Το σύνθημά μας είναι σταθερά πιο κοντά στην Ευρώπη και έχω προτάξει στον πολιτικό μου λόγο τη μεγάλη σημασία να έχει η Ελλάδα ισχυρή φωνή στην Ευρώπη την επόμενη μέρα, εκεί οπού θα παρθούν σημαντικές αποφάσεις. Αλλά μην έχουμε και καμιά αμφιβολία ότι το βράδυ εκλογών θα βγουν και συμπεράσματα ως προς την κατανομή των πολιτικών δυνάμεων εντός της χώρας.
Έχετε δίκιο να λέτε ότι ίδια θα είναι κυβέρνηση και την επόμενη μέρα, όμως το πολιτικό μήνυμα θα πρέπει να είναι η επιτάχυνση των μεγάλων μεταρρυθμίσεων» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1.
«Επίσης, πρέπει να αποκρούσουμε τη νέα έκφανση του λαϊκισμού που φαίνεται ότι σηκώνει κεφάλι, δηλαδή κάποιοι να τάζουν λεφτά που δεν υπάρχουν, αλλά και να επαναφέρουν την τοξικότητα που πιστέψαμε ότι είχαμε αφήσει στο παρελθόν. Όσο πιο ισχυρή είναι Νέα Δημοκρατία το βράδυ εκλογών τόσο πιο γρήγορα θα πραγματοποιήσουμε τις μεταρρυθμίσεις που έχουμε σχεδιάσει. Διευκρινίζω ότι θα υλοποιήσουμε το πρόγραμμα μας ανεξαρτήτως του εκλογικού αποτελέσματος», σημείωσε.
Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι το βράδυ των εκλογών του περασμένου έτους είχε χαρακτηρίσει το 41% που απέσπασε η Νέα Δημοκρατία μεγάλη τιμή, και όχι λευκή επιταγή, και είπε χαρακτηριστικά ότι «τα όποια μηνύματα δυσαρέσκειας, τα έχω ήδη λάβει. Δεν περιμένω το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών για να τα εμπεδώσω καλύτερα. Το λέω για όλους όσοι θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα διαμαρτυρίας, τους καλώ να δούμε τη μεγάλη εικόνα και να αφήσουν κατά μέρος τα παράπονα».
Ερωτηθείς για την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης του ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι: «τους τελευταίους 11 μήνες υλοποιήσαμε με ταχύτητα πολλές μεταρρυθμίσεις, ανακτήσαμε την επενδυτική βαθμίδα και αυξήσαμε τους μισθούς. Ή πρώτη μας κυβέρνηση ήταν μια κυβέρνηση διαχείρισης κρίσεων. Τώρα θα μπούμε στα βαθιά για να αντιμετωπίσουμε χρονιές παθογένειες του κράτους, και να κάνουμε άλματα εκσυγχρονισμού. Η κυβέρνηση μας κάνει μια μεγάλη προσπάθεια, όμως έχουμε αποδείξει ότι ξέρουμε να διορθώνουμε τα λάθη μας και να κάνουμε παρεμβάσεις εν κινήσει όταν αυτές απαιτούνται».
Ακρίβεια
Στο μέτωπο της ακρίβειας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε ότι οι μόνιμες αυξήσεις στους μισθούς και μειώσεις στους φόρους αποτελούν τη συνταγή για τη διαχρονική στήριξη του εισοδήματος, και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Δεν έκρυψα ποτέ ότι το πρόβλημα της ακρίβειας είναι το μείζον ζήτημα που απασχολεί σχεδόν όλα τα ελληνικά νοικοκυριά. Εξού και κάναμε παρεμβάσεις στην ίδια τη λειτουργία της αγοράς».
Σε ερώτηση, μάλιστα, γιατί η κυβέρνηση δεν μειώνει η δεν καταργεί το ΦΠΑ σε ορισμένα προϊόντα έστω και για περιορισμένο χρονικό διάστημα, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η μείωση του ΦΠΑ, έστω και για λίγο χρονικό διάστημα, έχει μεγάλο δημοσιονομικό κόστος και όποιος την εισηγείται οφείλει να μας υποδείξει ποιους φόρους θα αυξήσει και ποια επιδόματα θα περικόψει. Συμπλήρωσε δε, ότι δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η μείωση του ΦΠΑ θα περάσει στο τελικό προϊόν επικαλούμενος, όπως είπε, τη μείωση του ΦΠΑ στον καφέ που δεν αποτυπώθηκε και στην τελική τιμή του προϊόντος. «Είναι πολύ πιθανό αυτή τη μείωση του ΦΠΑ να την καρπωθούν οι μεσάζοντες», είπα χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση οφείλει να επιτύχει πολύ συγκεκριμένους δημοσιονομικούς στόχους και ότι δεν μπορούμε να επιστρέψουμε σε εποχές που τα βάζαμε λεφτά που δεν υπάρχουν επικαλούμενος τα 45 δισεκατομμύρια ευρώ που κατά την κυβέρνηση κοστίζει το οικονομικό πρόγραμμα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Εξάλλου, ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση του φορολόγησε τα υπερκέρδη των επιχειρήσεων ενέργειας, γι' αυτό και όπως είπε συγκρατήθηκαν οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ για τις τράπεζες σημείωσε ότι καμιά χώρα στην ευρωπαϊκή ένωση δεν τις έχει φορολόγησει και ότι η Ιταλία που προσπάθησε να το κάνει το πήρε πίσω άρον άρον. «Όμως οι τράπεζες θα πρέπει να αναλογιστούν ότι οι προμήθειες τους είναι πολύ υψηλές και θα πρέπει να σιγουρευτούμε ότι λειτουργεί ο ανταγωνισμός. Οι τράπεζες θα πρέπει να δανείσουν περισσότερο την πραγματική οικονομία. Η κυβέρνηση θα είναι πολύ αυστηρή».
Σε ερώτηση για το υψηλό κόστος των ενοικίων, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι η αγορά των ακινήτων πηγαίνει καλά, κάτι που είναι θετικό όπως είπε, για τους ιδιοκτήτες και προβληματικό για τους ενοικιαστές. «Πρόκειται για ένα πραγματικό πρόβλημα, που είναι αποτέλεσμα της οικονομικής ανάπτυξης, και χρήζει κρατικής παρέμβασης. Εμείς δημιουργήσαμε το πρόγραμμα Σπίτι μου. Τώρα διαπραγματευόμαστε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να ανακατανείμουμε δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης για να φτιάξουμε ένα δεύτερο πρόγραμμα Σπίτι μου, κατά το οποίο θα διευρύνουμε την περίμετρο των δικαιούχων και στα ζευγάρια έως 50 ετών. Υπάρχει επίσης το πρόγραμμα ανακαινίζω-νοικιάζω, ενώ εξετάζουμε εάν και που πρέπει να βάλουμε πρόσθετους περιορισμούς στο AirBnB. Κάναμε παρεμβάσεις και στην golden visa και οφείλω να ομολογήσω ότι σε αυτό το θέμα το ΠΑΣΟΚ έκανε συγκεκριμένες προτάσεις, καθώς σε άλλα ζητήματα όπως η επιστολική ψήφος δείχνει να είναι μια αντιμεταρρυθμιστική δύναμη».
Στο μέτωπο της ανεργίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτίμησε ότι αυτή θα πέσει κάτω από το διψήφιο ποσοστό το 2025, νωρίτερα από την αρχική πρόβλεψη και επανέλαβε την προτροπή του προς τους εργοδότες να πληρώσουν περισσότερα εάν θέλουν να βρίσκουν εργαζόμενους.
Στο μεταναστευτικό πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα ακολουθεί μία πολιτική αυστηρής φύλαξης των συνόρων. Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι δεν θα μπαίνει όποιος θέλει στην Ελλάδα, ούτε και οι διακινητές θα καθορίζουν ποιος θα μπαίνει στη χώρα.
Στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών, ο πρωθυπουργός παρατήρησε ότι τους τελευταίους 15 μήνες υπάρχει μία αναμφισβήτητη πρόοδος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς δεν έχουμε παραβάσεις και παραβιάσεις στον εναέριο χώρο, ενώ υπάρχει πολύ καλύτερη συνεργασία και στα ζητήματα μετανάστευσης.
« Όμως δεν έχω την αυταπάτη ότι ο πυρήνας των τουρκικών αναθεωρητικών απόψεων μπορεί να αλλάξει από τη μία στιγμή στην άλλη. Εμείς ως Ελλάδα δεν αλλάξαμε την θέση μας, η Τουρκία έχει αλλάξει συμπεριφορά και θεωρώ επίτευγμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο ότι καταστήσαμε μέρος των συμπερασμάτων, του Ευρωπαϊκού συμβουλίου ότι η όποια πρόοδος στις ευρωτουρκικές σχέσεις εξαρτάται από την συμπεριφορά της Τουρκίας προς την Ελλάδα και την Κύπρο. Επίσης, ως προς την σχέση μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και συγκεκριμένα το σκέλος των εξοπλισμών διατηρούμε πλέον ένα στρατηγικό πλεονέκτημα έναντι της Τουρκίας.
Είναι σαφές ότι ισχυρή αποτρεπτική ικανότητα των Ενόπλων μας δυνάμεων είναι ο θεμέλιος λίθος της εξωτερικής μας πολιτικής και της αυτοπεποίθησης μας.
Σε ό,τι αφορά στην πολιτική μας στα Βαλκάνια, ανέκαθεν υποστηρίζαμε την ευρωπαΐκή προοπτική τους, δεν έχουμε όμως αυταπάτες ότι πολλά κόμματα στην Βαλκανική ακολουθούν εθνικιστική πολιτική.
Σε ό,τι αφορά την Βόρεια Μακεδονία, το μήνυμα μου προς τον εντολοδόχο πρωθυπουργό είναι σαφές: Η προεκλογική περίοδος τελείωσε και οφείλει να σεβαστεί την συμφωνία των Πρεσπών και ειδικότερα το ergo omnes για την χρήση της ονομασίας της χώρας τόσο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό και να κάνει μία ρητή δήλωση ότι σέβεται την συγκεκριμένη χρονιά συμφωνίας, ειδάλλως θα έχει μια πολύ δυσάρεστη πρώτη εμπειρία στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις 9 Ιουλίου στην Ουάσινγκτον.
Θεωρούμε το γειτονικό λαό φίλο μας, αλλά τους ξεκαθαρίζουμε ότι εάν θέλουν να συγκλίνουν προς την Ευρώπη ο δρόμος περνά μέσα από την Ελλάδα και το ίδιο ισχύει και για την Αλβανία. Όμως εκτιμώ ότι δεν θα χρειαστεί να φτάσουμε ως εκεί και ότι θα πρυτανεύσει η λογική».
Στο μέτωπο της Ουκρανίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι κάνουμε αυτό που θεωρούμε ότι εξυπηρετεί τα εθνικά μας συμφέροντα υποστηρίζοντας μία χώρα που αμύνεται έναντι ενός εισβολέα, χωρίς να υποβαθμίζουμε την αποτρεπτική δύναμη των Ενόπλων μας Δυνάμεων. Στο θέμα της ευρωπαικής άμυνας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε ότι η χώρα μας μπορεί να επωφεληθεί από τις ευρωπαϊκές επενδύσεις για την άμυνα. «Θα μας εξοικονομούσε πόρους, που θα μπορούσαν να κατευθυνθούν, είτε στην άμυνα, είτε και σε κοινωνικές δαπάνες».
Επανερχόμενος στα της εσωτερικής επικαιρότητας, πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι μετά τις ευρωεκλογές χρειάζεται επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και σημείωσε χαρακτηριστικά ότι ξέρει τα προβλήματα και τις αδυναμίες και ότι υπάρχουν ζητήματα με τα οποία θα ασχοληθεί περισσότερο.
Σε ερώτηση για πιθανό ανασχηματισμό ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά ότι κάποια στιγμή θα γίνουν αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, αλλά ότι αυτό δεν είναι το πρώτο ζητούμενο και ιεράρχησε ως κυβερνητικές προτεραιότητες της επόμενης ημέρας την υγεία και την αντιμετώπιση της ακρίβειας. « Το έχω πάρει το μήνυμα ότι πρέπει να τρέξουμε πιο γρήγορα δε συμβιβάζομαι με τους χαμηλούς ρυθμούς πρέπει να κάνουμε άλματα εκσυγχρονισμού» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Για την πολιτική αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει γύρω από το ζήτημα του πόθεν έσχες του προέδρου του ΣυΡιζΑ, Στέφανου Κασσελάκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: « Ο κύριος Κασσελάκης επέλεξε να κάνει το δικό του πόθεν έσχες θέμα της τελευταίας εβδομάδας της προεκλογικής περιόδου. Έπρεπε να το έχει καταθέσει από όταν εξελέγη πρόεδρος του ΣυΡιζΑ.
Εδώ οφείλουμε να κάνουμε μία διάκριση αναφορικά με την υποχρέωση υποβολής της πρώτης δήλωσης. Το δικό μου πόθεν έσχες έχει γίνει φύλλο και φτερό και έχει ελεγχθεί εξονυχιστικά και μάλιστα αρχειοθετήθηκε από τα αρμόδια μέλη της επιτροπής, ορισμένοι εκ των οποίων ήταν και βουλευτές του ΣυΡιζΑ.
Δε μας κάνει χάρη ο κ. Κασελάκης που καταθέτει το πόθεν έσχες του. Το δικό μου πόθεν έσχες είναι γνωστό. Πράγματι πουλήσαμε το οικογενειακό μας σπίτι στη Γλυφάδα, κάτι που είναι γνωστό και δηλωμένο. Υπάρχουν ανακρίβειες στα λεγόμενα του κυρίου Κασσελακη, καθώς η πλατφόρμα ήταν πάντοτε ανοιχτή για την πρώτη κατάθεση.
Αναφορικά με τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης για συγκάλυψη στην τραγωδία των Τεμπών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε τα όσα λέγονται «αστεία και προσβλητικά. Έχω απαντήσει πολλές φορές, η υπόθεση είναι στη Δικαιοσύνη, η οποία έχει κινηθεί με πολύ γρηγορότερους ρυθμούς σε σχέση με το παρελθόν, έχουμε 34 κατηγορούμενους, η κυβέρνηση έχει παράσχει όλες τις διευκολύνσεις στην δικαιοσύνη και πολύ σωστά ζητήθηκε και δεύτερη πραγματογνωμοσύνη για να σταματήσουν οι θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με το τι μετέφερε η εμπορευματική αμαξοστοιχία.
Λυπάμαι που κάποιοι μέσα στην απελπισία τους ξανά κάνουν θέμα τα Τέμπη 3 ημέρες πριν από τις εκλογές. Και εγώ μιλώ με συγγενείς των θυμάτων, φτάνει πια με την εργαλειοποίησή του ανθρώπινου πόνου, η αντιπολίτευση δεν έχει τίποτε άλλο να πει».
Σε ερώτηση για το τι θα κάνει εάν κάποιο κόμμα της αντιπολίτευσης καταθέσει πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής ο πρωθυπουργός επαναβεβαίωσε ότι η Βουλή θα το συζητήσει αμέσως διευκρινίζοντας πάντως ότι αναμένει να δει τον τρόπο με τον οποίο η αντιπολίτευση θα στοιχειοθέτησει εάν πράγματι υπάρχει κατηγορητήριο.
Σε ερώτηση για την άνοδο της ακροδεξιάς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, αλλά και ευρωπαϊκό και υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό στην επόμενη ημέρα της Ευρώπης να υπάρχει μία ισχυρή συμμαχία που να πρεσβεύει την ευρωπαΐκή λογική και να ζητά από την Ευρώπη να γίνει αποτελεσματικότερη σε ζητήματα όπως το δημογραφικό και το μεταναστευτικό.
Ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι η Ευρώπη χρειάζεται συνθέσεις. Σε ερώτηση μάλιστα για το κατά πόσον ο ίδιος μπορεί να είναι υποψήφιος για την θέση του προέδρου του Κομισιόν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απήντησε: « Ο ελληνικός λαός με έταξε να εκπροσωπώ την Ελλάδα στην Ευρώπη και όχι την Ευρώπη στην Ελλάδα».