Στην Πάτρα, για να εγκαινιάσει τη «Στέγη Γραμμάτων Κωστής Παλαμάς», βρέθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.
Από το κτίριο όπου γεννήθηκε ο μεγάλος ποιητής, ο κος Παυλόπουλος έστειλε ηχηρό μήνυμα όσο αφορά στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδας και συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στη Συνθήκη της Λωζάνης.
Αναφερόμενος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στα χαρακτηριστικά της Ελλάδας, που όπως είπε, αναδεικνύει και υμνεί η ποίηση του Παλαμά, υπογράμμισε ότι πρέπει να εξακολουθήσουν να είναι τα χαρακτηριστικά και της σημερινής Ελλάδας, λέγοντας τα εξής:
Δείπνο Προκόπη Παυλόπουλου-Κώστα Καραμανλή
«Εμείς, οι Έλληνες, βιώσαμε τα τελευταία χρόνια τις συνέπειες μιας βαθύτατης οικονομικής κρίσης, για την οποία οι ίδιοι, ασφαλώς, ευθυνόμαστε κατά μεγάλο μέρος, χωρίς όμως και να είμαστε αποκλειστικώς υπαίτιοι γι' αυτήν. (...) Παρά τις δυσκολίες, (...) η χώρα μας παρέμεινε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μάλιστα στον σκληρό της πυρήνα, την Ευρωζώνη, οριστικά και αμετάκλητα».
Και συνεχίζει: «Το πόσο ''δεμένοι'' είμαστε εμείς, οι Έλληνες, με το όραμα της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης φαίνεται και από το ότι θεωρούμε πως τα Εθνικά μας Θέματα είναι και Θέματα της Ευρωπαϊκής μας Οικογένειας. Επιπλέον δε τα Θέματα αυτά είναι και τα σταθμά μέτρησης των σχέσεων φιλίας και καλής γειτονίας καθώς και της ευρωπαϊκής προοπτικής των γειτονικών μας κρατών, με την έννοια ότι όλα αυτά εξαρτώνται, αυτονοήτως, και από τον εκ μέρους τους πλήρη σεβασμό:
- Πρώτον, του συνόλου της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης.
- Δεύτερον, του συνόλου του Διεθνούς Δικαίου και ιδίως της Συνθήκης της Λωζάννης. Η οποία προσδιορίζει, επακριβώς και δίχως ίχνος γκρίζων ζωνών, τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
- Τρίτον, του status quo των υφιστάμενων συνόρων. Πράγμα που σημαίνει, μεταξύ άλλων, την αποφυγή χρησιμοποίησης ανιστόρητων ονομάτων, τα οποία, επιπλέον, αποπνέουν αλυτρωτισμό, εντελώς αντίθετο προς το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο.
- Τέταρτον, των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Πρωτίστως δε του Δικαιώματος στην Ιδιοκτησία και των Δικαιωμάτων των Μειονοτήτων».
Συγχαρητήρια ΠτΔ στην καθ. Βίκυ Καλογερά για τη διάκρισή της
Να σημειωθεί πως ο Προκόπης Παυλόπουλος ξεναγήθηκε στο διώροφο σπίτι που γεννήθηκε ο Κωστής Παλαμάς από τον αρχιτέκτονα Νίκο Μπακρώζη και τον πολιτικό μηχανικό Σπύρο Δεμαρτίνο, οι οποίοι είχαν αναλάβει τις εργασίες αναπαλαίωσης του κτιρίου, καθώς και από τον ομογενή από την Καλιφόρνια και πατρινό στην καταγωγή Αθανάσιο Στεφανόπουλο, ο οποίος δαπάνησε τα χρήματα για την αναπαλαίωση και την ανάδειξή του σε στέγη γραμμάτων και πολιτισμού.
Στην εκδήλωση των εγκαινίων παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων, οι βουλευτές, Σία Αναγνωστοπούλου, Κώστας Σπαρτινός, Ανδρέας Ριζούλης, Ιάσων Φωτήλας, Νίκος Νικολόπουλος και Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, ο γενικός γραμματέας του Ιδρύματος «Κωστής Παλαμάς», καθηγητής Κωνσταντίνος Κασίνης, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων κ.α.
αναλυτικά εδώ την ομιλία του Προκόπη Παυλόπουλου