LIVE: Εκδήλωση για την έναρξη υλοποίησης του πλωτού τερματικού σταθμού αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG

 
LIVE: Εκδήλωση για την έναρξη υλοποίησης του πλωτού τερματικού σταθμού αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG

Ενημερώθηκε: 03/05/22 - 13:46

LIVE: Εκδήλωση για την επίσημη έναρξη υλοποίησης του πλωτού τερματικού σταθμού αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG (FSRU) ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης

Στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως η χερσόνησος των Βαλκανίων μπορεί να έχει τη δική της θέση στην ενεργειακή μετάβαση ολόκληρης της Ηπείρου.

«Το έργο στην Αλεξανδρούπολη αποτελεί μια νέα ενεργειακή πύλη και έναν φάρο που εκπέμπει διπλό σήμα: με την ολοκλήρωσή του θα μπορέσουμε πολύ σύντομα να απαλλαγούμε από το αέριο που προέρχεται από ρωσικές πηγές και οι χώρες μας να αναλάβουν κοινό ρόλο στον νέο ενεργειακό χάρτη», τόνισε ο πρωθυπουργός. «Οι ελληνικοί σταθμοί LNG είναι σε θέση να καλύψουν την ελληνική αγορά αλλά και να υποκαταστήσουν ένα σημαντικό τμήμα του ρωσικού αερίου», συμπλήρωσε.

«Οι πρόσφατοι εκβιασμοί της Μόσχας σχετικά με το φυσικό αέριο καθιστούν όχι απλά αναγκαία τη συνεργασία αλλά κατεπείγουσα», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια ιστορική ημέρα για τη Βουλγαρία και την Ελλάδα, κατά την οποία γίνεται ένα σημαντικό βήμα για την ενεργειακή ανεξαρτησία των δύο χωρών.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε ότι πρέπει να επιδείξουμε την ευρωπαϊκή μας κυριαρχία και να φτάσουμε στην ενεργειακή ανεξαρτησία. «Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί ορόσημο για την ενεργειακή ανάπτυξη της Ευρώπης», επεσήμανε.

Ο πρόεδρος της Σερβίας τόνισε πως «αρχικά ήμουν αρκετά σκεπτικιστής, αναρωτιόμουν αν κάτι τέτοιο θα μπορούσε να υλοποιηθεί, τώρα όμως θέλω να πω ότι είμαι ευγνώμων, καθώς με αυτό το έργο αυτό θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου».

Ο τερματικός σταθμός Αλεξανδρούπολης θα λειτουργήσει ως μία ακόμη πύλη εισόδου φυσικού αερίου στη χώρα, θέτοντας τις βάσεις για τη μετατροπή της και σε κόμβο φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Το LNG που θα φτάνει με καράβια από διάφορες πηγές στην Αλεξανδρούπολη θα αεριοποιείται, θα μπαίνει στο εθνικό σύστημα και από εκεί μέσω του IGB στη Βουλγαρία και μέσω ενός άξονα διασυνδετηρίων αγωγών στη Σερβία και στη Ρουμανία, καθώς και στη Βόρεια Μακεδονία, μέσω της προωθούμενης διασύνδεσης με την Ελλάδα. Ο αρχικός σχεδιασμός της εταιρείας Gastrade –που υλοποιεί το έργο– προβλέπει την ολοκλήρωσή του το 2023, ωστόσο η εταιρεία έπειτα και από σχετικό αίτημα της κυβέρνησης καταβάλλει προσπάθειες για την επίσπευσή του τουλάχιστον κατά 6 μήνες.