BRICS: Σύνοδος στη Βραζιλία με αντικείμενο τη στάση τους απέναντι στους δασμούς Τραμπ

 
Σε θέση μάχης οι BRICS: Σύνοδος στη Βραζιλία με αντικείμενο τη στάση τους απέναντι στους δασμούς Τραμπ

Πηγή Φωτογραφίας: Eraldo Peres/AP

Ενημερώθηκε: 28/04/25 - 20:32

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ομάδας BRICS των αναπτυσσόμενων χωρών συνεδριάζουν σήμερα στη Βραζιλία για να συζητήσουν την κοινή στάση τους απέναντι στο μπαράζ δασμών που έχει ανακοινώσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Με τη λήξη της συνόδου αναμένεται να εκδοθεί μια κοινή ανακοίνωση με την οποία οι υπουργοί της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας, της Κίνας, της Νότιας Αφρικής και άλλων έξι χωρών θα επικρίνουν τα «μονομερή μέτρα» στον εμπορικό τομέα.

«Οι υπουργοί διαπραγματεύονται μια διακήρυξη που θα επανεπιβεβαιώνει ότι θεωρούν (…) τις πολυμερείς εμπορικές διαπραγματεύσεις βασικό άξονα δράσης στο εμπόριο» είπε ο Βραζιλιάνος διπλωμάτης Μαουρίσιο Λίριο.

Η ομάδα των BRICS, στην οποία πέρυσι εντάχθηκαν η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αιθιοπία, η Ινδονησία και το Ιράν, βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρές προκλήσεις λόγω των αμερικανικών εμπορικών πρακτικών.

Η Κίνα, στην οποία επιβλήθηκαν δασμοί 145% από τις ΗΠΑ, πίεζε για την υιοθέτηση πιο σκληρού τόνου στο τελικό ανακοινωθέν αλλά, σύμφωνα με μια πηγή που έχει γνώση των διαπραγματεύσεων, το τελικό κείμενο θα είναι μεν επικριτικό, αλλά χωρίς να προχωρά σε απευθείας αντιπαράθεση.

Η BRICS έχει δεχτεί ως ομάδα τα πυρά του Τραμπ, ο οποίος απείλησε να επιβάλει στις χώρες της πρόσθετους δασμούς ύψους 100% εάν προχωρήσουν στην έκδοση ενιαίου νομίσματος για να αντικαταστήσουν το δολάριο στις εμπορικές συναλλαγές τους.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η Βραζιλία, που ασκεί την προεδρία της BRICS αυτήν την περίοδο, έχει εγκαταλείψει την ιδέα του κοινού νομίσματος αλλά μπορεί να ανοίξει το δρόμο για λιγότερη εξάρτηση των χωρών από το δολάριο.

Οι υπουργοί θα συζητήσουν επίσης τη στάση που θα τηρήσουν οι χώρες τους όσον αφορά τη χρηματοδότηση πολιτικών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ενόψει και της συνόδου του ΟΗΕ για το κλίμα που θα φιλοξενηθεί τον Νοέμβριο στη Βραζιλία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ