Στο στόχαστρο του Μητσοτάκη και πάλι Παυλόπουλος και Καραμανλής

 
Στο στόχαστρο του Μητσοτάκη και πάλι   Παυλόπουλος και Καραμανλής

Ενημερώθηκε: 05/08/18 - 21:02

Του Σωτήρη Σταθόπουλου

Στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για τη φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μίλησε αρκετές φορές για τα λάθη που έγιναν στις φωτιές της Ηλείας το 2007, φωτογραφίζοντας τον Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος τότε ήταν υπουργός Εσωτερικών.

Δεν είναι, άλλωστε, η πρώτη φορά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφήνει αιχμές εναντίον του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα.

Με πρόφαση την αυτοκριτική, επανέρχεται διαρκώς στα πεπραγμένα του τότε υπουργού Εσωτερικών και στους χειρισμούς του σε θέματα τόσο της δημόσιας διοίκησης όσο και της ασφάλειας, με αφορμή τη στάση που είχε κρατήσει η αστυνομία στις διαδηλώσεις μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Προκόπη Παυλόπουλου

Η συνεχιζόμενη κριτική που ασκεί ο πρόεδρος της ΝΔ στο πρόσωπο του δεν είναι τυχαία, εκτιμούν «γαλάζια» κοινοβουλευτικά στελέχη, καθώς στόχος είναι η δημιουργία αρνητικού κλίματος ενόψει των προεδρικών εκλογών το 2020, ώστε να μην τον προτείνει για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα στην περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

Μια επιλογή που, αν γίνει πράξη, θα προκαλέσει ισχυρούς κραδασμούς στο εσωτερικό της συντηρητικής παράταξης.

Εκτός όμως από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε στο κάδρο των ευθυνών για την αυθαίρετη δόμηση στο Μάτι σύσσωμη την κυβέρνηση Καραμανλή.

δασικές πυρκαγιές στην Ηλεία

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πέρα από τα λάθη που αρκετές φορές τόνισε ότι έγιναν το 2007, ανέσυρε από το αρχείο του άρθρο που είχε γράψει τότε στην «Καθημερινή» με τίτλο «Δεν το πήραμε το μήνυμα», το οποίο αναφερόταν στις , υποστηρίζοντας ουσιαστικά ότι η τότε κυβέρνηση, της οποίας ο ίδιος ήταν βουλευτής, δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος και τη δασοπροστασία.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, ακολουθώντας τακτική «μια στο καρφί και μια στο πέταλο», επιχείρησε μετά την κριτική που άσκησε στην κυβέρνηση Καραμανλή να διευκρινίσει ότι οι πυρκαγιές της Ηλείας και εκείνες της Ανατολικής Αττικής αποτελούν δύο διαφορετικές περιπτώσεις.

«Εγιναν λάθη το 2007, αλλά μην συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα. Η φωτιά το 2007 ήταν εκατό φορές μεγαλύτερη. Επαναλαμβάνω, εκατό φορές μεγαλύτερη από τη φωτιά της περασμένης Δευτέρας. Δεν το λέω εγώ, το είπε ο κ. Λέκκας, κι αυτή είναι η πραγματικότητα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Από το κάδρο, πάντως, των διαχρονικών ευθυνών για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και των αυθαιρέτων έβγαλε την κυβέρνηση Σαμαρά, της οποίας ήταν μέλος.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις πρωτοβουλίες που πήρε η προηγούμενη κυβέρνηση, οι οποίες, όπως υπογράμμισε, ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση, τραβώντας ουσιαστικά μια διαχωριστική γραμμή με την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, κατά τη θητεία της οποίας υπήρξαν λάθη και παραλείψεις.

Δεν είναι, εξάλλου, η πρώτη φορά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακολουθεί αυτή την τακτική, η οποία ενέχει τον κίνδυνο να διχάσει το ίδιο του το κόμμα.

Τραγωδία στο Μάτι: Αντιδράσεις από τους «ακραίους» για τους χαμηλούς τόνους Κυριάκου

Η στρατηγική που επέλεξε να ακολουθήσει ο πρόεδρος της ΝΔ σχετικά με την τραγωδία στο Μάτι πυροδότησε μια σειρά από έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της «γαλάζιας» παράταξης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχικά το «σιωπητήριο» σε όλα τα στελέχη, το τηλεφώνημα στον Αλέξη Τσίπρα και στη συνέχεια οι ήπιοι αντιπολιτευτικοί τόνοι απέναντι στην κυβέρνηση προκάλεσαν τη δυσαρέσκεια εκείνων που είναι λάτρεις της ακραίας ρητορικής, όπως ο Αδωνις Γεωργιάδης και ο Μάκης Βορίδης.

Αμφότεροι τάχθηκαν υπέρ της σκληρής κριτικής στον Αλέξη Τσίπρα και του άμεσου καταλογισμού ευθυνών στα κυβερνητικά στελέχη. Υποστήριξαν, μάλιστα, ότι δεν πρόκειται για μικροπολιτική, αλλά για σεβασμό απέναντι σε όσους έχασαν τη ζωή τους.

Ωστόσο, τα επιχειρήματά τους έπεσαν στο κενό, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε από την πρώτη στιγμή ότι χρειάζονται λεπτοί χειρισμοί όταν υπάρχουν περίπου εκατό νεκροί, ζητώντας απ’ όλους να αποφύγουν τις «κορόνες» και να κάνουν υπεύθυνη αντιπολίτευση με επιχειρήματα.

Η στάση του προέδρου της ΝΔ προκάλεσε δυσφορία σε ορισμένα στελέχη, τα οποία παρασκηνιακά άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο να «σπάσουν» το «σιωπητήριο» προτού λήξει το τριήμερο εθνικό πένθος.

Κάτι που έκανε ο Μάκης Βορίδης το απόγευμα της προπερασμένης Πέμπτης, όταν από το βήμα της Βουλής επιτέθηκε με σφοδρότητα στην κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για «θρασίμια της πολιτικής».

ΠΗΓΗ: Το άρθρο του Σωτήρη Σταθόπουλου δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα»