Ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2025, ο οποίος ψηφίσθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, αποτελεί ισχυρό δείκτη της αισιοδοξίας που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας, η οποία στηρίζεται τόσο σε αριθμούς και οικονομικούς δείκτες, όσο και το πολιτικό περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί.
Όπως έχει τονισθεί από την κυβέρνηση, η οικονομία μας θα αναπτύσσεται πολύ γρηγορότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η ανεργία θα μειωθεί ακόμη περισσότερο. Το δημόσιο χρέος θα συνεχίσει την πορεία ταχείας αποκλιμάκωσης, ενώ, η χώρα είναι σε θέση να επιτυγχάνει λογικά πρωτογενή πλεονάσματα. Οι επενδύσεις θα σημειώσουν σημαντική άνοδο, όπως αντίστοιχα και οι εξαγωγές.
Παράλληλα, ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει δώδεκα διαφορετικές αυξήσεις αποδοχών και δώδεκα μειώσεις φόρων. Αυτές οι νέες πρωτοβουλίες συνδυάζονται και με μία σειρά από διαρθρωτικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση μίας σειράς σύγχρονων προκλήσεων, όπως το στεγαστικό, το δημογραφικό, η κλιματική κρίση, αλλά και οι αναγκαίες αυξημένες δαπάνες της εθνικής άμυνας. Η κυβέρνηση, με αυτόν τον τρόπο, λοιπόν, κάνει ακόμη ένα σημαντικό βήμα για την πλήρη εκπλήρωση των προεκλογικών της δεσμεύσεων.
Οι προσδοκίες του Μαξίμου για πληθωρισμό και ευρωπαϊκές αμυντικές δαπάνες
Ύστερα από ένα μεγάλο διάστημα ανόδου, ο πληθωρισμός βαίνει σε «τροχιά» αποκλιμάκωσης. Σε σημαντικό βαθμό θα συμπαρασύρει και την ακρίβεια, όμως, χωρίς να έχει κανείς την αφέλεια ότι οι τιμές θα επιστρέψουν εκεί όπου βρίσκονταν πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία και την παγκόσμια ενεργειακή κρίση που ακολούθησε. Το πλέον αποτελεσματικό αντίδοτο στην ακρίβεια δεν είναι μόνο η πτώση των τιμών και τα «τσουχτερά» πρόστιμα που επιβάλλει το Υπουργείο Ανάπτυξης σε πολυεθνικές που αισχροκερδούν, αλλά η ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο».
Ακόμη, όσον αφορά την Ευρώπη, αναμένεται να υιοθετηθούν δύο πολύ σοβαρές αποφάσεις, οι οποίες προκύπτουν από την έκθεση Ντράγκι. Η χρηματοδότηση των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με νέο χρήμα και αμοιβαίο δανεισμό, ώστε να είναι ανταγωνιστική απέναντι στις μεγάλες σύγχρονες δυνάμεις, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα, η Ινδία και η Ρωσία και η αύξηση των δαπανών για την αμυντική «θωράκιση» της Ευρώπης (μετά την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν), ώστε να καταστεί αμυντικά αυτάρκης και μη εξαρτώμενη από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ.
Η ονοματολογία για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το «παράθυρο» αιφνιδιασμού από τον Πρωθυπουργό
Στα μέσα Ιανουαρίου, ο κ. Μητσοτάκης καλείται να λύσει και το τελευταίο θεσμικό «ζήτημα» που υπάρχει, έως τις κάλπες του 2027. Την επιλογή του προσώπου για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Τα ονόματα που βρίσκονται στο «τραπέζι» είναι ουκ ολίγα: Κατερίνα Σακελλαροπούλου, Κωνσταντίνος Τασούλας, Νίκος Δένδιας, Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη, Λίνα Μενδώνη, Ιωάννης Σαρμάς (πρώην υπηρεσιακός Πρωθυπουργός), Ευάγγελος Βενιζέλος, Γιάννης Στουρνάρας, Λουκάς Παπαδήμος, Άννα Διαμαντοπούλου, Μαρία Δαμανάκη, Λιάνα Κατσέλη και Μαρία Ευθυμίου. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των ονομάτων είναι πιθανόν να έχουν «καεί» ήδη.
Η αίσθηση που υπάρχει μεταξύ των συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη –γιατί, όπως λένε οι πληροφορίες της εφημερίδας, «δεν συζητά το θέμα ούτε με τους συνεργάτες, παρά μόνο με δύο – τρεις, οι οποίοι αποδεδειγμένα είναι… τάφοι»– είναι ότι ο Πρωθυπουργός θα αιφνιδιάσει και πάλι, χωρίς να διαταράξει τη στρατηγική που έχει επιλέξει εν όψει των εθνικών εκλογών του 2027: Ανοιχτοί δίαυλοι με το κέντρο και αυξημένη συσπείρωση της παραδοσιακής βάσης της Νέας Δημοκρατίας.