Σε δύσκολη θέση η κυβέρνηση σχετικά με την τροπολογία που ποινικοποιεί τις αντιδράσεις στους πλειστηριασμούς. Δεν είναι μόνο η πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας που κατέθεσε το ΚΚΕ αλλά ο αναβρασμός στις τάξεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.
Το κλίμα γενικευμένου προβληματισμού που μπορεί να οδηγήσει και σε «αντάρτικο» κατά την σχετική ψηφοφορία της τροπολογίας ανάγκασε τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή που εισηγείται την ρύθμιση να συγκαλέσει εκτάκτως, για νωρίς το απόγευμα, άτυπη συνεδρίαση προκειμένου να κατευνάσει τις αντιδράσεις.
Πάντως, ο κ. Κοντονής μιλώντας στην Ολομέλεια υπερασπίστηκε την προωθούμενη ρύθμιση λέγοντας ότι δεν εισάγει αυστηρές διώξεις αλλά επεκτείνει το υπάρχον πλαίσιο και στους χώρους που θα διεξάγονται οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Τόνισε δε μεταξύ άλλων ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας είναι εξασφαλισμένη έως το τέλος του 2018.
Ηδη ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης ζητά από το υπουργείο Δικαιοσύνης να αποσύρει την τροπολογία επισημαίνοντας σε ανακοίνωσή του πως «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ποινικοποιείται η λαϊκή κινητοποίση».
Επίσης ο Νίκος Φίλης μιλώντας πριν από λίγες ημέρες στην Βουλή για τον κρατικό προϋπολογισμό επισήμανε: «Πάνω από 40.000 πλειστηριασμοί έχουν υπολογιστεί να γίνουν για το 2018. Αυτοί δεν θα αφορούν μόνο βίλες με πισίνες, αλλά και φτωχόκοσμο. Ανθρώπους της πρώην μεσαίας τάξης που εξουθένωσε η κρίση».
Ανάλογες απόψεις εκφράζουν και άλλοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καθώς αντιλαμβάνονται ότι η ρύθμιση θα προκαλέσει «κύμα» συλλήψεων και διώξεων κατά όσων διαμαρτύρονται επειδή χάνουν τα σπίτια τους. Φοβούμενοι ότι αυτή η κυβέρνηση «θα μείνει στην ιστορία ότι με νόμο της Αριστεράς φυλακίζονται όσοι μετέχουν σε λαϊκές κινητοποιήσεις».
Σημειωτέον ότι πολλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ζητήσει μέχρι τώρα να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για σαφή και ρητή προστασία της λαϊκής κατοικίας, παραδεχόμενοι ουσιαστικά ότι υπάρχει πρόβλημα και άρα δικαίως, έως ένα βαθμό, εκδηλώνονται διαμαρτυρίες στα ειρηνοδικεία ατά των πλειστηριασμών.