Οι τελευταίες πρωθυπουργικές εξαγγελίες περί ανασυγκρότησης του κόμματος αλλά και το θέμα που άνοιξε με δηλώσεις της η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη δείχνουν πως η απόφαση του κ. Τσίπρα να προχωρήσει σε πολιτικές πρωτοβουλίες είναι ειλημμένη. Η κ. Γεροβασίλη άφησε να εννοηθεί πως ο ανασχηματισμός είναι πλέον προ των πυλών, αν και είναι αποκλειστική υπόθεση του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα. Το πλέον πιθανό είναι πως θα προηγηθεί το Συνέδριο και αμέσωςμετά θα ακολουθήσει ο ανασχηματισμός.
Το μεγάλο ερώτημα είναι εάν θα επιχειρηθεί μία περαιτέρω διεύρυνση - διείσδυση στον χώρο της κεντροαριστεράς - σοσιαλδημοκρατίας ή ακόμα και στην κεντροδεξιά. Άλλωστε ο πρωθυπουργός είχε προιδεάσει πως μετά ένα εξάμηνο θα κριθούν όλα ξανά και το...πλήρωμα του χρόνου είναι τώρα.
Η λογική λέει πως είναι απαραίτητη η διεύρυνση της κυβέρνησης τουλάχιστον προς το κέντρο, καθώς έρχονται σκληρά μέτρα, ενώ μετά την άτυπη συμφωνία του Eurogroup έχουν τεθεί και νέα χρονοδιαγράμματα. Ένα "διαφορετικό" και πιο σοσιαλδημοκρατικό κεντρώο σχήμα μπορεί να αμβλύνει τις αντιδράσεις τουλάχιστον στον επικοινωνιακό τομέα.
Το μεγάλο ερώτημα πάντως, ως προς τον ανασχηματισμό, που έχει ήδη μπει είναι τι συμβαίνει με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Οι πληροφορίες εμφανίζουν τον πρωθυπουργό να μην έχει βάλει στυο τραπέζι την απομάκρυνση του υπουργού Οικονομικών, όμως ο ίδιος φαίνεται διατεθειμένος να θέλει να αποχωρήσει. Άλλωστε, ο κ. Τσίπρας δεν θα επιθυμούσε να έρθει σε αντιπαράθεση με βασικό πυλώνα της πρωτοβουλίας των 53.
Ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας είναι ακόμα μία δύσκολη περίπτωση λόγω της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ.
Ο πρωθυπουργός πάντως απέδωσε δημόσια στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου τα εύσημα στην ομάδα διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Αναφέρονταν προφανώς σε μία ομάδα νέων ανθρώπων από το υπουργείο Οικονομικών, Οικονομίας αλλά και από τους συνεργάτες του Μεγάρου Μαξίμου που έπαιξαν ρόλο στην τελική κρίσιμη φάση της διαπραγμάτευσης. Ανάμεσα σε αυτά, εκείνο του Γιώργου Χουλιαράκη, του Δημήτρη Τζανακόπουλου και του Κουτεντάκη.
Για το οικονομικό επιτελείο τα ονόματα που ακούγονται είναι διαφορετικής προέλευσης. Νίκος Χριστοδουλάκης και Λούκα Κατσέλη είναι τα βασικά. Τελευταία ακούγεται και το όνομα του Παντελή Οικονόμου, ενώ φιγουράρει πολύ ψηλά και εκείνο της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου. Η συγκεκριμένη ονοματολογία υποκρύπτει και κάτι ακόμα. Την πρωθυπουργική σκέψη να αποκόψει, μέσω του δικού του ανοίγματος στην κεντροαριστερά, την ανασυγκρότηση του χώρου από ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι.
Τι θα συμβεί όμως με τον Φώτη Κουβέλη; Το όνομα του ακούγεται για το υπουργείο Δικαιοσύνης, είναι άλλωστε το αντικείμενό του, εντούτοις στον ΣΥΡΙΖΑ φοβούνται τις εσωκομματικές αντιδράσεις. Πολλά στελέχη του κόμματος δεν επιθυμούν κάτι τέτοιο. Ως εναλλακτικό σενάριο εξετάζεται να μπει σε θέση υφυπουργού η κόρη του κ. Κουβέλη, Μαρία.
Τίποτα πάντως δεν συγκρίνεται με τον πονοκέφαλο του Αλέξη Τσίπρα για τα υπουργεία Υγείας, Εσωτερικών και Παιδείας. Λέγεται πως η Όλγα Γεροβασίλη θα μετακινηθεί - αναβαθμισθεί στο υπουργείο Εσωτερικών. Στο Υγείας πιθανά ο πρωθυπουργός να ήθελε την επιστροφή του Παναγιώτη Κουρουμπλή, όμως φημολογείται έντονα πως πολλοί έχουν δυσαρεστηθεί με τον κ. Κουρουμπλή. Ο Νίκος Φίλης είναι πάντα στο στενό επιτελείο του πρωθυπουργού, αλλά οι σχέσεις του με την Εκκλησία έχουν τριβές και ο πρωθυπουργός θέλει ικανοποιημένο τον Αρχιεπίσκοπο.
Στην πόρτα είναι ήδη ο Αριστείδης Μπαλτάς, πιθανότατα και ο Γιάννης Μουζάλας, όπως είχε γράψει το thepressroom.gr.
Ερώτημα είναι εάν θα παραμείνει ο υπουργός Δημοσίας Τάξεως, Νίκος Τόσκας, ενώ γρίφο αποτελεί και ο Νίκος Κοτζιάς. Το Μαξίμου είναι δυσαρεστημένο, όχι μόνο από την απουσία του στην διαπραγμάτευση αλλά ακόμη και από το προσφυγικό και την απομόνωση της χώρας.
Ο προβληματισμός για τα ανοίγματα στην κεντροδεξιά
Ήδη έχουν πέσει τα πρώτα ονόματα στο τραπέζι. Ένα είναι αυτό του Χρήστου Ζώη, φίλου του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου αλλά και του Πέτρου Δούκα, αμφότεροι από την καραμανλική δεξιά. Εκτιμάται ότι μία τέτοια κίνηση θα δημιουργήσει πρόβλημα στην ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος εξακολουθεί να στηρίζει το αίτημα για εκλογές. Επίσης, σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα φέρει σε δύσκολη θέση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι.
Από την άλλη πλευρά υπάρχει προβληματισμός για το πως θα το δεχτεί η βάση του κόμματος αυτό το εγχείρημα με τους 53 ήδη να είναι "στο πόδι".
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο.Γεροβασίλη: "Η απόφαση για ανασχηματισμό ανήκει αποκλειστικά στον πρωθυπουργό"