτική γωνία και ο κ. Μίλερ υπερτόνισε το ρόλο του Κογκρέσου: ότι δηλαδή η Αμερική έχει νόμους, κανόνες και διαδικασίες οι οποίες είναι σεβαστές.

Ο εκπρόσωπος στην ουσία μας είπε ότι δεν συνδέονται η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με την πώληση των F-16, άρα, ακόμα και αν η Τουρκική Εθνοσυνέλευση εγκρίνει την είσοδο της σκανδιναβικής χώρας στη Δυτική Συμμαχία, η πώληση των αμερικανικών μαχητικών δεν είναι εξασφαλισμένη.

Η προσωπική μου άποψη είναι αυτή: η πώληση των αμερικανικών μαχητικών στον Ταγίπ Ερντογάν είναι στον πάγο και η παρούσα κυβέρνηση λόγω των εκλογών για τη θέση του Προέδρου, όλων των βουλευτών και του 33% των γερουσιαστών, δεν μπορεί να διακινδυνεύσει να χάσει τη ψήφο των ομογενών μας.

Φαίνεται ότι η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν αποφάσισε ότι ΔΕΝ θα κοντράρει για το θέμα τον γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ και τους άλλους νομοθέτες που αντιδρούν. Άρα δεν θα επιχειρήσει να καταθέσει βέτο για να προσπεράσει τους βουλευτές και τους γερουσιαστές που εναντιώνονται στην πώληση αμερικανικού στρατιωτικού υλικού στην κατοχική δύναμη.

Εάν πιστέψουμε τον Τούρκο πρόεδρο, στη συνομιλία που είχε στο πόδι -όπως είπε ο ίδιος- με τον Πρόεδρο Μπάιντεν, αντιλήφθηκε ότι όλα θα εξαρτηθούν από το Κογκρέσο.

Σε ό,τι αφορά τη φυλάκιση του Φρέντη Μπελέρη, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιφυλάχθηκε να απαντήσει. Και η μη απάντηση έχει μεγάλη σημασία, καθώς το αμερικανικό υπουργείο έχει τοποθετηθεί στο παρελθόν με τρόπο που δεν είναι ικανοποιητικός, αλλά ο κ. Μίλερ επέλεξε να ξαναδεί το θέμα.

Είναι βέβαιο πως εάν οι Αμερικανοί αποφασίσουν να παρέμβουν, καθώς αυτοί έστησαν το δικαστικό σύστημα στην Αλβανία, ο εκλεγμένος δήμαρχος της Χειμάρρας, θα αφεθεί ελεύθερος… Αυτό είναι σίγουρο.

Παρακάτω διαβάστε το διάλογο του Αμερικανού εκπροσώπου με τους διαπιστευμένους ανταποκριτές του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Μελετήστε και τις ερωτήσεις, καθώς τις πλείστες φορές περιέχουν ειδήσεις:

ΕΡΩΤΗΣΗ Hellas Journal: Ματ, είμαι βέβαιος ότι γνωρίζετε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία ξεκίνησαν συνομιλίες υψηλού επιπέδου για να βρουν τρόπους ώστε η Τουρκία να σταματήσει να απειλεί την Ελλάδα. Οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν ξανά την επόμενη εβδομάδα στα Ηνωμένα Έθνη. Όπως γνωρίζουμε, συναντήθηκαν στο Βίλνιους κατά τη διάρκεια της συνόδου του ΝΑΤΟ. Είναι δυνατόν να μας πείτε εάν η αμερικανική κυβέρνηση εμπλέκεται σε αυτές τις διπλωματικές προσπάθειες μεταξύ αυτών των δύο συμμάχων σας;

ΜΙΛΕΡ: Δεν θα μιλήσω για την επερχόμενη συνάντηση. Αλλά θα πω ότι, φυσικά, έχουμε συμμετάσχει σε συνομιλίες με τις δύο χώρες σχετικά με την ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή και για συγκεκριμένα μέτρα που μπορούν να λάβουν για την αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της άμεσης εμπλοκής στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους.

ΕΡΩΤΗΣΗ (Hellas Journal): Ναι. Είναι – η ερώτησή μου αφορά τη σχέση μεταξύ της Αλβανίας και της Ελλάδας, δύο άλλων συμμάχων σας. Οι σχέσεις βρίσκονται σε βαθιά κρίση τον τελευταίο καιρό επειδή ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, δεν ξέρω αν γνωρίζετε, έχει διατάξει τη σύλληψη ενός Έλληνα δημάρχου. Είναι εκλεγμένος δήμαρχος. Είναι ακόμα στη φυλακή μετά από τρεις μήνες. Η ερώτησή μου είναι ότι – γνωρίζετε για τη σύλληψη; Και αν γνωρίζετε, έχετε παρέμβει στην αλβανική κυβέρνηση για να απελευθερωθεί αυτός ο εκλεγμένος δήμαρχος;

ΜΙΛΕΡ: Επιτρέψτε μου να πάρω την ερώτηση. (σ.σ.: αυτό συμβαίνει όταν ο εκπρόσωπος δεν είναι έτοιμος να δώσει απάντηση και θα ήθελε να ξαναδεί το θέμα).

ΕΡΩΤΗΣΗ (Anadolu): Για την Τουρκία, αναρωτιόμουν αν έχετε ενημερώσεις σχετικά με την πώληση των F-16 (στην Τουρκία). Υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα για το πότε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σκοπεύει να προχωρήσει σε αυτή την πώληση;

Και επίσης, εσείς και άλλοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχετε επανειλημμένα πει ότι το ζήτημα των F-16 και η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ δεν συνδέονται, αλλά χθες, ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν, αφού είχε μια σύντομη συνομιλία με τον Μπάιντεν στο περιθώριο της G20, είπε ότι οι ΗΠΑ κάνουν μια τέτοια σύνδεση και θα μπορούσε αυτό να προκαλέσει αναστάτωση στην Άγκυρα. Πώς το εξηγείτε αυτό; Είστε στο ίδιο – ακόμα στην ίδια θέση να μην συνδέετε αυτά τα δύο ξεχωριστά ζητήματα;

ΜΙΛΕΡ: Δύο πράγματα λοιπόν. Πρώτον, δεν έχω ενημέρωση για το χρονοδιάγραμμα. Αλλά όσον αφορά το αν συνδέονται, δεν πιστεύουμε ότι συνδέονται ή θα έπρεπε να συνδέονται, αλλά όπως έχουμε ξαναπεί και όπως έχουμε καταστήσει σαφές στην τουρκική κυβέρνηση, φυσικά, η πώληση των F-16 είναι κάτι που πρέπει να εγκριθεί από το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών. Και υπάρχουν μέλη του Κογκρέσου που πιστεύουν ότι τα δύο ζητήματα συνδέονται στενά μεταξύ τους, επομένως, ενώ δεν πιστεύουμε ότι συνδέονται, δεν είμαστε ο μόνος παράγοντας σε αυτή τη διαδικασία. Το έχουμε καταστήσει σαφές απευθείας στους Τούρκους αξιωματούχους.

ΕΡΩΤΗΣΗ (Reuters): Ευχαριστώ, Ματ. Θέλω απλώς να δώσω συνέχεια στην ερώτηση για τα F-16, γιατί στα ίδια σχόλια, ο Ερντογάν μιλά επίσης για το πώς έχει το δικό του Κογκρέσο να πείσει, και αυτό είναι μια αναφορά στο τουρκικό κοινοβούλιο. Και όταν διαβάζετε τα σχόλια στο σύνολό τους, ακούγεται ότι η επικύρωση μπορεί να μην γίνει αμέσως μόλις συνέλθει εκ νέου το τουρκικό κοινοβούλιο. Αναρωτιέμαι αν οι ΗΠΑ ανησυχούν ότι αυτό μπορεί να καθυστερήσει περαιτέρω (σ.σ.: εννοεί την πώληση των F-16); Είστε – τι είδους, σαν, μήνυμα μεταφέρετε στις τουρκικές αρχές; Και ποια θα είναι η σειρά; Δηλαδή, θα επικυρώσουν, (και μετά)θα στείλετε την επίσημη ειδοποίηση; Ή θέλουν να στείλετε μια επίσημη ειδοποίηση για τα F-16 μετά την επικύρωση;

ΜΙΛΕΡ: Θα πω, σε σχέση με τη θέση μας, πιστεύουμε, όπως έχουμε ξαναπεί, ότι η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ πρέπει να εγκριθεί το συντομότερο δυνατό. Και εκτιμούμε την υποστήριξη του Προέδρου Ερντογάν σε αυτό και λαμβάνουμε υπόψη το λόγο του ότι θα το προωθήσει και ότι τελικά θα επικυρωθεί από το τουρκικό Κοινοβούλιο. Σε σχέση με οποιαδήποτε αλληλουχία, δεν μπορώ να μπω σε αυτό σε αυτό το σημείο.

Πηγή: hellasjournal.com

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ