Αντιδράσεις προκάλεσε η τοποθέτηση του πρώην υπουργού Αγγελου Συρίγγου πως «το 97% της Συνθήκης της Λωζάνης είναι παρωχημένο και νεκρό», και το «3% που στην ουσία είναι ζωντανό είναι αυτό που αφορά τα σύνορα».
Ο κ. Συρίγγος βέβαια μίλησε με την επιστημονική του ιδιότητα και δεν αναφέρθηκε σε κυριαρχικά δικαιώματα. «Δεν μίλησα ποτέ για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης», διευκρίνισε σήμερα ο βουλευτής της Ν.Δ. και πρώην υφυπουργός Παιδείας, μιλώντας στην ΕΡΤ.
«Είπα ότι είναι παρωχημένη, διότι το μόνο που μας ενδιαφέρει από τη Συνθήκη της Λωζάννης στο σήμερα, όπως έχω πει από την πρώτη στιγμή, είναι οι διατάξεις περιορισμού συνόρων. Το θέμα των παρωχημένων διατάξεων είναι κάτι το οποίο είναι αυτονόητο. Είναι ένα κείμενο 101 ετών. Καταρχάς έχει διατάξεις για το πως θα πληρώσουμε το οθωμανικό χρέος. Έχει διατάξεις για το πώς θα γίνει ανταλλαγή αιχμαλώτων, τι θα γίνει με τα συμμαχικά νεκροταφεία, τι θα γίνει με τις εταιρείες οι οποίες είχαν συμβόλαια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Όλα αυτά είναι νεκρά, είναι περασμένα», είπε ο κ. Συρίγος.
Σε ερώτηση αναφορικά με την αποστρατιωτικοποίηση, ο βουλευτής της Ν.Δ. απάντησε: «Η διάταξη για την αποστρατιωτικοποίηση θεωρώ ότι είναι παρωχημένη και για αυτό δεν τη συζητάμε και την έχουμε εξαιρέσει και αυτό είναι η επίσημή ελληνική θέση από το 1995. Αντιθέτως, η Τουρκία λέει ότι η Συνθήκη της Λωζάννης σε αυτό το θέμα δεν είναι παρωχημένη και επικαλείται τις διατάξεις της για αποστρατιωτικοποίηση».
Όμως πέρα από τις διευκρινίσεις του κ. Συρίγγου και την ξεκάθαρη θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι «η Συνθήκη της Λοζάνης αποτελεί το στέρεο νομικό θεμέλιο που βασίζεται το πλαίσιο όλης της περιοχής» και το αυτονόητο ότι η θέση της κυβέρνησης εκφράζεται από τον πρωθυπουργό και τον ΥΠΕΞ., η προβληματική διατύπωση ων απόψεων του κ. καθηγητή και η χρονική σύμπτωση ενεργοποιούν αντανακλαστικά σε όλους τους πολιτικούς χώρους αλλά κυρίως «παίρνει πάσα» η Άγκυρα για τη δική της αναθεωρητική ρητορική.
Ασχέτως των προθέσεων του κ. Συρίγγου, τροφοδοτείται μία δημόσια συζήτηση η οποία -και με δεδομένες τις αναθεωρήσεις που θέτει η τουρκική πλευρά- έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργούνται τελικά, οι προϋποθέσεις για την αναθεώρηση ενός νομικού κειμένου που καθορίζει όχι μόνο τα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας αλλά το σύνολο των ορίων της τότε καταρρέουσας Οθωμανικής αυτοκρατορίας.
Από μια τέτοια συζήτηση δημιουργείται το σπέρμα της αναθεώρησης. Βάζει θέματα η Ελλάδα -έστω αντικειμενικά και ήσσονος σημασίας- θα βάλει και η Τουρκία, και τα θέματα που θα θέσει η Τουρκία δε θα είναι ήσσονος σημασίας. 0 Ερντογάν το «καζάν καζάν» το έχει κάνει σημαία της προσέγγισής του στα ελληνοτουρκικά ενώ οι υπουργοί του καθημερινά αναφέρονται στη «Γαλάζια Πατρίδα».
Και επειδή οι ημέρες είναι «πονηρές και γκαστρωμένες» αι ο Ερντογάν έτοιμος να εκμεταλλευτεί κάθε ευκαιρία, οι καθαρές και στέρεες θέσεις απέναντι στην Άγκυρα είναι το αυτονόητο για την Ελλάδα. Οποιαδήποτε συζήτηση για σχετικοποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης είναι όχι μόνο άκαιρη, αλλά και βλαπτική.