Την απευθείας παραπομπή του Χρήστου Τριαντόπουλου στην τακτική δικαιοσύνη για την υπόθεση των Τεμπών αποφάσισε η προανακριτική επιτροπή που συνεδρίασε σε ιδιαίτερα οξυμένο κλίμα.
Με υπόμνημά του, ο πρώην υπουργός δήλωσε αθώος για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, ενώ η αντιπολίτευση επέμεινε στην κλήση μαρτύρων. ΣΥΡΙΖΑ, Νίκη και Νέα Αριστερά αποχώρησαν από τη διαδικασία.
Σήμερα (28/3) η προανακριτική ολοκλήρωσε το έργο της, δηλαδή την προκαταρκτική εξέταση θεωρώντας επαρκές το αποδεικτικό υλικό που υπάρχει για να ασκηθεί δίωξη, δηλαδή τις 30 μαρτυρικές καταθέσεις, σύμφωνα με πηγές της ΝΔ.
Όπως αποφασίστηκε, τα κόμματα έχουν διορία έως τις 4 Απριλίου προκειμένου να καταθέσουν τις πορισματικές τους θέσεις στο προεδρείο. Μέχρι στιγμής είναι γνωστό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα καταθέσει πόρισμα, αλλά δήλωση καταγγέλλοντας μεθοδεύσεις της πλειοψηφίας.
Τελευταία συνεδρίαση της Προανακριτικής ορίστηκε για τη Δευτέρα 7 Απριλίου με αντικείμενο την ένταξη σε ένα ενιαίο κείμενο του πορίσματος της πλειοψηφίας και των εκθέσεων των άλλων κομμάτων.
Στη συνέχεια, το κείμενο να κατατεθεί στον Πρόεδρο της Βουλής.
Μέσα σε 15 μέρες, πιθανότατα την Μεγάλη Εβδομάδα, η Ολομέλεια θα τοποθετηθεί επί του πορίσματος με μυστική ψηφοφορία και θα αποφασίσει την άσκηση δίωξης στον Χρήστο Τραντόπουλο, παραπέμποντάς τον στον φυσικό δικαστή, δηλαδή στο πενταμελές Δικαστικό Συμβούλιο.
Συνοπτικά τα επόμενα βήματα
- 4 Απριλίου: Η διορία στα κόμματα να καταθέσουν τα πόρισματά τους.
- 7 Απριλίου: Τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής με αντικείμενο την συζήτηση επί του πορίσματος της πλειοψηφίας.
- Έως 15 μέρες μετά: Συζήτηση και ψηφοφορία στην Ολομέλεια
Στο γραπτό υπόμνημα των περίπου 150 λέξεων, ο Χρήστος Τριαντόπουλος δήλωσε αθώος και ζήτησε την απευθείας παραπομπή του στη δικαιοσύνη.
«Επί του θέματος επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά ότι είμαι αθώος και ότι ουδεμία αξιόποινη ή/και παράνομη πράξη διέπραξα […] Σε συνέχεια, λοιπόν, της ως άνω επιστολής μου, δηλώνω και διά του παρόντος ότι επιθυμώ η υπόθεσή μου να αχθεί στην τακτική Δικαιοσύνη, έτσι ώστε αυτή να αξιολογηθεί από τους φυσικούς Δικαστές μου» αναφέρεται μεταξύ άλλων.
Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης εκτός από το υπόμνημα βρέθηκε και η άρνηση της πλειοψηφίας να προηγηθεί κλήση μαρτύρων, όπως ζητούσαν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, με το ΠΑΣΟΚ να καταλογίζει στον πρώην υφυπουργό κυνισμό και δειλία.
Η ΝΔ ψήφισε κλείσιμο του προανακριτικού έργου της επιτροπής, κρίνοντας ότι το αποδεικτικό υλικό που έχει διαβιβαστεί από την Εισαγγελία της Λάρισας στη Βουλή είναι επαρκές για άσκηση ποινικής δίωξης και συνεπώς την απευθείας παραπομπή Τριαντόπουλου στο δικαστικό συμβούλιο, με την αντιπολίτευση να καταγγέλλει τη διαδικασία και τους ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και Νίκη να αποχωρούν με καταγγελίες περί ακυρότητάς της.
«Ισχυρίζονται ότι είναι αθώος (σ.σ. ο Τριαντόπουλος) αλλά τον παραπέμπουν και μαζί με τις υπόλοιπες μεθοδεύσεις τους διακινδυνεύουν την ακυρότητα της διαδικασίας. Ο Πρωθυπουργός θα υποστεί τις συνέπειες από την οργανωμένη από τον ίδιο επίθεση στους θεσμούς και την νομιμότητα» τόνισε η κα Μιλένα Αποστολάκη, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Γιώργος Γαβρήλος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας παραβιάζει το Σύνταγμα το νόμο περί ευθύνης υπουργών και έβαζε σε κίνδυνο ακυρότητας την προδικασία της προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση του Τριαντόπουλου. Αποκλείει συνειδητά για πολιτικούς λόγους την κλήση μαρτύρων ώστε να διαλευκανθεί υπόθεση».
«Τα στοιχεία που έρχονται στην επιφάνεια θα συνέβαλαν στο πλαίσιο της προανακριτικής επιτροπής να κατεδειχθεί ότι επιβάλλεται και να διερευνηθούν οι κατηγορίες για τον Τριαντόπουλο αλλά και να αποδοθούν κατηγορίες και σε άλλα κυβερνητικά στελέχη», τόνισε ο γγ του ΚΚΕ, κ. Δημήτρης Κουτσούμπας.
Ο πρόεδρος της Ελλληνικής Λύσης, κ. Κυριάκος Βελόπουλος σημείωσε: «Τώρα η Νέα Δημοκρατία έκανε την προανακριτική, συγκαλυπτική, απαλλακτική για τους ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς του εγκλήματος».
«Ως Νέα Αριστερά δεν μπορούμε να νομιμοποιήσουμε την μεθόδευση αυτή η οποία συνεχίζει την επιχείρηση συγκάλυψης την οποία ενορχηστρώνει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και γι’ αυτό το λόγο καταγγείλαμε και αποχωρήσαμε από την σχετική διαδικασία» είπε ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς, κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Ο βουλευτής της Νίκης, κ. Τάσος Οικονομόπουλος δήλωσε: «Στην προανακριτική επιτροπή, έλαβε χώρα σήμερα θεσμική εκτροπή παρόμοια της όποιος θα οδηγήσει σε συνέπειες να μιλάμε στο μέλλον για προανακριτική προ των Τεμπών και προανακριτική μετά τα Τέμπη».
«Αυτά που σήμερα έγιναν είναι η καλύτερη απόδειξη ότι η κυβέρνηση αισθάνεται ένοχη και προσπαθεί να αποσείσει τις ευθύνες της. Συμβουλεύω τον κ. Μητσοτάκη να βρει έναν καλό δικηγόρο» υπογράμμισε μεταξύ άλλων η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, κα Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Πηγές της πλειοψηφίας υποστήριξαν πως οι διαδικασίες τηρήθηκαν και έγιναν τα απαραίτητα προκειμένου να μην τεθεί θέμα ακυρότητας.
Στη συνεδρίαση συζητήθηκε και το νέο εξώδικο της Μαρίας Καρυστιανού, που ζήτησε μεταξύ άλλων τη συνέχιση των εργασιών της προανακριτικής – με την πλειοψηφία να το απορρίπτει. Προτείνει να κληθούν 17 μάρτυρες, μεταξύ αυτών ο Πρωθυπουργός και πέντε πρώην υπουργοί και υφυπουργοί της περιόδου της σιδηροδρομικής τραγωδίας.