Σκυλακάκης: Σήμερα ξεκινά o διαγωνισμός για έρευνες υδρογονανθράκων στη νοτιοδυτική Ελλάδα - Το χρονοδιάγραμμα που έθεσε

 
ξξ

Πηγή Φωτογραφίας: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ενημερώθηκε: 24/01/25 - 13:38

Διαγωνισμό για νέα δικαιώματα εξερεύνησης υδρογονανθράκων στα νοτιοδυτικά της ύδατα ξεκινά η Ελλάδα σήμερα Παρασκευή (24.01.2024) μετά από εκδήλωση ενδιαφέροντος από την αμερικανική εταιρεία παραγωγής πετρελαίου Chevron CVX.N, δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Η Chevron υπέβαλε το ενδιαφέρον της για εξερεύνηση για ενέργεια σε ένα τετράγωνο βαθέων υδάτων νότια της χερσονήσου της Πελοποννήσου στη Μεσόγειο Θάλασσα.

«Η διαγωνιστική διαδικασία θα ξεκινήσει σήμερα», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, προσθέτοντας ότι ο νικητής θα αναδειχθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Μόλις δημοσιευθεί ο διαγωνισμός στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, η Chevron και οποιοσδήποτε άλλος ενδιαφερόμενος επενδυτής θα έχουν προθεσμία τριών μηνών για να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (HEREMA).

Ορίζοντας 5-6 ετών για αποτελέσματα στις έρευνες υδρογονανθράκων

Ο κ. Σκυλακάκης αναφέρθηκε και στο χρονοδιάγραμμα μέχρι την πιθανή άντληση φυσικού αερίου στην Ελλάδα.

Η Exxon θα δει μέσα στο τρέχον έτος αν θα κάνει ή όχι γεώτρηση, σημείωσε ο Υπουργός Ενέργειας. Όσον αφορά την Chevron, εφόσον πάρει τον διαγωνισμό, θα χρειαστεί δύο χρόνια ερευνών, έπειτα 1 με 1,5 χρόνο για γεωτρήσεις, ενώ θα χρειαστούν 3 με 4 χρόνια για να φτιαχτεί το εργοστάσιο άντλησης του φυσικού αερίου, ανέφερε ο ίδιος.

Με άλλα λόγια, για να αντληθεί φυσικό αέριο (εφόσον βρεθεί μετά τις έρευνες κλπ.) θα χρειαστούν 5 – 6 χρόνια, μετρώντας από σήμερα, δηλαδή θα φτάσουμε στο 2030 ή και ακόμα αργότερα.

Ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε πως αν βρεθεί αέριο, θα είναι πολύ σημαντική ενίσχυση για τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ η χώρα θα έχει πρόσβαση σε φθηνό φυσικό αέριο. Τόνισε επίσης πως σε κάθε έρευνα υπάρχει 10% πιθανότητα να βρεθεί φυσικό αέριο.

Στόχος η απομάκρυνση της ΕΕ από τη ρωσική ενέργεια

Η περιοχή ενδιαφέροντος συνορεύει με δύο αδειοδοτημένα τετράγωνα ανοιχτά της Κρήτης, όπου μια κοινοπραξία υπό την ηγεσία της ExxonMobil αξιολογεί σεισμικά δεδομένα. Η Exxon XOM.N αναμένεται να ολοκληρώσει οποιαδήποτε ερευνητική γεώτρηση εκεί εντός του έτους, είπε ο Σκυλακάκης.

Η Ελλάδα, η οποία έχει αυξήσει τη δυναμικότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αλλά εξακολουθεί να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο ρωσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, στοχεύει να αξιοποιήσει τους εγχώριους πόρους πιο ενεργά ως μέρος της ώθησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για απομάκρυνση από τη ρωσική ενέργεια μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Μεγάλα ευρήματα φυσικού αερίου στα ανοιχτά της Αιγύπτου, η οποία βρίσκεται νότια της Κρήτης, έχουν δημιουργήσει ελπίδες ότι τα ελληνικά ύδατα θα μπορούσαν επίσης να περιέχουν σημαντικά αποθέματα φυσικού αερίου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ