Σε 5λεπτη ετοιμότητα αμέσου επεμβάσεως, οπουδήποτε και οποτεδήποτε απαιτηθεί είναι ικανές οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, συμφώνως με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Δημήτριο Χούπη, ο οποίος υποστήριξε επίσης δημοσίως το προφανές, ότι δηλαδή «Η Τουρκία παραμένει απειλή για την Ελλάδα», στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στην ιστορική τοποθεσία.
Στη διάρκεια της συζητήσεώς του με τον συνάδελφο Κώστα Σαρικά (Alpha TV), ο Στρατηγός Χούπης, ανά θεματική ενότητα – μεταξύ άλλων – σημείωσε τα εξής:
Για την Τουρκία
Η Τουρκία προσπαθεί καθημερινά με μια αναθεωρητική τακτική να βάλει στη συζήτηση διάφορα θέματα, για εμάς όμως το θέμα είναι μόνο η υφαλοκρηπίδα και η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), τόνισε ο Αρχηγός, προσθέτοντας: «Οι ένοπλες δυνάμεις είναι πανέτοιμες για το ο,τιδήποτε και σε καμία περίπτωση ο Έλληνας πολίτης δεν πρέπει να αισθάνεται στο παραμικρό ανασφαλής για τις ψυχολογικές, θα έλεγα, σε πολύ μεγάλο βαθμό δηλώσεις».
Ο ίδιος, σε άλλο σημείο, επισήμανε ότι οι δηλώσεις αυτές από την πλευρά της Τουρκίας έχουν σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό την ανοχή μας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα έχουν τη συμμετοχή μας. «Είμαστε αποφασισμένοι χωρίς ‘αν’ και ‘αλλά’, στο 5άλεπτο να ανταποκριθούμε, αν και οπουδήποτε χρειαστεί» τόνισε εμφαντικώς.

Για την γεωπολιτική αστάθεια
Αναφορικώς με την επικρατούσα γεωπολιτική αστάθεια τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι όλα τα τόξα έχουν ένα γεωπολιτικό ομφαλό που είναι η Μεσόγειος, που ουσιαστικά ταυτίζεται με τον χώρο γεωπολιτικού ενδιαφέροντος της χώρας μας. Συμφώνως με τον Αρχηγό «η ισχύς είναι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για να εξασφαλιστεί η αποτροπή απέναντι και σε απειλές με υβριδικά χαρακτηριστικά».
Για το «αν ένας Αρχηγός κοιμάται ήσυχος»
«Ένας Αρχηγός δεν κοιμάται ποτέ ήσυχος» σημείωσε ο Στρατηγός Χούπης, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, προσθέτοντας ότι τα μεγάλα κενά στον επιχειρησιακό σχεδιασμό, που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, έχουν καλυφθεί σε μεγάλο βαθμό, με τον σχεδιασμό να βρίσκεται σε πολύ καλύτερο επίπεδο.
Σημείωσε επίσης ότι τα διδάγματα από τους πρόσφατους πολέμους έχουν φέρει κάποιες διαφοροποιήσεις στο σκέλος της τροποποιήσεως της δομής δυνάμεων, που έχουν ενσωματωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό στο νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα, τονίζοντας ότι για πρώτη φορά υπάρχει 12ετης σχεδιασμός, με έμφαση στην αξιοποίηση των τεχνολογικών εξελίξεων, όπως τα drones, που παίζουν πια καταλυτικό ρόλο. «Αλλά η τεχνολογία προχωρά παράλληλα με την αντι-τεχνολογία» τόνισε ο Αρχηγός χαρακτηριστικώς.
Για το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα των ΕΔ
Αναφορικώς με το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα των ΕΔ, 12ετούς διάρκειας (2025-2036), ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑυπογράμμισε ότι αυτό πηγάζει από τα προβλήματα, τις παραδοχές και τα διδάγματα κι αναπτύσσεται σε πέντε παραμέτρους.
--- Την αύξηση της διαθεσιμότητας των υφιστάμενων συστημάτων και την επιχειρησιακή αξιοποίηση.
--- Την απόκτηση νέων μονάδων για το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία.
--- Την υλοποίηση της «Ασπίδας του Αχιλλέα», ώστε ο γεωπολιτικός χώρος του Αρχιπελάγους και της Ανατολικής Μεσογείου να αποτελέσει πραγματικά την ασπίδα αλλά και το δόρυ πληγμάτων.
--- Την «απελευθέρωση» της ΠΑ και του ΠΝ σε περιοχές γεωπολιτικού ενδιαφέροντος χωρίς να απαξιώνεται η δράση τους.
--- Την αξιοποίηση των μεγάλων εδαφικών πλεονεκτημάτων που δίνουν τα χερσαία τμήματα στα νησιά μας.
Για την απροθυμία των νέων για τις Στρατιωτικές Σχολές
Αναφορικώς με το γιατί οι νέοι δεν επιθυμούν να εισαχθούν στις παραγωγικές Σχολές των ΕΔ, και απαντώντας στο ερώτημα του γιατί οι νέοι να επιλέξουν να πάνε σε μία Στρατιωτική Σχολή αξιωματικών και υπαξιωματικών, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ σημείωσε ότι οι νέοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αποτελεί ένα λειτούργημα κι ότι τους εξασφαλίζεται μία αξιοπρεπής διαβίωση έτσι ώστε να είναι απερίσπαστοι ταγμένοι στο σκοπό των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι στην εποχή μας, ένας αξιωματικός μπορεί να έχει διττό ρόλο και ως αξιωματικός και ως επιστήμονας, προκειμένου να υπερασπιστεί την πατρίδα, που αποτελεί το μεγαλύτερο διακύβευμα για όλους όσοι υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις, όπως τόνισε χαρακτηριστικώς.