Παραβιάζοντας δημοκρατικές διαδικασίες και στη λογική του «αποφασίζομεν αι διατάσσομεν», η Ζωή Κωνσταντοπούλου προχώρησε σε αλλαγές στη συγκρότηση των ψηφοδελτίων και τοποθέτηση σε εκλόγιμες θέσεις δικών της ανθρώπων. Κινήσεις που προκάλεσαν καταγγελίες, αποχωρήσεις και προτροπές από υποψήφιους της 21ης Μαΐου να μην ψηφιστεί η Πλεύση Ελευθερίας στις εκλογές της 25ης Μαΐου.
Οι κινήσεις της Ζωής Κωνσταντοπούλου είναι αδιανόητες καθώς η πρόβλεψη του νόμου για εκλογές χωρίς σταυρό προτίμησης, έγινε μόνον για την μείωση την εκλογικών δαπανών των υποψηφίων, με την ρητή πρόβλεψη ότι πλην εξαιρέτων καταστάσεων θα ισχύει η σειρά εκλογής όπως την αποφάσισε ο λαός! Γί´ αυτό άλλωστε μπήκε και το οποίο των 18 μηνών στο οποίο τεκμαίρεται η ίδια άποψη του λαού.
Κι όμως η Ζωή Κωνσταντοπούλου περιφρονώντας τη βούληση των ψηφοφόρων και τη συμβολή των υποψηφίων της στο εκλογικό αποτέλεσμα, έφτασε στο σημείο να τοποθετήσεις σε εκλόγιμη θέση ακόμη και τον σύντροφό της Διαμαντή Καραναστάση, ο οποίος δεν ήταν καν υποψήφιος στις εκλογές της 21ης Μαΐου προβαλλοντας το αντιδημοκρατικό επιχείρημα ότι η συγκρότηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Πλεύσης Ελευθερίας είναι δική της ευθύνη!!! (και όχι των ψηφοφόρων!!!). Και όμως στη δημοκρατία οι ψηφοφόροι με τις επιλογές τους καθορίζουν τη σύνθεση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων των κομμάτων. Και όταν οι περιστάσεις επιβάλλουν εκλογές με λίστα, οι αρχηγοί των κομμάτων σέβονται τις επιλογές των ψηφοφόρων... Οι πολιτικοί αρχηγοί, πλην Ζωής Κωνσταντοπούλου (και Κυριάκου Βελόπουλου).
Σε εκλόγιμη θέση ο σύντροφός της
Στην Α' Αθηνών τοποθετήθηκε δεύτερος στη λίστα, κάτω από την ίδια την επικεφαλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο σύντροφός της Διαμαντής Καραναστάσης. Ο κ. Καραναστάσης πήρε τη θέση της Ελένης Δημοπούλου, η οποία είχε έρθει δεύτερη σε σταυρούς και πλέον είναι στην τέταρτη θέση.
Στον Νότιο Τομέα Αθηνών, με απόφαση Κωνσταντοπούλου, η Όλγα Δάλλα, η οποία είχε έρθει πρώτη με 6.168 σταυρούς, τοποθετήθηκε τρίτη, και έβαλε στην πρώτη θέση τον ηθοποιό Σπύρο Μπιμπίλα, ο οποίος είχε κατέβει στην… Α' Αθηνών και ήρθε τρίτος με 2.577 ψήφους.
Παράλληλα, με απόφαση της Ζωής Κωνσταντοπούλου τοποθετήθηκε στη δεύτερη θέση ο Ευθύμιος Μαυράκης, ο οποίος είχε καταταγεί τελευταίος στον Νότιο Τομέα με 1.932 ψήφους.
«Παρακαλώ να μην ψηφίσετε το κόμμα πλεύση ελευθερίας»
«Παρακαλώ να μην ψηφίσετε το κόμμα πλεύση ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου και να μείνετε μακριά από ένα ακόμα κόμμα που κοροϊδεύει και εξαπατά τους ίδιους τους υποψήφιους της πόσο μάλλον τον απλό πολίτη».
Τα παραπάνω αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook, ο μοναδικός υποψήφιος στις εκλογές της 21ης Μάη με την «Πλεύση Ελευθερίας» στο νομό Ιωαννίνων, Χρήστος Λάμπρου ο οποίος εκφράζει την αποστασιοποίηση του από το κόμμα της Ζ. Κωνσταντοπούλου, συντασσόμενος με τις καταγγελίες των τριών ακόμη συνυποψηφίων του σε όλη την Ελλάδα για ανήθικη συμπεριφορά απέναντί τους.
Ο Χρήστος Λάμπρου καταγγέλλει και αυτός με τη σειρά του «φυτευτούς» στα ψηφοδέλτια του κόμματος, υποστηρίζοντας ότι στις εκλογές του 25ης Ιούνη η Ζ. Κωνσταντοπούλου επέλεξε να ηγηθεί του ψηφοδελτίου στο νομό Ιωαννίνων ένας «παντελώς άγνωστος στα Γιάννενα».
Η Όλγα Δάλλα με μια ανάρτηση-καταπέλτη στα social media είχε ανακοίνωσε την αποχώρησή της από την Πλεύση Ελευθερίας, καταγγέλλοντας ότι εξαπατήθηκε από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου.
«Ήταν όλα ΨΕΜΑΤΑ. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου αποφάσισε και διέταξε να πεταχτεί η ψήφος σας στα σκουπίδια προκειμένου να διορίσει τους ημέτερους. Παίρνω λοιπόν την ευθύνη που μου αναλογεί. Αποχωρώ από αυτό το έκτρωμα που έχει το θράσος να αυτοαποκαλείται κίνημα» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η κυρία Δάλλα.
Αλλη υποψήφια με την Πλεύση Ελευθερίας στην Β’ Πειραιά, η Μαργαρίτα Καζάκου, η οποία ήρθε επίσης πρώτη σε σταυρούς (4.401) στις εκλογές του Μαΐου, κατήγγειλε με ανάρτησή της στο facebook πως με απόφαση της Ζωής Κωνσταντοπούλου «φυτεύτηκαν» υποψήφιοι, που δεν είναι εκείνοι που ψήφισαν οι πολίτες.
Την απόσυρσή της από τα ψηφοδέλτια της Πλεύσης Ελευθερίας ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής και η Χρύσα Διαμαντοπούλου, η οποία ήταν πρώτη σε σταυρούς στον Βόρειο Τομέα και βρέθηκε στην… 9η θέση.
Η ίδια σε ανάρτησή της αναφέρει χαρακτηριστικά: «Από πρώτη στον Β1 Τομέα όμως, με συνοπτικές διαδικασίες και εκκαθαρίσεις, βρέθηκα σήμερα να είμαι στην 9η θέση στις νέες λίστες του κόμματος. Η ψήφος μας στα σκουπίδια, λοιπόν. Υπήρξα απλώς ένα “δόλωμα” για αυτούς. ΟΧΙ. Ό,τι είναι νόμιμο δεν είναι και ηθικό».
Κωνσταντοπούλου: Η διαμόρφωση της ΚΟ της Πλεύσης Ελευθερίας είναι δική μου ευθύνη
Από την πλευρά της η Ζωή Κωνσταντοπούλου ισχυρίστηκε, μιλώντας στο One Channel, ότι όλοι γνώριζαν από την αρχή ότι οι λίστες θα διαμορφώνονταν ξανά, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπήρχε κανένας αιφνιδιασμός.
«Δεν μπορώ να συμμεριστώ μία αγάπη για τις θέσεις που δεν έχουμε καν. Ακόμα δεν έχει μπει η Πλεύση Ελευθερίας στη Βουλή και δεν δικαιολογείται σε κανέναν βέβαια να διαμορφώνει μια τέτοια προσδοκία. Κατά τα άλλα εγώ ως επικεφαλής παίρνω και πήρα την ευθύνη να διαμορφώσω τις λίστες. Τις διαμόρφωσα με κριτήριο να φτιάξουμε μια κοινοβουλευτική ομάδα που τέτοια άλλη δεν θα έχει υπάρξει. Είναι ένας προς ένας και μία προς μία, οι υποψήφιοι που έχουν τεθεί επικεφαλής, εγγύηση για τη δουλειά που θα γίνει και το περιεχόμενο των πρωτοβουλιών. Είναι άνθρωποι που στη συντριπτική πλειοψηφία τους έχουν στάξει αίμα για να γίνει η Πλεύση Ελευθερίας σε πολύ δύσκολους καιρούς και είναι άνθρωποι που έχουν δώσει εξετάσεις και στη ζωή και στη διαδρομή τους».
«Ο αρχηγός είναι ο προπονητής της ομάδας που έχει και την ευθύνη, η ομάδα αυτή να πάει καλά. Και ο προπονητής της ομάδας μπορεί να αφήσει κάποιους στον πάγκο και αλίμονο εάν αυτοί, οι οποίοι θα μείνουν στον πάγκο επαναστατήσουν διότι έχουν άλλη άποψη για τη διαμόρφωση της ομάδας. Εν προκειμένω η διαμόρφωση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Πλεύσης Ελευθερίας είναι δική μου ευθύνη και την αναλαμβάνω στο ακέραιο. Θα επιβεβαιωθούν οι επιλογές μου εφόσον συγκροτηθεί αυτή η κοινοβουλευτική ομάδα και νομίζω ότι τα φαινόμενα αυτά που περιγράφονται δίνουν μάλλον και μία επιβεβαίωση ότι κάποιοι άνθρωποι δεν έπρεπε να είναι σε μία θέση εκλογής, διότι είναι κατανοητό ότι μια κοινοβουλευτική ομάδα δεν μπορεί με το που θα εκλεγεί να αλληλοσπαραχτεί, ούτε βέβαια να ασχολείται ο καθένας με τη θέση, τα προνόμια και την προσδοκία του» πρόσθεσε.
Καταλήγοντας έκρινε ως «κατανοητή» την πικρία των υποψηφίων, ωστόσο, τόνισε ότι ήταν «εξ αρχής γνωστό ότι θα διαμορφωθούν οι λίστες, όλοι ρωτήθηκαν αν ξανά θέλουν να είναι υποψήφιοι, όλοι ρωτήθηκαν να επιλέξουν περιφέρειες. Άρα όλοι ήξεραν και είχαν ενημερωθεί και ειδικά και προσωπικά ότι δεν θα είναι ίδιες οι λίστες και δεδομένη η σειρά».