Υπό τη σκιά όσων έχουν προηγηθεί στις διαπραγματεύσεις και τις αντιδράσεις για τις εξαγγελίες Τσίπρα ξεκίνησε στο Βερολίνο η συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουρού Αλέξη Τσίπρα με την Γερμανίδα ομόλογό του, Αγκελα Μέρκελ.
Λίγο πριν τη συνάντηση μίλησαν στους δημοσιογράφους (δε δέχτηκαν ερωτήσεις)
Η Α. Μέρκελ είπε ότι οι διαβουλεύσεις γίνονται με τους τρείς θεσμούς και το Eurogroup. Οι συζητήσεις μας δεν είναι πάντα εύκολες, αλλά είναι πάντα ειλικρινείς, τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ
Η Ελλάδα έχει επιβαρυνθεί σε τεράστιο βαθμό. Υποστηρίζουμε μια δίκαιη κατανομή προσφύγων στην ΕΕ δεν μπορεί να εγκαταλείψουμε την Ελλάδα στην μοίρα της, τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, στις κοινές δηλώσεις με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο.
Έχουμε στενή συνεργασία στο θέμα της Συνθήκης ΕΕ-Τουρκίας.
Η δραστηριοποίηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο είναι καλή διαδικασία για να καταπολεμηθεί το δουλεμπόριο, προσέθεσε.
Ο Ελληνας πρωθυπουρργός Αλέξης Τσίπρας είπε ότι οι σχέσεις μας διακρίνονται για την ευθύτητα και τη σταθερότητά τους. Διανύουμε μια πολύ κρίσιμη περίοδο που δοκιμάζει τις δυνατότητές μας να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις: οικονομία, ασφάλεια, μετανάστευση.
Η περίοδος απαιτεί καλή πίστη, συνεργασία και αλληλοεκτίμηση μεταξύ των εταίρων. Κοινός μας στόχος ο απεγκλωβισμός από τις πολλαπλές κρίσεις και το να σφυρηλατήσουμε το νέο όραμα για την Ευρώπη.
Κοινή απειλή είναι η άνοδος των ακροδεξιών στην Ευρώπη και πρέπει να αντιμετωπιστεί από τις δημοκρατικές δυνάμεις, τόνισε ο Ελληνας πρωθυπουργός.
Θα ενημερώσω την καγκελάριο για την θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, την θεαματική υπεραπόδοση των εσόδων και την επιστροφή μετά από πολλά χρόνια στην ανάπτυξη, ανέφερε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε:
Όραμά μας είναι η ανάπτυξη να μην αφορά μόνο στατιστικές και αριθμούς αλλά να ανακουφίσει όλους εκείνους που όλα αυτά τα χρόνια έκαναν τεράστιες θυσίες στο όνομα της Ευρώπης.
Το όραμα της δίκαιης ανάπτυξης απαιτεί γενναίες αποφάσεις από όλους τους εταίρους.
Να στείλουμε μήνυμα στην διεθνή κοινότητα οτι η Ελλάδα από μέρος της κρίσης έγινε μέρος της λύσης και σε ότι αφορά την οικονομία όσον αφορά και την γεωπολιτική σταθερότητα.
Η Ελλάδα τάσσεται σταθερά υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, αλλά με αυστηρή προσήλωση στα σχετικά κριτήρια.
Στο Κυπριακό, η ΕΕ εχει και θα έχει ενεργό ρόλο. Είναι ζήτημα στο οποίο θα δοκιμαστεί το βάθρος των ευρωτουρκικών σχέσεων όσο και η βούληση της Τουρκίας να εξευρεθεί μια λύση.
Στηρίζουμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση χωρίς εγγυήσεις, χωρίς στρατό κατοχής και χωρίς φόβο για οποιονδήποτε Κύπριο.
Θα συζητήσουμε και για τις δυσκολίες με την Τουρκία μετά το αποτρόπαιο πραξικόπημα του Ιουλίου. Η Ελλάδα δεν θα ανεχθεί οποιαδήποτε αμφισβήτηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, προσέθεσε.
Τα επιχειρήματα του Ελληνα πρωθυπουργού
Τα βασικά θέματα στην ατζέντα των συνομιλιών είναι η προσφυγική κρίση και η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας αλλά και το Κυπριακό στα συμφραζόμενα των πρόσφατων εξελίξεων τις οποίες η γερμανική πλευρά αξιολογεί πολύ θετικά, διαβλέποντας πλέον καλές πιθανότητες επίλυσής του.
Εν πρώτοις, ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει το ζήτημα που ανέκυψε μετά τις εξαγγελίες του για την ''13η σύνταξη'' και για τα νησιά του Αιγαίου.
«Η παρεξήγηση πρέπει να λυθεί», είναι η θέση της Αθήνας, που θα προσέλθει στην Καγκελαρία με βασικό επιχείρημα ότι το πρόγραμμα δεν τίθεται σε κίνδυνο από το συγκεκριμένο μέτρο που πήρε η κυβέρνηση. Η συνέπεια που έχει επιδείξει στην τήρηση των συμφωνιών θα είναι ένα ακόμη «όπλο» στην ελληνική «φαρέτρα», με τον πρωθυπουργό να αναμένεται να ζητήσει συνέπεια από όλες τις πλευρές, για παράδειγμα στη λήψη μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους.
Όμως, ένα βασικό επιχείρημα που θα χρησιμοποιήσει ο πρωθυπουργός, είναι ότι η συγκυρία δεν επιτρέπει πειραματισμούς: ο πόλεμος στη Συρία μαίνεται, το Κυπριακό έχει μπει στην κρισιμότερη φάση του, η ευρωπαϊκή οικονομία δεν έχει σταθεροποιηθεί και εκατομμύρια Ευρωπαίων πολιτών -σε χώρες, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία- οδηγούνται το 2017 στις κάλπες. Συνεπώς, σύμφωνα με την ελληνική θεώρηση δεν υπάρχει η πολυτέλεια να μην κλείσει η αξιολόγηση τώρα.
Μέρκελ: Δεν σκοπεύω να αναμειχτώ - Διαπραγματευτείτε με τον ESM
μηδαμινά περιθώρια ελιγμών της Μέρκελ ενώ επέστρεψε το Grexit
Οπως εκτιμούν διεθνή Μέσα Ενημέρωσης,
Ταυτόχρονα, η ίδια η Μέρκελ φρόντισε να ξεκόψει πολύ νωρίς τις προσδοκίες του έλληνα πρωθυπουργού για πολιτική συμφωνία.
Χωρίς περιστροφές η γερμανίδα Καγκελάριος ξεκαθάρισε την θέση της αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
''Όσον αφορά τις ελληνικές αποφάσεις, υπάρχει μια κρίσιμη συζήτηση. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) το έχει ξεκαθαρίσει αυτό. Είμαι σίγουρη ότι θα συζητήσω το θέμα αυτό με τον Έλληνα πρωθυπουργό σήμερα, παρότι δεν σκοπεύω να αναμειχθώ στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πακέτο".
Το πρόγραμμα των επαφών του Αλ. Τσίπρα (ώρα Ελλάδος)
13:30-13:45 Κοινές δηλώσεις με την καγκελάριο
13:45-14:45 Γεύμα εργασίας
16:00-17:00 Συνάντηση Τσίπρα με τον αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ
17:45-18:30 Συνάντηση Τσίπρα με αντιπροσωπεία των Πρασίνων
Τέλος, ο Ελληνας πρωθυπουργός το Σάββατο το πρωί θα μιλήσει στο συνέδριο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τσίπρας στην ''αγριεμένη'' Μέρκελ: Πρέπει να λύσουμε την παρεξήγηση για την ''13η σύνταξη''
ΚΑΙΡΟΣ 16/12/2016: Χιόνια στις περισσότερες περιοχές και πτώση της θερμοκρασίας
Διαψεύδει το υπ. Ναυτιλίας ελληνοτουρκικό επεισόδιο στα Ιμια
Περισσότεροι από 6.400 άνθρωποι εγκατέλειψαν το Χαλέπι, κατά το τελευταίο 24ωρο