Σφοδρή αντιπαράθεση ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη «περί Διεθνούς Προστασίας και άλλες διατάξεις» .
Στην ολομέλεια της Βουλής εκφώνησε την ομιλία του σχετικά με το νομοσχέδιο για το ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας την ανάγκη για τη θέσπιση κανόνων στέλνοντας «μηνύματα» στην Αντιπολίτευση.
Αργότερα, τον λόγο πήρε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας και επιτέθηκε στη ΝΔ αναφέροντας πως τα έκανε θάλασσα.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη προστασίας των συνόρων και «τον αναγκαίο διαχωρισμό μεταξύ προσφύγων και μεταναστών» καθώς και τους κανόνες «υπό τους οποίους -όσοι το δικαιούνται- θα παραμένουν εδώ, σε ανθρώπινες συνθήκες». Υπογράμμισε πως «η ψευδαίσθηση των «ανοιχτών συνόρων» απαιτεί οργάνωση για να προσαρμοστεί στη ρεαλιστική πολιτική των «ασφαλών συνόρων».Κι ότι η ιδεοληψία των «μεταναστών που λιάζονται» θέλει τόλμη και χρόνο, ώστε να μετατραπεί σε μια καθημερινότητα «κράτους και πολιτών που νοιάζονται». Το νομοσχέδιο όπως είπε υλοποιεί τρείς κομβικές αρχές:
-Πρώτον, κωδικοποιεί 5 διαφορετικούς νόμους, ένα Προεδρικό Διάταγμα και δεκάδες διάσπαρτες διατάξεις ή μεταφορές Οδηγιών. Όλα αυτά τα εναρμονίζει με το κοινοτικό Δίκαιο και τις αποφάσεις των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων.
-Δεύτερον, απλοποιεί και συντομεύει τη χορήγηση ασύλου στους αληθινούς πρόσφυγες, δίνοντας προτεραιότητα στα παιδιά και στις οικογένειες, στις οποίες, μάλιστα, παρέχει αμέσως πρόσβαση σε Υγεία και Εκπαίδευση.
-Και τρίτον, εντάσσει όσους ζητούν προστασία σε ένα πλαίσιο σεβασμού και συνεργασίας με τις ελληνικές Αρχές.
«Όσοι παρελκυστικά θα διεκδικούν άσυλο, αλλά θα προσβάλλουν τη χώρα μας, δεν θα έχουν θέση εδώ» είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε πως το νομοσχέδιο κινείται σε διπλή κατεύθυνση: «Αυστηροί κανόνες, που βάζουν τέλος σε παρανομίες και αυθαιρεσίες, αλλά και ευαισθησία, που παρέχει πρόσθετα δικαιώματα στους αδικημένους». Έτσι, όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, «στο εξής, κάθε αίτηση θα πρέπει να εξετάζεται μέσα σε 6 μήνες αντί για 9 όπως ίσχυε. Και η απόφαση θα δίνεται στον ενδιαφερόμενο μέσα σε 10 ημέρες αντί για 20. Αν, όμως, στο μεταξύ, ο αιτών δεν συνεργάζεται με τις Αρχές ή έχει αποχωρήσει από τη χώρα χωρίς άδεια, το αίτημά του θα κρίνεται αυτομάτως αβάσιμο. Και θα είναι υποψήφιος προς αναχώρηση.
Γι’ αυτό, άλλωστε και με το νέο σύστημα θα εξετάζονται πρώτα οι περιπτώσεις ευάλωτων προσώπων, αλλά και ατόμων με παραβατική συμπεριφορά». Είπε πως από τις προϋποθέσεις ευαλωτότητας, απαλείφεται το γενικόλογο «μετατραυματικό στρες» ενώ στα «ευάλωτα» και προς προστασία άτομα εντάσσονται, πλέον, όλοι οι ανήλικοι – και όχι μόνο οι ασυνόδευτοι. Επιπλέον, μέλη της οικογένειας του αιτούντος θα θεωρούνται, πλέον, εκτός των συζύγων και των παιδιών, και ο εκτός γάμου σύντροφός του ενώ το ίδιο θα ισχύει και για τα εκτός γάμου τέκνα του και τους γονείς του, αλλά και για όποιον, γενικά, έχει την επιμέλεια ενός ανήλικου παιδιού.
Τόνισε ακόμη πως οι ανήλικοι, θα εισάγονται στις αντίστοιχες βαθμίδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και αν οι γονείς τους δεν τηρούν αυτήν την υποχρέωση, θα έχουν κυρώσεις. Είπε ακόμη ότι όλοι οι νόμιμοι πρόσφυγες θα έχουν πρόσβαση στην Υγεία και στην Εργασία: Ένας ειδικός αριθμός θα τους δίνει πρόσβαση στην περίθαλψη. Ύστερα από 6 μήνες, θα εντάσσονται σε ειδικά προγράμματα απασχόλησης ώστε να πάψει η Ελλάδα να προσελκύει αλλοδαπούς οι οποίοι μέχρι σήμερα ζητούσαν διεθνή προστασία μόνο και μόνο για να βρουν μία δουλειά σε άλλο κράτος.
Ο πρωθυπουργός μίλησε για ελλείψεις και αντιφάσεις που μέχρι τώρα επέτρεπαν «λάθη, καθυστερήσεις και εικόνες χάους» συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνησή του παρέλαβε «χιλιάδες ανθρώπους στοιβαγμένους στα νησιά και διάσπαρτους στην ενδοχώρα, εγκαταστάσεις, όπως το αίσχος της Μόριας, 70.000 αιτήσεις ασύλου να παραμένουν εκκρεμείς και, παρά τις τεράστιες σπατάλες που ήδη ερευνά η OLAF, μόνο το 22% των ευρωπαϊκών κονδυλίων να έχει αξιοποιηθεί!». Σημείωσε ακόμη πως έγιναν μόλις 1.806 επιστροφές κάτι που αποδεικνύει ότι το σύστημα ασύλου ήταν σε παράλυση και εξέπεμπε «το σήμα ότι στην Ελλάδα μπορεί να έρχονται άνθρωποι για να μείνουν, χωρίς κανέναν έλεγχο».
Τσίπρας: «Τα κάνατε θάλασσα»
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ξεκίνησε την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής με επίθεση στον πρωθυπουργό λέγοντας ότι στο προσφυγικό ακολούθησε προεκλογικά ακραία ρητορική και «καβάλησε το κύμα του ακροδεξιού λαϊκισμού»
Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας είπε προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι έλεγε «ψέματα» και ότι μιλούσε για «ιδεοληψίες της Αριστεράς, ότι είμαστε απάτριδες και ότι δεν αναγνωρίζουμε την ύπαρξη θαλάσσιων συνόρων».
«Και τι δεν είπατε για να μας κάνετε κριτική», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και υποστήριξε: «Έχω την αίσθηση ότι βρίσκεστε εγκλωβισμένοι ανάμεσα στην προεκλογική ρητορική σας και στη σοβαρότητα του προβλήματος».
Μάλιστα είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση βρέθηκε αντιμέτωπη με τις αυξημένες ροές τους τελευταίους τρεις μήνες και τότε ανακάλυψε ότι είναι διεθνοπολιτικό ζήτημα: «Καλώς ήρθατε στην πραγματικότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Δείξατε όμως πόσο ανέτοιμοι είσαστε για να αντιμετωπίσετε ένα ανοικτό διεθνοπολιτικό ζήτημα. Στο μόνο θέμα που δεν τα βρήκατε έτοιμα από την προηγούμενη κυβέρνηση τα κάνατε θάλασσα».
«Σφάχτηκαν» Χρυσοχοΐδης-Βαρουφάκης στη Βουλή για το νομοσχέδιο για το άσυλο
Η συζήτηση του νομοσχεδίου για το άσυλο προκάλεσε άγρια κόντρα μεταξύ του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του Γιάννη Βαρουφάκη και βαριές κουβέντες που είπε ο ένας εναντίον του άλλου.
Την αρχή έκανε ο κ. Βαρουφάκης ο οποίος κατηγόρησε τον κ. Χρυσοχοΐδη ότι μπερδεύει τον ελληνικό λαό με τη Μόρια, τον κατηγόρησε ότι είναι εκτός θέματος στα θέματα ασφάλειας που συνδέονται με το μεταναστευτικό και θυμήθηκε την ιστορία με τις οροθετικές γυναίκες επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ λέγοντας οτι διέπραξε το μεγαλύτερο πολιτικό «έγκλημα» της τελευταίας δεκαετίας.
«Βρίσκεστε σε πάρα πολύ μεγάλη σύγχυση, συγχέεται τον ελληνικό λαό με την Μόρια. Ο ελληνικός λαός δεν είναι η Μόρια και δεν είναι η πολιτική ηγεσία που πηγαίνει σε ένα κατάπτυστο τέτοιο στρατόπεδο συγκέντρωσης και δηλώνει ικανοποιημένος. Το νομοσχέδιο σας έχει ένα στόχο την απόρριψη της συντριπτικής πλειοψηφίας των αιτήσεων για άσυλο. Μιλήσατε για τις καραβιές που έρχονται από την Τουρκία, τις αποδεχθήκατε, χρησιμοποιείτε την απόρριψη αιτήσεων για άσυλο από ανθρώπους που είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης για να αποτρέψετε άλλους ανθρώπους να έρχονται. Χρησιμοποιείται κατατρεγμένους εργαλειακά αυτό κάνετε. Δεν θα σας επιστρέψουμε ως MEΡΑ 25 να το κάνετε δεν είναι ο ελληνικός λαός συνένοχος εκείνων που πηγαίνουν στη Μόρια και δηλώνουν ικανοποιημένοι από αυτό που είδαν. Πράξατε το μεγαλύτερο πολιτικό έγκλημα της τελευταίας δεκαετίας διασύροντας τις οροθετικές γυναίκες, παρακαλώ να μην μιλήσετε ξανά για ζητήματα που αφορούν τον ελληνικό λαό.
Η απάντηση Χρυσοχοΐδη σε Βαρουφάκη
«Δεν δέχομαι μαθήματα ασφαλείας από σας» ήταν η απάντηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ο οποιος απευθυνόμενος στον κ. Βαρουφάκη του είπε πως η εποχή που έβγαινε στην τηλεόραση και έλεγε ψέματα έχει τελειώσει.
«Ο κ. Βαρουφάκης βρίσκεται σε σύγχυση για άλλο θέμα συζητάμε εδώ. Δεύτερον η εποχή που λέγατε ότι θέλατε κάθε πρωί στα πρωινάδικα και δυστυχώς περάσατε με την προπαγάνδα σας τα ψέματα στον ελληνικό λαό και παραπλανήσατε ένα μεγάλο μέρος των Ελλήνων έχει τελειώσει. Από δω και πέρα θα παίρνετε απάντηση για όλα τα ζητήματα. Λέτε ψέματα ότι εγώ πήγα στη Μόρια και είπα ότι όλα είναι καλά. Έδωσα συγχαρητήρια στην τοπική κοινωνία και στους ανθρώπους που δουλεύουν εκεί για το τρόπο με τον οποίο συνεργάζονται σε ένα τόσο δύσκολο θέμα. Από σας εδώ μέσα μαθήματα για την ασφάλεια της χώρας δεν δέχομαι γιατί εργάζομαι καθημερινά μαζί με τους συνεργάτες μου και τους απλούς αστυνομικούς και πυροσβέστες για να θωρακίσουμε την χώρα. Γι’ αυτό λοιπόν σας παρακαλώ πάρα πολύ αυτό που έχετε να κάνετε είναι να ξαναδείτε το νομοσχέδιο να δείτε τις διατάξεις που βοηθούν τους ανθρώπους που έρχονται και ταυτόχρονα επιστρέφουν εκείνοι που δεν έχουν δικαίωμα να ζουν σε αυτή τη χώρα».
https://www.eleftherostypos.gr
Πηγή: