Την απάντησή του στην ευρωπαϊκή χρηματοδότηση στην Τουρκία για το προσφυγικό θέμα, αλλά και το θέμα της κράτησης των Ελλήνων στρατιωτικών, έδωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Διαβάστε αναλυτικά τη δήλωσή του:
Η Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας ισχύει και δεν επηρεάστηκε ακόμη και σε πολύ δύσκολες στιγμές στο παρελθόν. Ήδη, οι αριθμοί έχουν πέσει κάθετα. Εκεί που είχαμε πριν από δυόμιση χρόνια δεκατρείς χιλιάδες διελεύσεις την ημέρα μέσω της Τουρκίας, οι αριθμοί έχουν πέσει πλέον πολύ χαμηλά. Η Τουρκία, από την άλλη μεριά, φιλοξενεί στην επικράτειά της πάνω από 3 εκατομμύρια πρόσφυγες.
Τα χρήματα αυτά, θέλω να το ξεκαθαρίσω για μια ακόμα φορά, δεν δίνονται στην Τουρκία. Δίνονται στο Ταμείο που υποστηρίζει κυρίως τους Σύριους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στην Τουρκία, για τη σίτιση, τη στέγαση και την ιατρική τους περίθαλψη. Και αυτή η αποστολή έχει κυρίως ανατεθεί στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.
Τα πρώτα, λοιπόν, 3 δις ευρώ, παρά το γεγονός ότι ακούστηκε από διάφορες πλευρές ότι δεν δόθηκαν, σας διαβεβαιώνω ότι δόθηκαν. Τώρα, λοιπόν, πράγματι, έχουμε ένα νέο τέτοιο ποσό από το οποίο ένα δις ευρώ θα δοθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και δυο δις ευρώ από τα Κράτη Μέλη.
Πάντοτε λαμβάνουμε υπόψη τις απόψεις των Κρατών Μελών. Πιστεύω, όμως, ότι με βάση τη θετική και αποτελεσματική λειτουργία και εφαρμογή της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας θα συνεχίσουμε έτσι και στο μέλλον.
Γιατί αντιλαμβάνεστε, και δεν χρειάζεται να το πω εγώ, τι θα συμβεί αν αυτή η συνεννόηση κατέρρεε.
Είναι αλήθεια ότι οι ευρω-τουρκικές σχέσεις έχουν περάσει διάφορα στάδια τα τελευταία δυο χρόνια. Παρ' όλα αυτά, εμείς πιστεύουμε ότι είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας και της Ευρώπης αυτή η συνεννόηση να συνεχισθεί και στο μέλλον. Και εμείς αναγνωρίζουμε ότι πράγματι η Τουρκία προσφέρει υπηρεσίες στους πρόσφυγες που βρίσκονται στο έδαφός της.
Θέλω να πω ότι η βελτίωση του πολιτικού κλίματος και των σχέσεων, αφήνω στην άκρη τα όσα συνέβησαν τα δυο τελευταία χρόνια, ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία, είναι προς όφελος και της Ευρώπης και της Τουρκίας. Και βέβαια, έκρινα σκόπιμο κατά τη διάρκεια των εισαγωγικών μου παρατηρήσεων, να επισημάνω την ανάγκη, το συντομότερο δυνατό, να ξεπεραστούν και τα προβλήματα που τον τελευταίο καιρό έχουν εκδηλωθεί στις σχέσεις ανάμεσα στις δυο γειτονικές χώρες.
Θυμίζω ότι έγιναν μεγάλες προσπάθειες τα τελευταία τριάντα χρόνια, η Ελλάδα και η Τουρκία να έρθουν η μια πιο κοντά στην άλλη. Να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον συνεννόησης και συνεργασίας που για μια περίοδο έδινε θετικά αποτελέσματα. Το περιστατικό αυτό με τους δυο στρατιώτες, που κατά λάθος πέρασαν στην τουρκική πλευρά, σε μια περιοχή χωρίς ξεκάθαρες σημάνσεις συνόρων - διότι τα σύνορα της Ελλάδος και της Τουρκίας κυρίως στην περιοχή του Έβρου είναι φυσικά σύνορα, δεν υπάρχουν δηλαδή τείχη και φράχτες - έχει συμβεί και πολλές άλλες φορές στο παρελθόν και ήταν θέμα μιας απλής επικοινωνίας ανάμεσα στις δυο χώρες για να διευθετηθεί. Είναι, όμως, προς όφελος όλων των χωρών της περιοχής να βελτιωθεί το κλίμα που τον τελευταίο καιρό έχει επιβαρυνθεί.
Μια πολύ σημαντική θετική κίνηση θα ήταν να επιστραφούν οι δυο αυτοί στρατιώτες στις οικογένειες τους και στην Ελλάδα. Έχει λάβει αυτό το θέμα δυσανάλογες διαστάσεις απ' ότι πραγματικά έχει. Γιατί δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος λογικός άνθρωπος που να λέει ότι απειλείται η ασφάλεια μιας χώρας από ένα μικρό λάθος που τους οδήγησε στο να περάσουν εκατό μέτρα στην τουρκική επικράτεια.
Θέλω, λοιπόν, να πω ότι όλα αυτά οδηγούν σε ένα συμπέρασμα. Σαφώς, πρέπει να συνεχισθεί η ευρω-τουρκική συνεργασία, να δοθούν λύσεις σε τέτοιου είδους προβλήματα και να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε. Η συνεργασία αυτή απεδείχθη θετική στο μεταναστευτικό ζήτημα και στη διαχείριση του προσφυγικού. Ας συνεχίσουμε έτσι και στο μέλλον.
Γιατί όλα αυτά εκ των πραγμάτων επηρεάζουν και το γενικότερο κλίμα των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας. Θέλω να πιστεύω ότι θα κυριαρχήσει η σύνεση, ο ρεαλισμός, και θα εκδηλωθεί για ακόμα μια φορά, μέσα από τις επόμενες κινήσεις η αμοιβαία θέληση να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε και να συνεργαζόμαστε στον κοινό μας ευρωπαϊκό δρόμο που διανοίγει και την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.