Διαδίκτυο: Ένα στα 12 παιδιά παγκοσμίως εκτίθεται σε «εκτεταμένη» σεξουαλική εκμετάλλευση ή κακοποίηση

 
σσσ

Πηγή Φωτογραφίας: Canva

Ενημερώθηκε: 26/01/25 - 21:37

Ένα στα 12 παιδιά στον κόσμο έχει εκτεθεί σε τουλάχιστον μία μορφή σεξουαλικής εκμετάλλευσης ή κακοποίησης στο διαδίκτυο, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Πρόκειται για διαδικτυακή προσέλκυση, διαδικτυακό grooming, έκθεση σε πορνογραφία, ανεπιθύμητο ή πιεστικό sexting, κακοποίηση με βάση την εικόνα, σεξουαλικό εκβιασμό και σεξουαλική εκμετάλλευση.

"Υπήρχε μεγάλος βαθμός διαφοροποίησης μεταξύ των μελετών που εξετάσαμε, αλλά όλες δείχνουν το γεγονός ότι το διαδίκτυο έχει μετατραπεί σε τόπο εγκλήματος, με τα παιδιά σε όλο τον κόσμο να εκτίθενται σε ανυπολόγιστη βλάβη", δήλωσε στο Euronews Next ο Xiangming Fang, αναπληρωτής καθηγητής έρευνας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια και αντίστοιχος συγγραφέας της νέας μελέτης.

"Ανησυχώ βαθύτατα ότι ο κίνδυνος σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο θα αυξηθεί με τη μεγαλύτερη πρόσβαση στο διαδίκτυο και τη χρήση smartphone, ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες", πρόσθεσε.

Οι ερευνητές βασίστηκαν στα ευρήματά τους, τα οποία δημοσιεύθηκαν στο The Lancet Child & Adolescent Health, σε πολλαπλές βάσεις δεδομένων και μελέτες που δημοσιεύθηκαν μεταξύ Ιανουαρίου 2010 και Σεπτεμβρίου 2023.

Όταν εξετάστηκαν οι παιδικές εμπειρίες κατά τη διάρκεια της ζωής τους, το ποσοστό των παιδιών που ανέφεραν διαδικτυακή κακοποίηση αυξήθηκε σε ένα στα έξι παιδιά ή 16,6%.

Ένα στα οκτώ παιδιά ανέφερε ότι έχει πέσει θύμα κακοποίησης με βάση την εικόνα, δηλαδή τη μη συναινετική λήψη, κοινή χρήση και έκθεση σε σεξουαλικές εικόνες και βίντεο, σύμφωνα με τη μεταανάλυση.

"Τα ευρήματα αυτά υπογραμμίζουν τη σημασία στοχευμένων παρεμβάσεων, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης, της ρύθμισης των διαδικτυακών πλατφορμών και των βελτιωμένων μέτρων ασφαλείας για την προστασία των παιδιών από την εκμετάλλευση και την κακοποίηση", δήλωσε ο Fang, προσθέτοντας ότι η μη συναινετική ανταλλαγή σεξουαλικών εικόνων, συμπεριλαμβανομένων των deepfake, έχει αναφερθεί όλο και περισσότερο.

Επιπλέον, ένα στα 28 παιδιά έχει πέσει θύμα σεξουαλικού εκβιασμού, μιας μορφής εξαναγκασμού με τη χρήση εκβιασμού, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Συνολικά, οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των εμπειριών αγοριών και κοριτσιών όσον αφορά την επικράτηση.

"Η αναδρομική αναφορά, σε συνδυασμό με την απροθυμία των ερωτηθέντων να αποκαλύψουν πληροφορίες, μπορεί να οδηγήσει σε υποεκτίμηση των ποσοστών επικράτησης", προειδοποίησαν οι συγγραφείς σχετικά με τις εκτιμήσεις τους.

Η σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση «ευρέως διαδεδομένη»

Οι ερευνητές ανέφεραν επίσης ότι σύμφωνα με την πλατφόρμα CyberTipline που εδρεύει στις ΗΠΑ, οι αναφορές ύποπτων εικόνων και βίντεο σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο αυξήθηκαν κατά 13% το 2023 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και κατά 23% σε σύγκριση με το 2021.

"Η μελέτη αυτή επιβεβαιώνει πόσο διαδεδομένη είναι η σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση παιδιών στο διαδίκτυο και πόσο σημαντικό είναι να εργαστούμε για να αποτρέψουμε τη βλάβη από το να συμβεί εξαρχής", δήλωσε στο Euronews Next η Sarah Smith, επικεφαλής του προγράμματος καινοτομίας στη φιλανθρωπική οργάνωση για την προστασία των παιδιών Lucy Faithfull Foundation, σε ηλεκτρονικό μήνυμα.

"Κάθε περίπτωση είναι μια τραγωδία και οι συνέπειες μπορεί να αλλάξουν τη ζωή", πρόσθεσε η ίδια.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι πλατφόρμες υποχρεούνται να αναφέρουν τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών στο διαδίκτυο στις πλατφόρμες τους και να ειδοποιούν τις αρχές.

Αναμένεται επίσης η δημιουργία ενός κέντρου της ΕΕ για την πρόληψη και την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.

"Ο αυξανόμενος όγκος παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο θέτει μεγαλύτερες προκλήσεις στις [υπηρεσίες επιβολής του νόμου] που καταπολεμούν τη σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών στο διαδίκτυο", έγραψε η Europol, η αστυνομική υπηρεσία της ΕΕ, σεμια αξιολόγηση της απειλής του οργανωμένου εγκλήματος στο διαδίκτυο για το 2024.

Η Smith δήλωσε ότι οι εταιρείες τεχνολογίας επικεντρώνονται στον εντοπισμό, το μπλοκάρισμα, την αναφορά και την αφαίρεση του καταχρηστικού περιεχομένου, το οποίο συμβαίνει "αφού έχει προκληθεί βλάβη", μεταθέτοντας την "ευθύνη στα παιδιά να προστατεύσουν τον εαυτό τους".

"Είμαστε ξεκάθαροι ότι αυτό δεν είναι σωστό", δήλωσε η Smith, προσθέτοντας ότι η φιλανθρωπική οργάνωση εργάζεται πάνω σε μια προληπτικήλύση.

Ο Fang υπογράμμισε ότι η σεξουαλική κακοποίηση στο διαδίκτυο "συνδέεται με χειρότερη ψυχική και σωματική υγεία, μειωμένες προοπτικές απασχόλησης και χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής".

"Αν και η κλίμακα του προβλήματος μπορεί να φαίνεται συντριπτική, [η σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση παιδιών στο διαδίκτυο] μπορεί να προληφθεί και δεν είναι αναπόφευκτη, αν υιοθετήσουμε μια προσέγγιση δημόσιας υγείας με επίκεντρο την πρόληψη, η οποία έχει αποδειχθεί αποτελεσματική στην αντιμετώπιση άλλων πανδημιών", δήλωσε ο Fang.

Πηγή: euronews.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ