Το Χάρβαρντ περνά στην αντεπίθεση, προσφεύγει στη Δικαιοσύνη κατά του Τραμπ για τις περικοπές χρηματοδότησης

 
sss

Πηγή Φωτογραφίας: ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ενημερώθηκε: 22/04/25 - 08:35

Σε μετωπική σύγκρουση με τον Λευκό Οίκο οδηγείται το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, το οποίο κατέθεσε αγωγή κατά της κυβέρνησης Τραμπ τη Δευτέρα, καταγγέλλοντας προσπάθειες πολιτικού ελέγχου μέσω περικοπών στη χρηματοδότηση.

Η περίφημη πανεπιστημιακή σχολή της Ivy League κατηγορεί τη διοίκηση του Ρεπουμπλικανού προέδρου ότι επιχειρεί να επηρεάσει τις ακαδημαϊκές αποφάσεις μέσω της απειλής διακοπής ομοσπονδιακών κονδυλίων. «Η υπόθεση αφορά την απόπειρα της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης ως μοχλό πίεσης για να αποκτήσει έλεγχο επί της ακαδημαϊκής αυτονομίας του Χάρβαρντ», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην αγωγή.

Η προσφυγή στη δικαιοσύνη σηματοδοτεί την κορύφωση της έντασης ανάμεσα στον Τραμπ και ακαδημαϊκά ιδρύματα, αρκετά από τα οποία επίσης κατονομάζονται στην αγωγή.

Το Χάρβαρντ μπαίνει συχνά στο στόχαστρο των συντηρητικών, που χαρακτηρίζουν ευρύτερα τα αμερικανικά πανεπιστήμια υπερβολικά αριστερά. Οι επιθέσεις διπλασιάστηκαν μετά την άνοιξη του 2024 και τις φοιτητικές κινητοποιήσεις εναντίον του πολέμου που διεξάγει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Ρεπουμπλικάνοι κοινοβουλευτικοί ανακοίνωσαν εξάλλου πως έχει αρχίσει να διενεργείται έρευνα εναντίον του Χάρβαρντ στο Κογκρέσο, καθώς του προσάπτουν πως παραβίασε νόμους περί ισότητας.

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ απείλησε επίσης να απαγορεύσει να φοιτούν στο πανεπιστήμιο αλλοδαποί φοιτητές αν δεν δεχτεί να υποβάλλονται σε έλεγχο οι εγγραφές, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής κατεύθυνσης.

«Μην απατάσθε: το Χάρβαρντ απορρίπτει τον αντισημιτισμό και τις διακρίσεις σε όλες τις μορφές της και προχωρά ενεργά σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να ξεριζώσει τον αντισημιτισμό από την πανεπιστημιούπολή του», αναφέρει η προσφυγή.

«Αλλά αντί να συνεργαστεί με το Χάρβαρντ στις συνεχιζόμενες προσπάθειές του για αυτό, η κυβέρνηση ανακοίνωσε σαρωτικό πάγωμα της χρηματοδότησης για ιατρική, επιστημονική, τεχνολογική και άλλη έρευνα που δεν έχει καμιά σχέση με τον αντισημιτισμό», προσθέτει το κείμενο.

Τη θέση του Χάρβαρντ εξήραν πολλοί καθηγητές και φοιτητές, ως σπάνια ένδειξη αντίστασης, ενώ άλλα πανεπιστήμια, όπως ιδίως το νεοϋορκέζικο Κολούμπια, δέχτηκαν να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις που απαιτούσε η ρεπουμπλικανική πίεση υπό πίεση.

Πηγή: AFP

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ