Π. Μαρινάκης: Προσλήψεις το 2025 - Αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής οι νέες θέσεις εργασίας

 
σσσ

Πηγή Φωτογραφίας: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Ενημερώθηκε: 01/10/24 - 13:53

Με αναφορά στο ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων σύμφωνα με στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» που «σημειώνει την υψηλότερη επίδοση από το 2001 οπότε και ξεκίνησε η καταγραφή των συγκεκριμένων στοιχείων ως και σήμερα», ξεκίνησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Το 54,11% των αναγγελιών πρόσληψης αφορά θέσεις πλήρους απασχόλησης. Επιπλέον σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η ανεργία στη χώρα μας έπεσε στο 9,5% τον Αύγουστο από 9,9% τον Ιούλιο. Ο αριθμός των απασχολούμενων αυξήθηκε κατά 103.000 από τον Αύγουστο του 2023 φθάνοντας τα 4.250.000 άτομα ενώ ο αριθμός των ανέργων έπεσε κατά 90.000 από τον Αύγουστο του 2023 φθάνοντας τους 444.000. Σημαντική πτώση της ανεργίας σημειώθηκε στους νέους έως 24 ετών στο 19,4% από 28,3% πέρυσι και από 37,6% τον Αύγουστο του 2019». Πρόσθεσε ότι και στις γυναίκες η ανεργία μειώθηκε στο 11,6% από 15,1% πέρυσι και από 21,8% που ήταν τον Αύγουστο του 2019.

«Η δημιουργία ακόμα περισσότερων και καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας είναι το αποτέλεσμα μιας συνεκτικής πολιτικής της κυβέρνησης η οποία εφαρμόζεται από το 2019. Η Ελλάδα την περίοδο 2019-2023 είναι πρωταθλήτρια στην ΕΕ των 27 σε ό,τι αφορά την αύξηση των επενδύσεων με σωρευτική αύξηση 41%», τόνισε. Πρόσθεσε ότι παράλληλα με τη μείωση πάνω από 60 φόρων αλλά και των ασφαλιστικών εισφορών δημιουργούνται περισσότερα κίνητρα στις επιχειρήσεις να προσλάβουν εργαζόμενους. Αναφέρθηκε επίσης στην αύξηση του κατώτατου μισθού και την αύξηση του μέσου μισθού αλλά και την ψηφιοποίηση του κράτους που διευκολύνει τη συνδιαλλαγή των επιχειρήσεων με το Δημόσιο.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών και τροποποιήσεων άρθρων του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για σωρεία περιπτώσεων εγκληματικότητας που παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο από τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, απαριθμώντας τις βασικές προτάσεις που διατυπώθηκαν.

«Τα στατιστικά στοιχεία σήμερα καταγράφουν 7.180 υποθέσεις παραβατικότητας και βίας ανηλίκων με 8.978 ανηλίκους δράστες. Εξ αυτών οι 666 ήταν υποθέσεις για σωματικές βλάβες, οι 118 ληστείες με χρήση μαχαιριού και οι 277 υποθέσεις παράνομης οπλοφορίας και οπλοχρησίας», τόνισε. Και πρόσθεσε: «Γι' αυτό το λόγο συνεχίζουμε την τροποποίηση των άρθρων του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, προκειμένου η Δικαιοσύνη, να διαθέτει επικαιροποιημένο οπλοστάσιο και -όπως αυτή το κρίνει κάθε φορά- να τιμωρεί τους δράστες ανάλογα με την βαρύτητα των περιστατικών. Η αντιμετώπιση της νεανικής εγκληματικότητας, όμως, δεν είναι ένα ζήτημα πρωτίστως καταστολής. Γι' αυτό και η κυβέρνηση λαμβάνει πρωτοβουλίες για τον έγκαιρο εντοπισμό τέτοιων περιστατικών, αλλά και την πρόληψή τους με κινήσεις όπως η πλατφόρμα stop bullying, στην οποία συνολικά μέχρι σήμερα έχουν γίνει 407 αναφορές από γονείς και μαθητές, αλλά και η τηλεφωνική γραμμή "10201", στην οποία μπορεί να απευθύνεται οποιοσδήποτε αντιλαμβάνεται ένα περιστατικό που εξελίσσεται εκείνη την στιγμή. Στον αριθμό, απαντά το τμήμα της Υποδιεύθυνσης Ανηλίκων της ΕΛΑΣ και σε λίγα λεπτά θα είναι παρούσα αστυνομική δύναμη, ώστε να αντιμετωπιστούν σοβαρά περιστατικά».

Ανέφερε επίσης ότι «τις επόμενες μέρες μάλιστα θα εγκαινιαστεί και η πλατφόρμα Safe Youth που αποτελεί ένα αντίστοιχο panic button για περιστατικά νεανικής παραβατικότητας, αλλά σίγουρα είναι κάτι πολύ περισσότερο».

Στη συνέχεια πέρασε στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό-Διαρθρωτικό Σχέδιο 2025-2028 που παρουσίασαν στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Θάνος Πετραλιάς. «Το Μεσοπρόθεσμο είναι ένας μηχανισμός που ισχύει σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ προκειμένου να ελέγχονται τα ελλείμματα και το δημόσιο χρέος. Ο νέος μηχανισμός που συμφωνήθηκε το Δεκέμβριο του 2023, εισάγει μια νέα μέθοδο, που είναι ο κανόνας του ορίου δαπανών.

Με βάση, δηλαδή, τα χαρακτηριστικά και τις αντοχές κάθε οικονομίας ξεχωριστά, δίνεται η δυνατότητα συγκεκριμένου ποσοστού αύξησης των δαπανών, ώστε να μην επαναληφθούν στο μέλλον φαινόμενα κατάρρευσης οικονομιών, όπως αυτά που ζήσαμε στην Ελλάδα την προηγούμενη δεκαετία».

Ανέλυσε στη συνέχεια στοιχεία που αποτυπώνονται στο Μεσοπρόθεσμο, μεταξύ αυτών περαιτέρω σημαντική μείωση του χρέους, συγκράτηση του ελλείμματος, πρωτογενή πλεονάσματα, ανάπτυξη, μείωση της ανεργίας, αύξηση μισθών.

«Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κ. Σοφία Ζαχαράκη παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Δημογραφικό. Το Δημογραφικό είναι ένα ζήτημα ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο. Αυτή τη στιγμή, 7 στις 10 χώρες σε όλη την υφήλιο έχουν επίπεδο γονιμότητας κάτω από το όριο αναπλήρωσης, δηλαδή 2,1 παιδιά ανά γυναίκα, ενώ από το 1993, οι θάνατοι στην Ευρώπη είναι περισσότεροι από τις γεννήσεις», είπε ο κ. Μαρινάκης. Ξεχωριστή αναφορά έκανε στους πέντε άξονες του Εθνικού Σχεδίου Δράσης:

1. Ενίσχυση Γεννήσεων - Στήριξη Οικογένειας

2. Ενίσχυση Απασχόλησης

3.Διαχείριση της Μακροζωίας - Γήρανσης

4. Τοπική Ανάπτυξη - Προώθηση Καινοτομίας

5. Ενημέρωση - Ευαισθητοποίηση - Έρευνα

«Οι παραπάνω άξονες καταλήγουν σε πάνω από 100 δράσεις συνολικής δαπάνης 20 δισεκατομμυρίων ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων που έχουμε λάβει ήδη από το 2019, οι οποίες αφορούν σε όλες τις ηλικιακές ομάδες του πληθυσμού», τόνισε.

Αναφέρθηκε επίσης στην παρουσίαση του προγραμματισμού των προσλήψεων του 2025 από τον υπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιος και την υφυπουργό Βιβή Χαραλαμπογιάννη. «Ο συνολικός αριθμός των νέων προσλήψεων φθάνει σχεδόν τις 20.000 θέσεις, δίνοντας βαρύτητα -μεταξύ άλλων- στην ενίσχυση του ΕΣΥ, της Δημόσιας Παιδείας, των Σωμάτων Ασφαλείας, των Ενόπλων Δυνάμεων και της Αυτοδιοίκησης. Σημειώνεται ότι ο προγραμματισμός των 19.181 προσλήψεων στο Δημόσιο για το 2025, αποτελεί συνέχεια των 91.819 προσλήψεων που έχουν εγκριθεί για τα έτη 2020 έως 2024, με αποτέλεσμα οι εγκεκριμένες προσλήψεις για την πενταετία 2020-2025 να έχουν ανέλθει στις 111.000».

Ακολούθως αναφέρθηκε στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε δύσβατη περιοχή με πυκνή δασική βλάστηση στην περιοχή του Ξυλόκαστρου Κορινθίας.

«Στο πρώτο, κρίσιμο στάδιο της φωτιάς, υπήρξε μεγάλη δυσκολία στην πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων λόγω της στενότητας των δρόμων. Από αέρος επιχείρησαν από την πρώτη στιγμή αεροσκάφη και ελικόπτερα που συνεχώς αυξάνονταν και έφτασαν τα 24. Το δύσκολο ανάγλυφο της περιοχής με τις πολλές χαράδρες και οι θυελλώδεις άνεμοι, που έπνεαν εκείνη την ημέρα, δυσκόλεψαν εξαιρετικά το έργο των δυνάμεων πολιτικής προστασίας και οδήγησαν στην εξάπλωση της πυρκαγιάς. Ταυτόχρονα, μέσα στις χαράδρες, η φωτιά δημιουργούσε το δικό της μικροκλίμα με πολύ σφοδρές ριπές ανέμου. Συνολικά εκδόθηκαν 14 μηνύματα από το 112 είτε για την ενημέρωση είτε για την απομάκρυνση των κατοίκων σε ασφαλή σημεία. Δυστυχώς, δύο συνάνθρωποί μας έχασαν την ζωή τους. Εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήρια στις οικογένειες και τους οικείους τους και κάνουμε έκκληση στους κατοίκους να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών και τα μηνύματα του 112. Τώρα που μιλάμε δεν υπάρχει ενιαίο μέτωπο πυρκαγιάς. Ωστόσο, οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν αγώνα για να αντιμετωπίσουν πολλές επικίνδυνες διάσπαρτες ενεργές εστίες, με το φόβο των αναζωπυρώσεων να είναι πάντα υπαρκτός».

Πέρασε στη συνέχεια στη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της απότομης ανόδου των τιμών στις χονδρεμπορικές αγορές της νοτιοανατολικής Ευρώπης, που παρατηρήθηκε το περασμένο καλοκαίρι, εξαιτίας εξωγενών παραγόντων, την οποία ζητούν οι υπουργοί Ενέργειας της Ελλάδας, της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας από την Κομισιόν, με πρωτοβουλία του υπουργού κ. Σκυλακάκη.

«Με επιστολή προς την Επίτροπο Ενέργειας της Κομισιόν, οι τρεις υπουργοί επισημαίνουν πως η αστάθεια των τιμών στη νοτιοανατολική Ευρώπη έχει ασκήσει σημαντική πίεση στις οικονομίες των χωρών, απειλώντας τόσο την ενεργειακή ασφάλεια όσο και τη σταθερότητα της αγοράς σε ολόκληρη την περιοχή. Στην επιστολή προτείνονται τόσο βραχυπρόθεσμα μέτρα, όπως η φορολόγηση των υπερεσόδων των παραγωγών και των εμπόρων ηλεκτρικής ενέργειας και η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ εθνικών ρυθμιστικών αρχών για την παρακολούθηση της αγοράς, αλλά και μακροπρόθεσμα μέτρα για την ανάπτυξη βασικής υποδομής διασύνδεσης στη νοτιοανατολική Ευρώπη», ανέφερε.

Αναφέρθηκε επίσης στη νέα Σύμβαση Παραχώρησης της Αττικής Οδού που παρουσιάστηκε στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σταϊκούρα. «Η νέα σύμβαση αυτή αποτελεί μια θετική εξέλιξη για τους κατοίκους της πρωτεύουσας, το Δημόσιο και την εθνική οικονομία. Η νέα Σύμβαση Παραχώρησης εξασφαλίζει έσοδα-ρεκόρ ύψους 3,27 δισ. ευρώ για το ελληνικό Δημόσιο, το μεγαλύτερο ποσό στην ιστορία του ΤΑΙΠΕΔ, γεγονός που συμβάλει στην άμεση μείωση του δημόσιου χρέους κατά 1,5% του ΑΕΠ. Το αντίτιμο των διοδίων της Αττικής Οδού μειώνεται από τα 2,80 ευρώ στα 2,50 ευρώ, ενώ προβλέπεται μόνιμη απαλλαγή από την καταβολή διοδίων σε επιβατικά οχήματα ιδιωτικής χρήσης που ανήκουν σε άτομα με αναπηρία και σε αναπήρους πολέμου βαριάς αναπηρίας», τόνισε.

«Σε ισχύ τίθεται από σήμερα, 1η Οκτωβρίου 2024, η μείωση του αντιτίμου των διοδίων στο τμήμα Μαλιακός - Κλειδί του Αυτοκινητοδρόμου Πάτρα - Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Εύζωνοι, η οποία καλύπτεται από το όφελος, ύψους σχεδόν 16 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο εξασφάλισε το Δημόσιο από την αναχρηματοδότηση του έργου Αυτοκινητόδρομος Μαλιακός - Κλειδί».

Κλείνοντας ανέφερε ότι «την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στον Έβρο όπου θα παρουσιαστεί το Σχέδιο Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης της περιοχής. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του Σχεδίου, θα υπάρξει και διαβούλευση με τους θεσμικούς και παραγωγικούς φορείς της περιοχής καθώς και ένα πλαίσιο κοινών δράσεων (κεντρικής κυβέρνησης και αυτοδιοίκησης) για την ανάπτυξη της περιοχής».

Αναλυτικά κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε:

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος ΕΡΓΑΝΗ το ισοζύγιο προσλήψεων αποχωρήσεων σημειώνει την υψηλότερη επίδοση από το 2001, οπότε και ξεκίνησε η καταγραφή των συγκεκριμένων στοιχείων, έως και σήμερα.

Το πρώτο οκτάμηνο του 2024, εμφανίζεται θετικό κατά σχεδόν 300.000 (299.148) θέσεις εργασίας και σημειώνει αύξηση κατά 6,5%. Το 54,11% των αναγγελιών πρόσληψης, αφορά θέσεις πλήρους απασχόλησης.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η ανεργία στην χώρα μας έπεσε στο 9,5% τον Αύγουστο, από 9,9 τον Ιούλιο.

Ο αριθμός των απασχολούμενων αυξήθηκε 103 χιλιάδες από τον Αύγουστο του 2023 φτάνοντας τα 4.250.000 άτομα ενώ ο αριθμός των ανέργων έπεσε κατά 90 χιλιάδες από τον Αύγουστο 2023 φτάνοντας τις 444 χιλιάδες.

Σημαντική πτώση της ανεργίας σημειώθηκε στους νέους έως 24 ετών, στο 19,4% από 28,3% πέρυσι και 37,6% τον Αύγουστο του 2019 ενώ και στις γυναίκες η ανεργία μειώθηκε στο 11,6% από 15,1% πέρυσι και 21,8% που ήταν τον Αύγουστο του 2019.

Η δημιουργία ακόμα περισσότερων και καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας είναι το αποτέλεσμα μιας συνεκτικής πολιτικής της κυβέρνησης, η οποία εφαρμόζεται από το 2019.

Η Ελλάδα την περίοδο 2019-2023 είναι πρωταθλήτρια στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 σε ό,τι αφορά την αύξηση των επενδύσεων, με σωρευτική αύξηση 41%.

Παράλληλα, με την μείωση πάνω από 60 φόρων αλλά και ασφαλιστικών εισφορών δημιουργούνται ακόμα περισσότερα κίνητρα στις επιχειρήσεις να προσλάβουν εργαζόμενους.

Η αύξηση του κατώτατου και του μέσου μισθού, η ψηφιοποίηση του κράτους που διευκολύνει τη συνδιαλλαγή των επιχειρήσεων με το Δημόσιο, αλλά και μια σειρά από πολιτικές, όπως η κατάργηση του πέναλτι 30% στους συνταξιούχους που ήθελαν να συνεχίσουν να δουλεύουν, είναι κινήσεις που εντάσσονται σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με στόχο την περαιτέρω αύξηση της απασχόλησης με καλύτερες απολαβές για όλους.

Μετά από συστηματική μελέτη των στοιχείων της Ελληνικής Αστυνομίας ως προς τις τάσεις της εγκληματικότητας ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης παρουσίασαν στο Υπουργικό Συμβούλιο, μια σειρά από νομοθετικές πρωτοβουλίες και τροποποιήσεις άρθρων του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για σωρεία περιπτώσεων εγκληματικότητας. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων προτάθηκε:

• Η υποχρεωτική αντικατάσταση περιοριστικού όρου με προσωρινή κράτηση σε περίπτωση εκ νέου διάπραξης αδικήματος ως προς συγκεκριμένες αξιόποινες πράξεις,

• Η κατάργηση της πλήρους απαλλαγής του δράστη εφόσον ικανοποιήσει πλήρως το θύμα σε περίπτωση κλοπής ή διάρρηξης και απλή πρόβλεψη σχετικού ελαφρυντικού.

• Η αυστηροποίηση της ποινικής μεταχείρισης των γονέων που παραμελούν την εποπτεία των ανηλίκων παιδιών τους,

• Η ακριβέστερη οριοθέτηση της έννοιας του μαχαιριού σε γενικής χρήσης και σε ειδικής, η θέση περιορισμών στην πώληση ή τη διάθεσή τους ειδικά για ανηλίκους, η λήψη μέτρων ασφαλείας για φύλαξη και μη παραχώρηση σε τρίτους,

• Η αύξηση ελαχίστου ορίου ποινής για την οπλοκατοχή ιδίως πυροβόλων όπλων, πυρομαχικών κ.λπ.

• Η αύξηση ελαχίστων ορίων ποινής για την οπλοφορία.

• η ποινή για την οπλοχρησία να εκτίεται αθροιστικά και να μην εφαρμόζονται γι' αυτήν οι περί συρροής διατάξεις.

• Η αναβάθμιση σε κακούργημα της οπλοφορίας με πυροβόλα όπλα.

• οι διακεκριμένες περιπτώσεις οπλοφορίας: η οπλοφορία με οιοδήποτε όπλο σε χώρους συγκέντρωσης λόγω επικινδυνότητας της πράξης και η επανειλημμένη τέλεση οπλοφορίας με οιοδήποτε όπλο λόγω επικινδυνότητας του δράστη.

• η απαγόρευση λήψης άδειας σχετικής με όπλα σε όσους έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα ή εκκρεμεί σε βάρος τους ποινική δίωξη για ορισμένες πράξεις.

Το πρώτο οκτάμηνο του 2024, σε Αττική και Θεσσαλονίκη, μόνο οι ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος προχώρησαν σε 9.417 συλλήψεις, ενώ την αντίστοιχη περίοδο του 2023 είχαμε μόλις 2.919 συλλήψεις.

Τα στατιστικά στοιχεία σήμερα καταγράφουν 7.180 υποθέσεις παραβατικότητας και βίας ανηλίκων με 8.978 ανηλίκους δράστες.

Εξ αυτών οι 666 ήταν υποθέσεις για σωματικές βλάβες, οι 118 ληστείες με χρήση μαχαιριού και οι 277 υποθέσεις παράνομης οπλοφορίας και οπλοχρησίας.

Μόνο στην Αττική έχουν καταγραφεί 1.675 υποθέσεις με κατοχή και χρήση μαχαιριού. Σύμφωνα με τα συγκριτικά στοιχεία για το 2023, έχουν οκταπλασιαστεί οι κατασχέσεις όπλων σε υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας, με τον αριθμό τους να ανέρχεται στα 865 πυροβόλα όπλα.

Γι' αυτό το λόγο συνεχίζουμε την τροποποίηση των άρθρων του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, προκειμένου η Δικαιοσύνη, να διαθέτει επικαιροποιημένο οπλοστάσιο και -όπως αυτή το κρίνει κάθε φορά - να τιμωρεί τους δράστες ανάλογα με την βαρύτητα των περιστατικών.

Η αντιμετώπιση της νεανικής εγκληματικότητας, όμως, δεν είναι ένα ζήτημα πρωτίστως καταστολής. Γι' αυτό και η Κυβέρνηση λαμβάνει πρωτοβουλίες για τον έγκαιρο εντοπισμό τέτοιων περιστατικών, αλλά και την πρόληψή τους με κινήσεις όπως η πλατφόρμα stop bullying, στην οποία συνολικά μέχρι σήμερα έχουν γίνει 407 αναφορές από γονείς και μαθητές, αλλά και η τηλεφωνική γραμμή «10201», στην οποία μπορεί να απευθύνεται οποιοσδήποτε αντιλαμβάνεται ένα περιστατικό που εξελίσσεται εκείνη την στιγμή. Στον αριθμό, απαντά το τμήμα της Υποδιεύθυνσης Ανηλίκων της ΕΛΑΣ και σε λίγα λεπτά θα είναι παρούσα αστυνομική δύναμη, ώστε να αντιμετωπιστούν σοβαρά περιστατικά.

Τις επόμενες μέρες μάλιστα θα εγκαινιαστεί και η πλατφόρμα Safe Youth που αποτελεί ένα αντίστοιχο panic button για περιστατικά νεανικής παραβατικότητας, αλλά σίγουρα είναι κάτι πολύ περισσότερο.

Είναι γεγονός πως ολοένα και περισσότερα περιστατικά γίνονται αντιληπτά και αντιμετωπίζονται λόγω της αυξημένης παρουσίας της ΕΛΑΣ, όμως χρειάζεται ακόμα περισσότερη προσήλωση στην αντιμετώπιση, ήδη, από το οικογενειακό περιβάλλον και στην αυξημένη ευθύνη των γονέων και των κηδεμόνων απέναντι στα παιδιά τους που βρίσκονται σε μια τόσο κρίσιμη ηλικία.

Στο Υπουργικό Συμβούλιο που συνεδρίασε χθες υπό τον πρωθυπουργό ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και ο Υφυπουργός Θάνος Πετραλιάς παρουσίασαν το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό-Διαρθρωτικό Σχέδιο 2025-2028.

Το Μεσοπρόθεσμο είναι ένας μηχανισμός που ισχύει σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ προκειμένου να ελέγχονται τα ελλείμματα και το δημόσιο χρέος. Ο νέος μηχανισμός που συμφωνήθηκε το Δεκέμβριο του 2023, εισάγει μια νέα μέθοδο, που είναι ο κανόνας του ορίου δαπανών.

Με βάση, δηλαδή, τα χαρακτηριστικά και τις αντοχές κάθε οικονομίας ξεχωριστά, δίνεται η δυνατότητα συγκεκριμένου ποσοστού αύξησης των δαπανών, ώστε να μην επαναληφθούν στο μέλλον φαινόμενα κατάρρευσης οικονομιών, όπως αυτά που ζήσαμε στην Ελλάδα την προηγούμενη δεκαετία.

Στο Μεσοπρόθεσμο λοιπόν, αποτυπώνονται:

1.Περαιτέρω σημαντική μείωση του χρέους:

Ο λόγος του Δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες, από 153,7 % το 2024 σε 133,4 % ως το 2028, σε συνέχεια της δραστικής αποκλιμάκωσης, από 207 % το 2020 σε 161,9 % το 2023. Με άλλα λόγια, δηλαδή, η κυβέρνηση μέσα σε διάστημα τριών μόλις ετών, μείωσε τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ κατά 45 ποσοστιαίες μονάδες.

2.Συγκράτηση του ελλείμματος: Για όλη την τετραετία η ελληνική οικονομία θα έχει χαμηλά ελλείμματα, της τάξης του 1% του ΑΕΠ ή και χαμηλότερα από αυτό, δηλαδή σε επίπεδα αρκετά κάτω από τους κοινούς ευρωπαϊκούς στόχους. Η επίδοση αυτή επιτυγχάνεται σε περίοδο που 8 χώρες της ΕΕ (μεταξύ των οποίων η Ιταλία, η Γαλλία και το Βέλγιο) βρίσκονται σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.

3.Πρωτογενή πλεονάσματα: Προβλέπεται η διατήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος του προϋπολογισμού για όλη την τετραετία στο επίπεδο που εκτιμάται ότι θα κλείσει το 2024, δηλαδή στο 2,4 % του ΑΕΠ.

4.Ανάπτυξη: Η πρόβλεψη για την ανάπτυξη που περιλαμβάνεται στο μεσοπρόθεσμο είναι συντηρητική, διότι θέλουμε να είμαστε απολύτως ευθυγραμμισμένοι με την ΕΕ. Συγκεκριμένα το μεσοπρόθεσμο προβλέπει ανάπτυξη 2,3 % το 2025, 2 % το 2026, 1,5 % το 2027 και 1,3 % το 2028.

5. Μείωση της ανεργίας. Από το 2019 μέχρι το 2024 δημιουργήθηκαν 500.000 νέες θέσεις εργασίας. Η πορεία αυτή αναμένεται να συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια και το 2028 προβλέπεται να φτάσει στο 8,5 %, δηλαδή, στα επίπεδα προ της οικονομικής κρίσης.

6. Αύξηση μισθών:

Ο κατώτατος μισθός από 650 ευρώ το 2019 και 830 ευρώ που είναι σήμερα, προβλέπεται να διαμορφωθεί στα 950 ευρώ το 2027. Ο μέσος μισθός από 1046 ευρώ το 2019 και 1258 ευρώ στο τέλος του 2023, προβλέπεται να φθάσει στα 1500 ευρώ το 2027, όπως έχουμε δεσμευτεί προεκλογικά.

Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κ. Σοφία Ζαχαράκη παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Δημογραφικό.

Το Δημογραφικό είναι ένα ζήτημα ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο. Αυτή τη στιγμή, 7 στις 10 χώρες σε όλη την υφήλιο έχουν επίπεδο γονιμότητας κάτω από το όριο αναπλήρωσης, δηλαδή 2,1 παιδιά ανά γυναίκα, ενώ από το 1993, οι θάνατοι στην Ευρώπη είναι περισσότεροι από τις γεννήσεις.

Το Εθνικό Σχέδιο δράσης διαρθρώνεται σε 5 άξονες:

1. Ενίσχυση Γεννήσεων - Στήριξη Οικογένειας

2. Ενίσχυση Απασχόλησης

3.Διαχείριση της Μακροζωίας - Γήρανσης

4. Τοπική Ανάπτυξη - Προώθηση Καινοτομίας

5. Ενημέρωση - Ευαισθητοποίηση - Έρευνα

Οι παραπάνω άξονες καταλήγουν σε πάνω από 100 δράσεις συνολικής δαπάνης 20 δισεκατομμυρίων ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων που έχουμε λάβει ήδη από το 2019, οι οποίες αφορούν σε όλες τις ηλικιακές ομάδες του πληθυσμού.

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης έχει ορίζοντα δεκαετίας, έως το 2035 και δεν περιορίζεται απλά στην προσπάθεια ανάκαμψης των γεννήσεων, αλλά προσβλέπει στη συνολική διαχείριση των επιπτώσεων της αλλαγής που έχει επέλθει στην ηλικιακή δομή του πληθυσμού. Θέτει τους στόχους και αποτυπώνει τις πολιτικές και τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μετριαστούν οι συνέπειες των δυσμενών δημογραφικών εξελίξεων στη δημοσιονομική βιωσιμότητα, τη μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα, την ευημερία και την κοινωνική συνοχή.

Ο υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος και η Υφυπουργός Βιβή Χαραλαμπογιάννη παρουσίασαν το προγραμματισμό των προσλήψεων του 2025.

Ο συνολικός αριθμός των νέων προσλήψεων φθάνει σχεδόν τις 20.000 θέσεις, δίνοντας βαρύτητα -μεταξύ άλλων- στην ενίσχυση του ΕΣΥ, της Δημόσιας Παιδείας, των Σωμάτων Ασφαλείας, των Ενόπλων Δυνάμεων και της Αυτοδιοίκησης. Σημειώνεται ότι ο προγραμματισμός των 19.181 προσλήψεων στο Δημόσιο για το 2025, αποτελεί συνέχεια των 91.819 προσλήψεων που έχουν εγκριθεί για τα έτη 2020 έως 2024, με αποτέλεσμα οι εγκεκριμένες προσλήψεις για την πενταετία 2020-2025 να έχουν ανέλθει στις 111.000.

Νωρίς το μεσημέρι της Κυριακής εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε δύσβατη περιοχή με πυκνή δασική βλάστηση στην περιοχή του Ξυλόκαστρου Κορινθίας.

Στο πρώτο, κρίσιμο στάδιο της φωτιάς, υπήρξε μεγάλη δυσκολία στην πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων λόγω της στενότητας των δρόμων. Από αέρος επιχείρησαν από την πρώτη στιγμή αεροσκάφη και ελικόπτερα που συνεχώς αυξάνονταν και έφτασαν τα 24.

Το δύσκολο ανάγλυφο της περιοχής με τις πολλές χαράδρες και οι θυελλώδεις άνεμοι, που έπνεαν εκείνη την ημέρα, δυσκόλεψαν εξαιρετικά το έργο των δυνάμεων πολιτικής προστασίας και οδήγησαν στην εξάπλωση της πυρκαγιάς. Ταυτόχρονα, μέσα στις χαράδρες, η φωτιά δημιουργούσε το δικό της μικροκλίμα με πολύ σφοδρές ριπές ανέμου.

Συνολικά εκδόθηκαν 14 μηνύματα από το 112 είτε για την ενημέρωση είτε για την απομάκρυνση των κατοίκων σε ασφαλή σημεία.

Δυστυχώς, δύο συνάνθρωποί μας έχασαν την ζωή τους. Εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήρια στις οικογένειες και τους οικείους τους και κάνουμε έκκληση στους κατοίκους να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών και τα μηνύματα του 112.

Τώρα που μιλάμε δεν υπάρχει ενιαίο μέτωπο πυρκαγιάς. Ωστόσο, οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν αγώνα για να αντιμετωπίσουν πολλές επικίνδυνες διάσπαρτες ενεργές εστίες, με το φόβο των αναζωπυρώσεων να είναι πάντα υπαρκτός.

Αυτή τη στιγμή επιχειρούν 406 πυροσβέστες με 16 ομάδες δασοκομάντος και 123 οχήματα, εθελοντές, δυνάμεις της ΕΛΑΣ, του ΓΕΕΘΑ, της Δασικής Υπηρεσίας και 21 εναέρια μέσα: 8 αεροσκάφη και 13 ελικόπτερα.

Στις 2.00 το μεσημέρι ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας θα παραχωρήσει Συνέντευξη Τύπου.

Σημειώνουμε ότι μέχρι σήμερα, έχουν εκδηλωθεί μέσα στην αντιπυρική περίοδο 4.500 πυρκαγιές, ενώ από την αρχή του έτους οι φωτιές που έχει αντιμετωπίσει το Πυροσβεστικό Σώμα ξεπερνούν τις 5.000.

Τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της απότομης ανόδου των τιμών στις χονδρεμπορικές αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που παρατηρήθηκε το περασμένο καλοκαίρι, εξαιτίας εξωγενών παραγόντων, ζητούν οι υπουργοί Ενέργειας της Ελλάδας, της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας από την Κομισιόν, με πρωτοβουλία του υπουργού κ. Σκυλακάκη.

Με επιστολή προς την Επίτροπο Ενέργειας της Κομισιόν, οι τρεις Υπουργοί επισημαίνουν πως η αστάθεια των τιμών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη έχει ασκήσει σημαντική πίεση στις οικονομίες των χωρών, απειλώντας τόσο την ενεργειακή ασφάλεια όσο και τη σταθερότητα της αγοράς σε ολόκληρη την περιοχή.

Στην επιστολή προτείνονται τόσο βραχυπρόθεσμα μέτρα, όπως η φορολόγηση των υπερεσόδων των παραγωγών και των εμπόρων ηλεκτρικής ενέργειας και η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ εθνικών ρυθμιστικών αρχών για την παρακολούθηση της αγοράς, αλλά και μακροπρόθεσμα μέτρα για την ανάπτυξη βασικής υποδομής διασύνδεσης στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Τονίζεται ότι η επιστολή προς την Επίτροπο Ενέργειας της ΕΕ συνοδεύεται από ένα κοινό τεχνικό υπόμνημα που αναπτύχθηκε από τις τρεις χώρες, σε συνδυασμό με ένα σημείωμα από τους αντίστοιχους Διαχειριστές Συστημάτων Μεταφοράς, το οποίο περιγράφει τους κύριους παράγοντες που έχουν οδηγήσει στην αύξηση των τιμών.

Η νέα Σύμβαση Παραχώρησης της Αττικής Οδού παρουσιάστηκε στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σταϊκούρα.

Η νέα σύμβαση αυτή αποτελεί μια θετική εξέλιξη για τους κατοίκους της πρωτεύουσας, το Δημόσιο και την εθνική οικονομία.

Η νέα Σύμβαση Παραχώρησης εξασφαλίζει έσοδα-ρεκόρ ύψους 3,27 δισ. ευρώ για το ελληνικό Δημόσιο, το μεγαλύτερο ποσό στην ιστορία του ΤΑΙΠΕΔ, γεγονός που συμβάλει στην άμεση μείωση του δημόσιου χρέους κατά 1,5% του ΑΕΠ.

Το αντίτιμο των διοδίων της Αττικής Οδού μειώνεται από τα 2,80 ευρώ στα 2,50 ευρώ, ενώ προβλέπεται μόνιμη απαλλαγή από την καταβολή διοδίων σε επιβατικά οχήματα ιδιωτικής χρήσης που ανήκουν σε άτομα με αναπηρία και σε αναπήρους πολέμου βαριάς αναπηρίας.

Επισημαίνεται πως το Υπουργείο, σε συνεργασία με τον νέο Παραχωρησιούχο, διασφάλισαν τα εργασιακά κεκτημένα των εργαζομένων στον αυτοκινητόδρομο και κατάφεραν να μη χαθεί ούτε μία θέση εργασίας.

Σε ισχύ τίθεται από σήμερα, 1η Οκτωβρίου 2024, η μείωση του αντιτίμου των διοδίων στο τμήμα Μαλιακός - Κλειδί του Αυτοκινητοδρόμου Πάτρα - Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Εύζωνοι, η οποία καλύπτεται από το όφελος, ύψους σχεδόν 16 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο εξασφάλισε το Δημόσιο από την αναχρηματοδότηση του έργου Αυτοκινητόδρομος Μαλιακός - Κλειδί.

Για τα ελαφρά οχήματα προβλέπεται έκπτωση ύψους 17%, η οποία αφορά όλες τις διελεύσεις. Το όφελος για τους χρήστες ΙΧ από την εφαρμογή του προγράμματος είναι:

• 2,8 ευρώ για το 2024, καθώς η επιβάρυνση της διέλευσης από τους πέντε σταθμούς μειώνεται από 16,5 (σήμερα) σε 13,7 ευρώ, και

• 3 ευρώ για το 2025, από 17,4 σε 14,4 ευρώ, κατ΄ εκτίμηση.

Για τα βαρέα οχήματα προβλέπεται έκπτωση ύψους 5%, η οποία αφορά αποκλειστικά τις διελεύσεις μόνο με χρήση πομποδέκτη. Η έκπτωση αυτή προστίθεται στην έκπτωση ύψους 7%, η οποία υφίσταται ήδη από τον παραχωρησιούχο.

Την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στον Έβρο όπου θα παρουσιαστεί το Σχέδιο Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης της περιοχής.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του Σχεδίου, θα υπάρξει και διαβούλευση με τους θεσμικούς και παραγωγικούς φορείς της περιοχής καθώς και ένα πλαίσιο κοινών δράσεων (κεντρικής κυβέρνησης και αυτοδιοίκησης) για την ανάπτυξη της περιοχής».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ