Ν.Δένδιας για τη συνεργασία της νέας Διακυβερνήσεως του Προέδρου Τραμπ με την Ελλάδα

 
dendias sunenteuxi

Ενημερώθηκε: 26/01/25 - 17:49

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Μια «ειλικρινή αλληλεπίδραση που θα οδηγήσει σε σταθερότητα στην περιοχή μας» δήλωσε ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νίκος Δένδιας ότι θα περίμενε από τη νέα Διακυβέρνηση του επανεκλεγέντος νέου Προέδρου των ΗΠΑ κ. Ντόναλντ Τραμπ, σε συζήτηση στο Σικάγο με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Hellenic American Leadership Council (HALC), Έντυ Ζεμενίδη, και απαντώντας σε σχετικό ερώτημά του, που διεξήχθη στο “Chicago Council on Global Affairs”.

«Όπως υπογραμμίσατε, συνεργάστηκα με την πρώτη κυβέρνηση Τραμπ. Είχα την ευκαιρία να υπογράψω την πρώτη τροπολογία της αμυντικής συμφωνίες με τις ΗΠΑ, την MDCA, με τον Mike Pompeo, το 2019, καθώς και να συνεργαστούμε σε διάφορα θέματα κατά καιρούς. Νομίζω πως η συνεργασία μας απέδωσε καρπούς και για την Ελλάδα, αλλά και για τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, τους συμμάχους μας, τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Επομένως, αυτό που θα περίμενα από την δεύτερη διακυβέρνηση Τραμπ είναι ακριβώς το ίδιο. Ειλικρινής αλληλεπίδραση που θα οδηγήσει σε σταθερότητα στην περιοχή μας» τόνισε ο κ. Υπουργός απαντώντας στο ερώτημα του κ. Ζεμενίδη.

Μεταξύ των πολλών ερωτημάτων στα οποία ερωτηθεί, απήντησε, ο κ. Δένδιας, ανά ενότητα, τόνισε τα εξής:

Για το ρόλο της Αλεξανδρουπόλεως και της Σούδας

«Η Αλεξανδρούπολη είναι σημαντική για όλους. Είναι σημαντική για τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, τη Δύση και την Ελλάδα. Για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με τον χάρτη, η Αλεξανδρούπολη είναι στα βορειοανατολικά της Ελλάδας. Χιλιομετρικά είναι στο κοντινότερο σημείο των συνόρων όπου μπορεί να υπάρχει επικοινωνία με την Ουκρανία. Άρα, με το να συμπεριλάβουμε την Αλεξανδρούπολη στην πρώτη τροποποίηση της Συμφωνίας, αλλά και με το να επεκτείνουμε την δεύτερη τροπολογία της Αμυντικής Συμφωνίας, προσφέραμε στις ΗΠΑ, στο ΝΑΤΟ, στη Δύση, έναν δίαυλο επικοινωνίας με την Ουκρανία και την Κεντρική Ευρώπη, που δεν υπήρχε προηγουμένως. Διότι προηγουμένως, ο μόνος δίαυλος επικοινωνίας ήταν μέσα από τα Στενά προς τη Μαύρη Θάλασσα, πράγμα δύσκολο δεδομένης της κατάστασης στην περιοχή. Και η Αλεξανδρούπολη έχει μοναδικά προτερήματα. Έχει ένα τεράστιο αεροδρόμιο, σιδηρόδρομο, οδικό δίκτυο, αγωγό προς τον βορρά και κατά συνέπεια ενέργεια, μονάδα FSRU, από την οποία αμερικανικό υγροποιημένο αέριο μπορεί να έρθει στην Ευρώπη και να λύσει το θέμα της ενέργειας στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη».

Και πρόσθεσε για το ρόλο της Σούδας: «Ακόμη και στο παρελθόν, όταν η Αλεξανδρούπολη δεν υπήρχε καν στον χάρτη του ενδιαφέροντος, άκουγα πως υπήρχαν δύο βάσεις στον κόσμο τις οποίες οι ΗΠΑ δεν μπορούσαν ποτέ να εγκαταλείψουν και ξεκινούσαν και οι δύο με «Σ». Η μία ήταν το λιμάνι της Σούδας και η άλλη ο κόλπος Subic στις Φιλιππίνες. Η Σούδα είναι σημαντική όπως πολύ σωστά λέτε, γιατί είναι σαν πελώριο αεροπλανοφόρο και η Κρήτη μοιάζει με ένα αεροπλανοφόρο στην Ανατολική Μεσόγειο. Αλλά το σημαντικό με την Αλεξανδρούπολη είναι η πορεία εξέλιξης των πραγμάτων. Όταν εντάξαμε την Αλεξανδρούπολη στη Συμφωνία, η Ρωσία δεν είχε εισβάλει στην Ουκρανία. Αλλά η ανάγκη για μια προωθημένη βάση επικοινωνίας, μεταφοράς ενέργειας και υλικών στην Ευρώπη και στην Ουκρανία, ήταν ήδη εκεί. Άρα και οι δύο κατά τη γνώμη μου είναι απολύτως σημαντικές για το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ».

Για τις αμυντικές δαπάνες, το ποσοστό 5% και την Ευρωπαϊκή Ένωση

«Η ευρωπαϊκή μας οικογένεια – και είμαι μεγάλος υπέρμαχος της ΕΕ, πιστεύω στο ευρωπαϊκό όραμα και στην ΕΕ – έχει κάποιους σχιζοφρενικούς κανονισμούς. Από τη μια, η ΕΕ είπε πως βιώνει μια εξωτερική απειλή. Και πραγματικά θα πρέπει να δημιουργήσουμε μια αυτόνομη άμυνα, όχι μόνο υπό την έννοια ότι δεν θα συνδέεται με τις ΗΠΑ, αλλά και ότι δεν θα συνδέεται με το ΝΑΤΟ, εννοώντας ότι μπορεί να αναπτύξει τις δυνατότητές της και να έχει από μόνη της τη δύναμη να προστατευτεί η ίδια και να προστατεύσει φίλους και συμμάχους. Παράλληλα, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λέει ξεκάθαρα πως υπάρχουν οικονομικοί περιορισμοί που δεν σου επιτρέπουν να επενδύσεις στην Άμυνα, εμένα ως Υπουργού Άμυνας μου φαίνεται να είναι ένας εφιάλτης. Πολεμάω με αριθμούς κάθε μέρα. Και εάν υπερβώ τα όρια, η χώρα μου τιμωρείται, τα επιτόκια ανεβαίνουν, πρέπει να πληρώσω περισσότερα χρήματα από τις φορολογικές μου εισπράξεις, ξεκινάει πληθωρισμός και η χώρα μου πάει προς τα πίσω, στην κατάσταση που ήταν το 2010.

Δεν μπορεί αυτή να είναι η ευρωπαϊκή απάντηση στις προκλήσεις του σήμερα. Οι οικονομικοί κανονισμοί δεν είναι μόνιμοι. Οπότε και χωρίς τον Πρόεδρο Τραμπ, η ΕΕ πρέπει να αντιμετωπίσει αυτήν την πρόκληση. Και υπάρχουν συνάδελφοί μου, θα μπορούσα να αναφέρω τον Υπουργό της Ιταλίας, Guido Crosetto, ο οποίος λέει το ίδιο με εμένα ξανά και ξανά. Τώρα, όσον αφορά το 5%, υπάρχουν φίλοι και εταίροι εντός της ΕΕ που δεν θα ξόδευαν ούτε το 1%. Και μετά έρχονται και μας διδάσκουν για οικονομική υπευθυνότητα στην Ελλάδα; Τι να πω; Το ξέρετε πως η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα με σχετικά μικρή οικονομία. Έχουμε ΑΕΠ της τάξης των 230-240 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ξέρετε ότι η Ελλάδα έχει περισσότερα άρματα μάχης από τη Γερμανία, τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο αθροιστικά; Πώς μπορούν να αντιμετωπίσουν την πρόκληση της Ρωσίας; Θέλω να πω, τι θα προτάξουν μπροστά στα άρματα της Ρωσίας;».

Για τον «Θόλο» της Ελλάδος

«Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα «θόλο». Και όταν μιλάμε για «θόλο», όλοι σκέφτονται το Ισραήλ και το Iron Dome. Αλλά δεν είναι ακριβώς το ίδιο, διότι αυτό που αντιμετωπίζει το Ισραήλ είναι κυρίως εισερχόμενοι πύραυλοι. Για εμάς είναι ένα πολύ πιο σύνθετο το περιβάλλον. Πρέπει να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε μη επανδρωμένα αεροσκάφη, έναν τεράστιο αριθμό μη επανδρωμένων αεροσκαφών που θα έρχονται προς το μέρος μας. Και επίσης χρειαζόμαστε έναν αμυντικό «Θόλο», επειδή δεν απειλούμε και δεν σχεδιάζουμε να επιτεθούμε σε κανέναν. Δεν διεκδικούμε τίποτα εναντίον κανενός από τους γείτονές μας. Αλλά θα θέλαμε να είμαστε σε θέση να προστατεύσουμε τους δικούς μας πολίτες. Έτσι, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε έναν πολύ σύνθετο θόλο που θα προστατεύει τον εναέριο χώρο μας από οτιδήποτε εισέρχεται, συμπεριλαμβανομένων των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένων των μικρών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, κάτι που αποτελεί πρόκληση. Τώρα υπεισέρχομαι σε τεχνικές λεπτομέρειες, αλλά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μπορεί να είναι πολύ μικρά. Έτσι, είναι εύκολο για οποιοδήποτε ραντάρ να εκλάβει αυτό το drone ως πουλί. Είναι εξαιρετικά μικρό και ο τρόπος που πετάει με μερικές φορές, δημιουργεί λάθος εικόνα. Έτσι, πρέπει να βρούμε ένα ιδιαίτερα αναβαθμισμένο σύστημα ραντάρ .Αλλά επίσης, θα θέλαμε να είμαστε σε θέση να προστατεύσουμε τις θάλασσές μας από κάθε εισερχόμενη απειλή. Έτσι, πρόκειται για ένα πολλαπλό είδος «Θόλου». Όχι μόνο όπως είναι ο ισραηλινός Iron Dome».

Για τη «Γαλάζια Πατρίδα» της Τουρκίας

«…Η χώρα μου, αλλά και εγώ προσωπικά, είμαστε υπέρμαχοι της πορείας της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, προς ένα κοινό ευρωπαϊκό μέλλον. Όχι μόνο για το δικό μας καλό, αλλά και για το καλό της Τουρκίας, για το καλό της τουρκικής κοινωνίας. Διότι, όπως είπα και πριν, πιστεύω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο χώρος προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας που είναι απαραίτητα για κάθε κοινωνία, έτσι όπως τουλάχιστον το βλέπουμε εμείς. Βέβαια, ποιοι είμαστε εμείς που θα το πούμε; Είναι θέμα του τουρκικού λαού να επιλέξει. Είναι θέμα της τουρκικής ηγεσίας, είναι θέμα του Τούρκου Προέδρου να αποφασίσει. Αλλά είναι το πρόβλημα που αναφέρατε. Αυτό το “Mavi Vatan”, η "Γαλάζια Πατρίδα". Υπήρχε αυτό πριν από 20 χρόνια; Είχε γραφτεί κάποια λέξη, είχατε ακούσει γι' αυτό; Αυτά είναι καινούργια δεδομένα. …Τι είναι λοιπόν αυτό το “Mavi Vatan”; Είναι ένα νεο-ιμπεριαλιστικό, νεο-οθωμανικό όνειρο ενός μέρους, πιθανότατα όχι του συνόλου του τουρκικού πολιτικού κατεστημένου, το οποίο σαφώς απειλεί την Ελλάδα, το οποίο σαφώς παραβιάζει τα διεθνή σύνορα, το οποίο είναι σαφώς αντίθετο με το Διεθνές Δίκαιο, το οποίο είναι σαφώς αντίθετο με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και επιτρέψτε μου να είμαι ειλικρινής: είναι πλήρης ανοησία, διότι δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ. Ποτέ! Αλλά τι κάνει; Παγιδεύει την τουρκική κοινωνία σε μια γωνία αντιπαράθεσης με την Ελλάδα, μια χώρα που είναι κοντά, είναι πολύ μικρότερη και μια χώρα που θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά σημαντική για την Τουρκία ως σημείο εισόδου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και προς τη Δύση. Και μια χώρα που δεν έχει καμία αξίωση έναντι της Τουρκίας. Δεν ισχυριζόμαστε ότι έστω μια πέτρα που ανήκει σήμερα στην Τουρκία είναι ελληνική. Έτσι, θα μπορούσε, κατά την ταπεινή μου γνώμη, να είναι εξαιρετικά εύκολο για την Τουρκία να συμφωνήσει με την Ελλάδα σχεδόν σε όλα υπό μία προϋπόθεση: Διεθνές Δίκαιο, Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, Καταστατικό των Ηνωμένων Εθνών, αναγνωρισμένα σύνορα, διεθνείς συνθήκες, αυτό είναι όλο. Ακούγεται πολύ περίπλοκο; Είναι πολύ δύσκολο;».

Για το Ισραήλ και τη Χαμάς

«Το Ισραήλ ήταν εξαιρετικά αποτελεσματικό απέναντι στην Χαμάς και τη Χεζμπολάχ. Και δεν θα το κρύψω. Δεν είμαστε φίλοι της Χαμάς. Είμαστε φίλοι του παλαιστινιακού λαού. Μόλις τέσσερις ημέρες πριν, ενέκρινα την αποστολή εκατοντάδες τόνων ανθρωπιστικής βοήθειας για τη Γάζα. Επομένως, είμαστε φίλοι του παλαιστινιακού λαού και του αραβικού κόσμου, αλλά όχι της Χαμάς».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ