Ίσως είναι η πρώτη φορά απο τον Γενάρη του 2015 που ο πρωθυπουργός αισθάνεται τόσο εγκλωβισμένος αφού έχει αργά και συστηματικά απομονωθεί απο όλους τους φίλους του στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και πλέον οι μόνοι στους οποίους μπορεί να ποντάρει είναι οι χθεσινοί αντίπαλοί του.
Αποκομμένος απο μία μεγάλη μερίδα της εκλογικής του πελατείας η οποία τον αντιμετωπίζει –λόγω των επιλογών του-με περιφρόνηση.
Προβληματισμένος απο τις εξελίξεις στο εξωτερικό καθώς οι «φίλοι» του απο τον μεχρι τον είναι πλέον αποδυναμωμένοι. Ανασφαλής για το νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και στην Ευρώπη ουσιαστικά έχει να επιλέξει ανάμεσα σε μία ηρωική έξοδο και σε ένα ροκάνισμα χρόνου ευελπιστώντας σε μία αλλαγή των συνθηκών.
Πλέον, η προοπτική η φθορά του να επιδεινώσει την αστάθεια του ελληνικού πολιτικού συστήματος είναι πλέον ορατή.Μοναδική του ελπίδα ο κ.Σόιμπλε. Είτε ο γερμανος θα του προσφέρει-έναντι ανταλλαγμάτων-μία εικονική «ρύθμιση» για το χρέος είτε-με την άρνηση του-θα του δώσει το περιθώριο να εμφανιστεί ώς ...θύμα και με τον τρόπο αυτό να μη περάσει στην πολιτική αποστρατεία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται πίσω από τη Νέα Δημοκρατία, σε όλες τις . Η εφαρμογή των σκληρών μέτρων λιτότητας είναι υπεύθυνη για αυτή την δημοσκοπική εικόνα. Ο κατανάλωσε πολύτιμο πολιτικό κεφάλαιο συμμετέχοντας σε αυτές τις εκλογικές αναμετρήσεις και επιχειρώντας να μετατρέψει το ΣΥΡΙΖΑ από ένα ριζοσπαστικό αριστερό κίνημα σε σοσιαλδημοκρατικό κόμμα.
Δεδομένης όλης αυτής της αναταραχής στο ελληνικό κομματικό σύστημα, οι πρόωρες εκλογές έχουν επανέλθει ως προοπτική αν και οι επόμενες βουλευτικές εκλογές είναι προγραμματισμένες για το 2019. Ο πρόσφατος ανασχηματισμός του υπουργικού συμβουλίου από τον Τσίπρα αποσκοπούσε στην επιβράδυνση της κυβερνητικής φθοράς και την αποτροπή διενέργειας πρόωρων εκλογών.
Παρά ταύτα, θα μπορούσαν να συμβούν, και κατά πάσα πιθανότητα η θα τερμάτιζε πρώτη. Το ερώτημα είναι αν θα μπορούσε να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Και αυτό δεν θα ήταν εύκολο. Επιπλέον, αν κερδίσει την πλειοψηφία του εκλογικού σώματος απορροφώντας μια κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων από κόμματα όπως το Ποτάμι και τα ωθήσει κάτω από το όριο του 3% -που είναι απαραίτητο για να μπουν στο κοινοβούλιο- αυτό θα αφήσει τη ΝΔ με λιγότερες επιλογές στην προσπάθειά της να σχηματίσει έναν κυβερνητικό συνασπισμό. Σε μια τέτοια περίπτωση, μπορεί να μην είναι σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση και η χώρα να οδηγηθεί σε νέες εκλογές. Μόνο που αυτή την φορά, αυτές θα διεξαχθούν βάση ενός νέου εκλογικού νόμου που καθιστά τον σχηματισμό μονοκομματικών κυβερνήσεων σχεδόν αδύνατο. Και αυτό είναι ο τελευταίος άσσος που έχει το μανίκι ο κ. Τσίπρας αλλά για να τον χρησιμοποιήσει απαιτείται μία ηρωϊκή έξοδος η οποία όμως θα γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να μη συσπειρώσει εναντίον του την κεντροαριστερά και την κεντροδεξιά.
Η εκλογική επιτυχία του Trump έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα καθώς έχει προκαλέσει ένα επιπλέον ρήγμα στη σχέση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ: Ο φάνηκε να είναι απογοητευμένος με τα αποτελέσματα, ενώ οι ΑΝΕΛ ήταν περιχαρείς. Ήταν μια ακόμη υπενθύμιση των θεμελιωδών ιδεολογικών διαφορών μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων. Ταυτόχρονα, η εκλογή Trump έχει γενικότερες επιπτώσεις στη διαδικασία σχηματισμού κυβερνητικών συνασπισμών. Για παράδειγμα, αν ο Trump δεν αλλάξει τη στάση του στο θέμα του ελληνικού χρέους, η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να βρεθούν στην ίδια πλευρά. Ωστόσο, πολλοί στην Ελλάδα -συμπεριλαμβανομένου του Τσίπρα - είναι αισιόδοξοι ότι ο Trump θα είναι διαφορετικός πρόεδρος απ' ότι υποψήφιος. Αυτό μένει να το δούμε.
ΠΗΓΗ: