Στην καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του «καθαρού» πολιτικού ορίζοντα έως τις εκλογές του 2027, με στόχο τη διατήρηση της πολιτικής πρωτοκαθεδρίας της Νέας Δημοκρατίας, στρέφει πλέον το βλέμμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη δρομολόγηση της εκλογής του Κωνσταντίνου Τασούλα στην Προεδρία της Δημοκρατίας.
Σε ένα ιδιόμορφο πολιτικό περιβάλλον, χωρίς ισοϋψές -για την ώρα τουλάχιστον- αντίπαλο δέος, το Μέγαρο Μαξίμου αντιλαμβάνεται ότι η σταθερότητα που εκπέμπει το κυβερνών κόμμα θα αποτελέσει ένα σημαντικό ατού έναντι των εγγενών αντιθέσεων που εξακολουθούν να ταλανίζουν το ΠΑΣΟΚ, αλλά και του κατακερματισμού που χαρακτηρίζει την αντιπολίτευση, τόσο στον χώρο της Κεντροαριστεράς όσο και στα δεξιά της Ν.Δ. Υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί παράγοντες σημειώνουν με νόημα πως η εμπέδωση της «γαλάζιας» πολιτικής υπεροχής στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ταχύτερη δυνατή, όσο και αποτελεσματική υλοποίηση του κυβερνητικού έργου με στόχο την άμεση βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.
Τα ίδια πρόσωπα αξιολογούν ως πολύ σημαντική στην πορεία του κυβερνώντος κόμματος προς τις επόμενες βουλευτικές εκλογές την εσωκομματική «νηνεμία» που έχει επιτευχθεί τους τελευταίους μήνες ύστερα από μία ταραγμένη περίοδο, αποκορύφωμα της οποίας ήταν η διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου. Μία από τις λίγες πολιτικές εκκρεμότητες που φαίνεται ότι έχει μπροστά του ο πρωθυπουργός είναι οι κυοφορούμενες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, για τις οποίες η σχετική φημολογία οργιάζει μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Κ. Τασούλα για την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Υπό τον φόβο ο ορυμαγδός των φημών περί επικείμενου ανασχηματισμού να οδηγήσει σε επιβράδυνση της πορείας εκτέλεσης του κυβερνητικού έργου, το Μέγαρο Μαξίμου έσπευσε τις προηγούμενες ημέρες να διαψεύσει, όπως είναι απολύτως φυσιολογικό, ένα τέτοιο ενδεχόμενο. «Δεν υπάρχει θέμα ανασχηματισμού», απάντησε σε σχετική ερώτηση στην τελευταία ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Παύλος Μαρινάκης. Πάντως, ασφαλείς πληροφορίες της Realnews επιμένουν πως στα ενδότερα του Μεγάρου Μαξίμου εξελίσσεται ένα άτυπο ντιμπέιτ για τον καταλληλότερο χρόνο των υπό διαμόρφωση σχετικών πρωτοβουλιών.
Σύμφωνα με την πρώτη σχολή σκέψης, η οποία προσώρας μειοψηφεί ανάμεσα στα επιτελικά στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, οι αλλαγές πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατόν, καθώς, όπως λέγεται, ο πρωθυπουργός οφείλει να εκμεταλλευτεί το θετικό μομέντουμ στο εσωτερικό της κυβέρνησης και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. και να σηματοδοτήσει μέσω του ανασχηματισμού την πολιτική αντεπίθεση με ορίζοντα τις εκλογές την άνοιξη του 2027. Στην αντίπερα όχθη βρίσκεται η πλειοψηφία των συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη, που προειδοποιούν για τις αρνητικές επιπτώσεις πιθανών αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα σε αυτή τη συγκυρία.
Τα ίδια πρόσωπα επιχειρηματολογούν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει κανένα συμφέρον να διαταράξει σε αυτή τη φάση τις ούτως ή άλλως εύθραυστες ισορροπίες εντός του κυβερνώντος κόμματος. Ανεπισήμως, κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι ο πρωθυπουργός δεν θα ρισκάρει σε αυτή τη φάση να δυσαρεστήσει 50 βουλευτές για να ικανοποιήσει έναν πολύ μικρότερο αριθμό και εκτιμούν ότι οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα φαίνεται ότι μεταχρονολογούνται για τις αρχές του καλοκαιριού. Έτερη γραμμή κυβερνητικής πληροφόρησης σημειώνει με νόημα πως το μέσο της κυβερνητικής θητείας, ήτοι ο επόμενος Ιούνιος, είναι και από άποψη συμβολισμού η κατάλληλη περίοδος για να ενεργοποιηθεί ο φημολογούμενος ανασχηματισμός – άποψη με την οποία φαίνεται ότι συμφωνεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το timing μοιάζει επίκαιρο και για ακόμη έναν λόγο: ο εναπομείνας χρόνος έως την επόμενη εκλογική αναμέτρηση, ήτοι περί τα δύο χρόνια, είναι αρκετός ώστε να γίνουν ακόμη και διορθωτικές κινήσεις σε ό,τι αφορά τη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου, εφόσον κάτι τέτοιο απαιτηθεί.
Αρρυθμίες
Όλα τα παραπάνω δεν συνεπάγονται, πάντως, ότι ο πρωθυπουργός και οι επιτελείς στο Μέγαρο Μαξίμου δεν γνωρίζουν τις υστερήσεις στο κυβερνητικό σχήμα, μολονότι, όπως λέγεται, δεν είναι τέτοιας έντασης, ώστε να χρήζουν άμεσων παρεμβάσεων. «Δεν είμαστε το ίδιο ευχαριστημένοι με τις επιδόσεις όλων των υπουργών, πάντοτε ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο», υπογραμμίζει με νόημα υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν σχηματίσει πλήρη εικόνα για τις λιγοστές (προς το παρόν τουλάχιστον) βελτιωτικές κινήσεις που αναμένεται να απαιτηθούν. Συνθήκη που μπορεί να διαφοροποιήσει ουσιωδώς τις ισορροπίες και να προκαλέσει αδιόρατες προς το παρόν «καραμπόλες» θα ήταν ενδεχόμενη μετακίνηση του Γιώργου Γεραπετρίτη από το υπουργείο Εξωτερικών προς την πρωθυπουργική έδρα, κάτι που για την ώρα, όμως, δεν φαίνεται το πιθανότερο σενάριο. Αυτοτελής όσο και αναμενόμενη είναι η εξέλιξη του επικείμενου επαναπατρισμού του υπουργού Ναυτιλίας, Χρήστου Στυλιανίδη, στην Κύπρο το επόμενο καλοκαίρι, προκειμένου να διεκδικήσει την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας στις επόμενες εκλογές.
Λίγες πιθανότητες προσώρας, τουλάχιστον, φαίνεται να συγκεντρώνουν και σενάρια δομικών αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα, τα οποία πάντοτε αναδύονται στην επιφάνεια της επικαιρότητας, όταν αυτή μονοπωλείται από επικείμενους ανασχηματισμούς.
Ανακατατάξεις
Είναι σαφές, πάντως, ότι σε ανύποπτο χρονικό διάστημα ο πρωθυπουργός έχει εξετάσει σοβαρά διάφορες εκδοχές δομικών ανακατατάξεων στο υπουργικό συμβούλιο, όπως ο διαχωρισμός του ενιαίου σήμερα Υποδομών και Μεταφορών, αλλά και του χαρτοφυλακίου της Χωροταξίας από αυτό της Ενέργειας, ωστόσο, πρόσωπα που γνωρίζουν το κυβερνητικό παρασκήνιο εκτιμούν ότι τέτοιου εύρους αλλαγές είναι πιθανότερο να συμβούν ύστερα από εκλογές και όχι στο μέσο της κυβερνητικής θητείας.
Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με πληροφορίες της «R», κοντά στην επάνοδό του στο κυβερνητικό σχήμα (σε υπουργείο, όμως, αυτή τη φορά και όχι στο Μέγαρο Μαξίμου) φαίνεται πως είναι ο πρώην υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου, ενώ αρκετές πιθανότητες να βρεθεί και πάλι εντός κυβέρνησης έχει ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας. Εξάλλου, το… rotation των «γαλάζιων» βουλευτών σε επίπεδο υφυπουργών κατά μείζονα λόγο αναμένεται να είναι από τα κυριότερα γνωρίσματα του επικείμενου ανασχηματισμού. Σε αυτό το πλαίσιο ακούγονται προς αξιοποίηση στο νέο σχήμα τα ονόματα βουλευτών όπως η Αννα Ευθυμίου, ο Δημήτρης Μαρκόπουλος, ο Περικλής Μαντάς, η Μαρία Αντωνίου, ο Μακάριος Λαζαρίδης, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Κώστας Κατσαφάδος, ο Θόδωρος Καράογλου και ο Φίλιππος Φόρτωμας.
Εντός «γαλάζιων» ψηφοδελτίων και συγκεκριμένα στον απαιτητικό Νότιο Τομέα της Β’ Αθηνών αναμένεται να είναι ο Θωμάς Βαρβιτσιώτης, που βρίσκεται εδώ και αρκετούς μήνες πολύ κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μάλιστα, στο πλαίσιο της γενικότερης δραστηριοποίησής του, ορισμένα στελέχη δεν αποκλείουν να αναλάβει ο Θ. Βαρβιτσιώτης ως γραμματέας του κόμματος στο Συνέδριο της άνοιξης.
Σπ. Μουρελάτος - RealNews
Πηγή: enikos.gr