Της απόφασης της κυβέρνησης για την ανέγερση ισλαμικού τεμένους στον Ελαιώνα υπεραμύνθηκε ο Υπουργός Παιδείας από τη Βουλή, προειδοποιώντας για τους κινδύνους που εγκυμονεί για την ασφάλεια της χώρας μας και την κοινωνική συνοχή η ακύρωση της ανέγερσης Ισλαμικού Τεμένους στην περιοχή του Ελαιώνα.
«Αν δεν θέλουμε να έχουμε τα προβλήματα της Γαλλίας και του Βελγίου ας μην επαναλάβουμε τα λάθη τους που σήμερα σπεύδουν να αντιμετωπίσουν» ανέφερε ο κ. Νίκος Φίληςυποστηρίζοντας με τον τρόπο αυτό ότι η κατασκευή του τζαμιού απομακρύνει την ισλαμική τρομοκρατία από την χώρα μας.
Ο ίδιος δε επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει δώσει άδεια λειτουργίας σε 4 τζαμιά, ένα εκ των οποίων στην Θήβα.
Υποστηρίζοντας την διάταξη νομοσχεδίου που αφορά την κατασκευή του τζαμιού στον Ελαιώνα, ο υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι η Ευρώπη πρέπει να αποδεχθεί ότι «το Ισλάμ είναι έδω» για να προσθέσει «διαμαρτύρονται ορισμένοι έντονα ότι είναι πολύ οι μουσουλμάνοι και ισλαμοποιείται η χώρα μας και πως θα είναι πόλος έλξης το Τζαμί. Αν ίσχυε αυτό τότε δεν θα ήταν κανείς στην Αθήνα αλλά στην Θράκη. Να μην συμβεί ότι επιδιώκουν οι φονταμενταλιστές δηλαδή έναν θρησκευτικό πόλεμο. Εμείς θα είμαστε εκείνοι που θα πληρώσουν το ακριβότερο τίμημα».
Ο ίδιος υπογράμμισε πως πολιτικές δυνάμεις και κοινωνία πρέπει να απαντήσουν σε τρία βασικά ερωτήματα: ποιος χρηματοδοτεί τα τζαμιά, ποιος μορφώνει τους θρησκευτικούς λειτουργούς και ποια η σχέση με το εθνικό δίκαιο.
Απευθυνόμενος δε στα κόμματα που καταψηφίζουν την διάταξη, μεταξύ των οποίων και οι ΑΝΕΛ είπε «Θέλετε «καθαρή» χώρα; Κοιτάξτε ποιες είναι οι καθαρές χώρες. Είναι μόνο οι φτωχές και όσες δεν θέλει να πάει κανείς».
Ο υπουργός είπε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «να σταματήσει η λειτουργία άτυπων τζαμιών που αποτελεί ντροπή για την χώρα και τους μουσουλμάνους» και πρόσθεσε «όσοι δυσπιστούν με το τέμενος ας σκεφτούν: Να λειτουργεί άτυπο τζαμί ή να υπάρχει επίσημα με ονοματεπώνυμο και ΑΦΜ;».
Τόνισε τέλος ότι «το άρθρο για το ισλαμικό τέμενος είναι γραφειοκρατικού χαρακτήρα. Οι πολιτικές αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί και έχουν διακομματικό χαρακτήρα» υπενθυμίζοντας ότι ανάλογες πρωτοβουλίες έχουν λάβει όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις χωρίς ωστόσο εως σήμερα να υλοποιηθούν. Ο Νίκος Φίλης υποστήριξε ότι τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά για την ίδρυση του ισλαμικού τεμένους δεν έχουν αλλάξει από τον παλαιότερο νόμο.
Προσπαθώντας να ενισχύσει περισσότερο τα επιχειρήματά του, ο Υπουργός Παιδείας, τόνισε ότι η εκκλησία ήταν πάντα σύμφωνη με την κατασκευή Ισλαμικού Τεμένους αρκεί αυτό να συνέβαινε εντός του ελληνικού νόμου, ενώ προκάλεσε αίσθηση, αναφέροντας ότι: «όλοι οι πρωθυπουργοί από το 1894 ήταν θετικοί για την κατασκευή του ακόμη κι ο Μεταξάς κι ο Παπαδόπουλος».
Από την πλευρά πάντως της αντιπολίτευσης ο κ. Γιάννης Κουτσούκος (Δημ. Συμπαράταξη) επισήμανε στον υπουργό ότι «η ρύθμιση εγκρίνεται με την ψήφο της αντιπολίτευσης καθώς ο εταίρος σας καταψηφίζει».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Σουηδία δεν θα εκδώσει στην Τουρκία υποστηρικτές του Γκιουλέν
Ο καγκελάριος της Αυστρίας προτείνει το τέλος των ενταξιακών συνομιλιών της ΕΕ με τη Τουρκία