"Πρέπει να συζητήσουμε τι μπορούμε να κάνουμε όλοι μαζί για να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα, η οποία «υπάρχει ο κίνδυνος να μετατραπεί σε ανθρωπιστική καταστροφή» δήλωσε ο Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος προσερχόμενος στο Συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών στις Βρυξέλλες.
Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η δουλειά προκειμένου να επιτευχθεί υψηλότερος αριθμός μετεγκαταστάσεων ημερησίως.Υπογράμμισε παράλληλα ότι αν πραγματικά θέλουμε να σταματήσουμε την παράνομη μετανάστευση από την πίσω πόρτα, θα πρέπει να ανοίξουμε ένα «ασφαλές και νόμιμο παράθυρο» στους μετανάστες. Διαφορετικά, όπως προειδοποίησε, οι αδίστακτοι διακινητές θα προσπαθήσουν να βρουν νέους διαδρόμους.
Η σκιά των κλειστών συνόρων πέφτει στο τραπέζι των υπουργών των «28»
Τα κλειστά σύνορα κατά μήκος του λεγόμενου Βαλκανικού Διαδρόμου κυριαρχούν στο συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης των «28» στις Βρυξέλλες. Η Κομισιόν καλεί σε αναζήτηση του τι «μπορούμε να κάνουμε όλοι μαζί» προειδοποιώντας για κίνδυνο ανθρωπιστικής καταστροφής στην Ελλάδα, η Αθήνα καταδικάζει τις μονομερείς ενέργειες ενώ η Αυστρία επιμένει πως «δεν υποχωρεί από τη θέση της πως ο διάδρομος θα μείνει κλειστός».
Το συμβούλιο των υπουργών των «28» Πέμπτη και Παρασκευή θα εξετάσει τις εξελίξεις στο προσφυγικό αλλά και ζητήματα τρομοκρατίας και, σε αυτό το πλαίσιο, τη διακίνηση όπλων. Kυρίαρχο ωστόσο είναι, εκ των πραγμάτων, το σφράγισμα των συνόρων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον καταγράφεται για «προληπτική δράση» κατά ανοίγματος νέου διαδρόμου μέσω Αλβανίας προς Ιταλία.
Γ. Μουζάλας: Μετεγκαταστάσεις προσφύγων και άμεσες επαναπροωθήσεις ζητά η Ελλάδα
Στη σκιά της διαφωνίας μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών σχετικά με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας για το «σφράγισμα» του βαλκανικού διαδρόμου, ο αν. υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ.Μουζάλας προσήλθε στο Συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ τονίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να ευχαριστεί κανείς τα κράτη που παραβίασαν τις αποφάσεις της ΕΕ και διόγκωσαν το πρόβλημα.
Ο κ. Μουζάλας τόνισε ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να διεκδικεί ευρωπαϊκή λύση και ζητά άμεση ενεργοποίηση των επανεισδοχών από την Τουρκία και δέσμευση των ευρωπαϊκών χωρών για μετεγκαταστάσεις.
«Η Ελλάδα βρίσκεται εδώ για να διεκδικήσει μια ενωμένη Ευρώπη, όπου οι αποφάσεις προσπαθούν να δώσουν λύση ενωμένα έξω από μονομερείς ενέργειες» επισήμανε.
Τόνισε, δε, ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να ευχαριστήσει κανείς τα κράτη που παραβίασαν τις αποφάσεις της ΕΕ και διέφυγαν σε μεμονομένες ενέργειες, οι οποίες αντί να οδηγήσουν σε λύση διόγκωσαν το πρόβλημα.
Πρόσθεσε, ότι σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται στο Συμβουλιο για να διεκδικήσει την υλοποίηση της προηγούμενης απόφασης Συνόδου Κορυφής, που προσπαθεί να δώσει ευρωπαϊκή λύση στο προσφυγικό πρόβλημα.