Στο φόντο έντονων διεργασιών και αντεγκλήσεων μεταξύ των κομμάτων του «προοδευτικού τόξου» για την επόμενη μέρα της Κεντροαριστεράς, συνεδριάζει το πρωί του Σαββάτου (29/3) η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Επί τάπητος αναμένεται να τεθεί και το ζήτημα των διεργασιών στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο, με την Κουμουνδούρου να επιμένει στην ανάγκη προοδευτικών συνεργασιών, ως αντίβαρο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η πρόσκληση του Σωκράτη Φάμελλου προς το ΠΑΣΟΚ δείχνει να έχει διττό στόχο: Από τη μία, επιδιώκει να αναδείξει τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρό του ως τη συνεπή δύναμη που προωθεί την ενότητα της Κεντροαριστεράς, ενδεχομένως προλειαίνοντας το έδαφος για συνεργασίες με τη Νέα Αριστερά στο άμεσο μέλλον. Από την άλλη, σκοπεύει να προκαλέσει πίεση στο ΠΑΣΟΚ και στη Χαριλάου Τρικούπη.
Η τάση για μία προεκλογική συμμαχία με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις φαίνεται να κερδίζει έδαφος στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και άλλα κορυφαία στελέχη έχουν εκφράσει ανάλογες απόψεις. Από τον Παύλο Πολάκη, μέχρι τους Νίκο Παππά, Όλγα Γεροβασίλη, Χρήστο Σπίρτζη, Διονύση Τεμπονέρα, Στέφανο Τζουμάκα και Νικόλα Φαραντούρη, μια σειρά από κορυφαία στελέχη δείχνουν να συντάσσονται με αυτή την πολιτική κατεύθυνση.
Και μπορεί η πρόταση δυσπιστίας που κατατέθηκε από το σύνολο των κομμάτων της Κεντροαριστεράς κατά της κυβέρνησης με αφορμή το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών και τις μαζικές διαδηλώσεις για τη συμπλήρωση δύο χρόνων από από την τραγωδία να αποτέλεσε ένα εν δυνάμει πρόπλασμα για μια ενδεχόμενη συνεργασία, ωστόσο η δημοσκοπική άνοδος της Πλεύσης Ελευθερίας και η καθιέρωσή της στη δεύτερη θέση, με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να καταλαμβάνει την τρίτη θέση και ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Νέα Αριστερά να καταγράφουν απώλειες στα ποσοστά τους, δείχνει να δημιουργεί νέα δεδομένα.
Η πτώση των παραδοσιακών κομμάτων του κέντρου και της Αριστεράς που γίνεται ολοένα και πιο εμφανής, δείχνει να οδηγεί τους πολίτες σε εναλλακτικές πολιτικές προτάσεις, με την Πλεύση Ελευθερίας να αποκομίζει σημαντικά ποσοστά. Οι δημοσκόποι, πάντως, αναφέρουν ότι η πτώση του ΠΑΣΟΚ δεν οφείλεται μόνο στην έλλειψη σαφούς στρατηγικής, αλλά και στην αδυναμία του να κινητοποιήσει πολιτικά το κοινό, ενισχύοντας την απογοήτευση απέναντι στα παραδοσιακά κόμματα. Ο Νίκος Ανδρουλάκης φαίνεται εγκλωβισμένος στη θέση του, ηγούμενος ενός κόμματος που δεν έχει ενιαία κατεύθυνση, αλλά δύο διαφορετικές τάσεις.
Προβληματισμός και αντεγκλήσεις στο ΠΑΣΟΚ – Μπρα ντε φερ με τον ΣΥΡΙΖΑ για την Κεντροαριστερά
Σε αυτό το πλαίσιο, δεν είναι τυχαίος ο προβληματισμός που καταγράφεται από μια σειρά στελεχών του ΠΑΣΟΚ ως προς την απώλεια της «ηγεμονίας» της Χαριλάου Τρικούπη στον κεντρώο χώρο, παρά τη δημοσκοπική ώθηση που καταγραφόταν μετά τις εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου. Ορισμένα, μάλιστα, στελέχη του εκφράζουν τον σκεπτικισμό τους απέναντι στην επιλογή του ΠΑΣΟΚ να συνυπογράψει από κοινού με ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση της Νάντιας Γιαννακοπούλου κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής της συνέντευξης το βράδυ της Πέμπτης (27/3), ότι «δημιουργείται μια λάθος αίσθηση ότι συμφωνούμε ή ότι βρίσκουμε κοινές συνισταμένες με δυνάμεις που εκφράζονται με έναν ακραίο τρόπο, ο χαρακτηρισμός είναι ο λαϊκισμός».
Σε κάθε περίπτωση, ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει διαμηνύσει την αυτόνομη πορεία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ προς τις κάλπες. Στην ίδια γραμμή βρίσκονται και η υπεύθυνη πολιτικού σχεδιασμού, Άννα Διαμαντοπούλου, καθώς και πολλά μέλη της ηγετικής ομάδας, όπως οι Παναγιώτης Δουδωνής, Δημήτρης Μάντζος και Παύλος Χρηστίδης.
Από την άλλη, οι Παύλος Γερουλάνος και Μιχάλης Κατρίνης έχουν εκφράσει την επιθυμία τους για μετεκλογική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Αριστερά, ενώ με θετικό μάτι βλέπουν μια ενδεχόμενη σύμπραξη και άλλα στελέχη. Εξάλλου, δεν περνά απαρατήρητο ότι το τελευταίο διάστημα μια σειρά από στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τα οποία είχαν χρηματίσει ως σύμβουλοι σε κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, αποχώρησαν από το κόμμα με «αιχμές» κατά της ηγεσίας μεταξύ άλλων και ως προς την πολιτική της στο πεδίο των συνεργασιών.
Το νέο επεισόδιο που προστέθηκε στο ιδιότυπο «μπρα ντε φερ» μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για την ηγεμονία στον χώρο της κεντροαριστεράς μετά τις δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Παππά, την Πέμπτη (27/3), ο οποίος ανέφερε ότι «η διατύπωσή Ανδρουλάκη ότι αν αθροιστούμε θα μειωθούν συνολικά οι δυνάμεις. Αυτό επειδή παραβιάζει την κοινή λογική και τα μαθηματικά, αισθάνομαι ότι, ενδεχομένως, κάποιος να του άσκησε βέτο», αποκάλυψε ορισμένες «φυγόκεντρες» τάσεις στο εσωτερικό του.
Αν και η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ ήταν άμεση και οξεία σημειώνοντας με νόημα ότι «ο κ. Φάμελλος ας παραδειγματιστεί από τα λάθη των προκατόχων του και ας αποφύγει τις στενές σχέσεις με τον κ. 13-0. Αντίθετα, αν κάποιος από το δεξιό στρατόπεδο τον καθοδηγεί να επιτίθεται στο ΠΑΣΟΚ και στον Νίκο Ανδρουλάκη, ίσως παίζει το παιχνίδι της Νέας Δημοκρατίας», ωστόσο ορισμένα στελέχη φάνηκαν να διαφοροποιούνται.
Η πρώην υπουργός και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Κατερίνα Μπατζελή, σε συνέντευξή της το βράδυ της Πέμπτης (27/3) άσκησε σφοδρή κριτική στη Χαριλάου Τρικούπη, εκφράζοντας την αντίθεσή της με τη ρητορική που χρησιμοποιήθηκε στις απαντήσεις προς τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Παππά, σχετικά με τις δηλώσεις του. Στη δήλωσή της, η κα Μπατζελή χαρακτήρισε ως «τοξική και λανθασμένη» την αναφορά ότι κάποιος «τραβάει από το δεξί πέτο» τον Νίκο Ανδρουλάκη, τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ, ως θεσμικό και σοβαρό κόμμα, δεν πρέπει να κατρακυλάει σε τοξικές αντιπαραθέσεις τύπου «13-0». Επιπλέον, ανέφερε πως η Δικαιοσύνη έχει αποφανθεί και το ζήτημα έχει κλείσει, υπογραμμίζοντας ότι η χρήση της γλώσσας της Νέας Δημοκρατίας μόνο αποδυναμώνει το κόμμα και το τοποθετεί σε μια παραπλανητική γραμμή.
«Ως στέλεχος του ΠΑΣΟΚ δεν δέχομαι ότι τραβάει κανείς από το δεξί πέτο τον πρόεδρο της παράταξής μου. Και κανένα στέλεχος δεν πρέπει να δέχεται μια τέτοια τοξική ανακοίνωση. Τοξική ήταν η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ. Δίκαιη η απάντηση του ΠΑΣΟΚ. Αν η κα. Μπατζελή το αντιλαμβάνεται διαφορετικά, καλώς, αλλιώς είναι πρόβλημα δικό της που πρέπει να λύσει», αντέτεινε η Νάντια Γιαννακοπούλου.
Αποστάσεις από την κόντρα του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ κράτησε και ο Μιχάλης Κατρίνης, ο οποίος σε δηλώσεις του τόνισε ότι «Tο ΠΑΣΟΚ έχει μέτωπο απέναντι στη Νέα Δημοκρατία, απέναντι στις πολιτικές της, στον τρόπο που κυβερνά και κυρίως απέναντι στη στρατηγική της συγκάλυψης που επιχειρεί στην υπόθεση της τραγωδίας στα Τέμπη».
ΣΥΡΙΖΑ: Επιμένει στη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων – Εντείνει την πίεση στο ΠΑΣΟΚ και την επίθεση στην Πλεύση Ελευθερίας
Αναπόφευκτα τα βλέμματα όλων στρέφονται στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ το πρωί του Σαββάτου (29/3), όπου πέραν των ζητημάτων που αφορούν το επικείμενο συνέδριο, στην ατζέντα της συζήτησης αναμένεται να τεθεί και το ζήτημα της ανασυγκρότησης του χώρου της Κεντροαριστεράς, στη βάση και των αποφάσεων του έκτακτου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, τον Νοέμβριο του 2024 για την ολόπλευρη διεύρυνση. Σημειώνεται ότι η Κουμουνδούρου όλο αυτό το διάστημα βρίσκεται σε φάση οργανωτικής ανασυγκρότησης και πλατέματος της δράσης των κομματικών οργανώσεων μέσα στην κοινωνία, μέσα από ένα πλέγμα πολύπλευρων δραστηριοτήτων.
«Η κοινωνία, μας λέει “βρείτε τα” για να τελειώνουμε με τη δυστοπία που έχει φέρει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Πρέπει η απάντηση να είναι προοδευτική. Γιατί και το έγκλημα των Τεμπών οφείλεται σε πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Και για αυτό χρειάζεται πολιτική απάντηση για να εκφραστεί η αντίδραση της κοινωνίας. Και ξέρουμε ότι η πολιτική των συνεργασιών δίνει πολλαπλασιαστικό αποτύπωμα», ανέφερε ο Σωκράτης Φάμελλος στην Πολιτική Γραμματεία της Πέμπτης, δίνοντας το στίγμα της εισήγησης στην Κ.Ε. του Σαββάτου, ενώ τόνισε επίσης ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποτελεί εγγύηση για τις προοδευτικές συνεργασίες».
Στρέφοντας τα «πυρά» του κατά του Νίκου Ανδρουλάκη, διεμήνυσε ότι «όποιος υποτιμά τις συνεργασίες και τη δυναμική τους, υποτιμά και τους πολίτες και τις ανάγκες τους», ενώ για τις δηλώσεις της Ζωής Κωνσταντοπούλου, υπογράμμισε: «Με χυδαίο τρόπο επιτέθηκε και στον ΣΥΡΙΖΑ και στην κυβέρνηση 2015-2019 χρησιμοποιώντας ολόκληρη τη ρητορική του αντί-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου και τη σκοπιμότητά της, ενώ αποκαλύφθηκε για ακόμα μια φορά πως δεν έχει πρόταση για τη διακυβέρνηση της χώρας και την επίλυση προβλημάτων των πολιτών».
Στο ίδιο μήκος κύματος ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος Παππάς, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» την Παρασκευή (28/3) αναφέρθηκε και στο ζήτημα των συνεργασιών στον προοδευτικό χώρο, σχολιάζοντας τα γεγονότα των τελευταίων ημερών: «Ο Σωκράτης Φάμελλος επανέλαβε την ψηφισμένη στο συνέδριο θέση του ΣΥΡΙΖΑ για μια εκλογική συμμαχία και μια συγκεκριμένη προγραμματική βάση. Από το ΠΑΣΟΚ υπήρξε μια κάθετη άρνηση, μια υπεραντίδραση και, μάλιστα, υπήρξε και αυτή η δυσανάγνωστη, θα έλεγα, διατύπωση ότι οι συνεργασίες αφαιρούν δυνάμεις. Το μόνο πράγμα που μπορεί να υποθέσει κανείς είναι ότι κάποιος του είπε πως “αν πας με τον ΣΥΡΙΖΑ, εγώ θα φύγω, άρα θα αφαιρέσουμε δυνάμεις”. Με αυτό σχετίζεται η αναφορά στο “βέτο”. Δεν ξέρω ποιος και γιατί μπορεί να σκέφτηκε κάτι άλλο».
Απαντώντας σε ερώτηση της δημοσιογράφου για τους λόγους που ο κ. Ανδρουλάκης απορρίπτει τη συνεργασία, αλλά και για τη γενικότερη στάση του ΠΑΣΟΚ, είπε: «Είναι ζήτημα πολιτικής στρατηγικής. Αλλά είναι δύσκολο να εξηγήσεις γιατί δεν μπορείς να συνεργαστείς με την Αριστερά τη στιγμή που υπάρχει αυτή η Ν.Δ. με τις συγκεκριμένες προθέσεις απέναντι στον λαό και τη λειτουργία της δημοκρατίας […] Υπάρχουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ τα οποία δεν ανατριχιάζουν στο ενδεχόμενο να συγκυβερνήσουν με τη Ν.Δ., ανατριχιάζουν στο ενδεχόμενο να συγκυβερνήσουν με την Αριστερά. Και φαίνεται ότι παίζουν κρίσιμο ρόλο στο πώς τοποθετείται αυτό το κόμμα τις τελευταίες μέρες».
Σε ό,τι αφορά στον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Παππάς ανέφερε: «Το μείζον αυτή τη στιγμή είναι να αποκαταστήσουμε μια αξιοπιστία ισχύος, να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα, τι θέλει να κάνει κάθε προοδευτική δύναμη. Και να απευθυνθούμε και στον κόσμο και στις άλλες πολιτικές δυνάμεις με ένα συμπαγές πρόγραμμα, το οποίο θα έχει αρχή, μέση και τέλος. Να είναι πάρα πολύ σύντομο και να δίνει στον κόσμο να καταλάβει το τι θέλουμε εμείς να κάνουμε και γιατί κάποιος επιλέγει να συστρατευτεί μαζί μας ή επιλέγει να μην το κάνει».
Αναφορικά με τις δηλώσεις Κωνσταντοπούλου τόνισε: «Ακούγονται τέρατα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Η τοποθέτηση αυτή δεν αφορά τον Αλέξη Τσίπρα. Προφανώς, αφορά τη στρατηγική μιας σύγχρονης Αριστεράς, η οποία τολμά σε συνθήκες δύσκολες να βάλει τα χέρια της και να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά για λογαριασμό του λαού. Αυτή η προσπάθεια επιχειρείται να συκοφαντηθεί. Χρειάζεται θωράκιση της παράταξης και αντεπίθεση».
Οι παραπάνω άξονες αναμένεται να διαπεράσουν και την αυριανή του τοποθέτηση στην Κεντρική Επιτροπή. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νίκος Παππάς αναμένεται να θέσει εκ νέου την αναγκαιότητα των συνεργασιών μεταξύ των κομμάτων του προοδευτικού χώρου, τονίζοντας ωστόσο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον δεν μπορεί να περιμένει κανέναν. Μάλιστα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Κουμουνδούρου αναμένεται να τονίσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο μόνος που μπορεί να δημιουργήσει ένα αντίβαρο απέναντι στον Μητσοτάκη.
Ο κ. Παππάς αναμένεται να προτάξει ως κομβικής σημασίας τα ζητήματα της ακρίβειας και του ενεργειακού κόστους, με συγκεκριμένες προτάσεις για δημόσια τράπεζα, υπαγωγή της ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο, δημόσια διυλιστήρια κ.α., καθώς της ενίσχυσης του εισοδήματος των πολιτών, με αιχμή τα ζητήματα της στέγασης και των συλλογικών συμβάσεων.
Πηγή: enikos.gr