Παγκόσμια συγκίνηση για τον Πάπα «των φτωχών» – Το Κονκλάβιο, το τελετουργικό διαδοχής και η λίστα των πιθανών υποψηφίων

 
δδδ

Πηγή Φωτογραφίας: AP Photo/Alessandra Tarantino

Ενημερώθηκε: 21/04/25 - 22:09

H σορός του Πάπα Φραγκίσκου θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα , παρά την επιθυμία του  επί 12 χρόνια ηγέτη των Ρωμαιοκαθολικών να ταφεί σε απλό φέρετρο στη Σάντα Μαρία Ματζόρε, ενώ ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν η ταφή θα γίνει στο Βατικανό.

Πιστοί από κάθε γωνιά του πλανήτη συρρέουν στην πλατεία του Βατικανού, για την προσευχή στη μνήμη του ποντίφικα. Η ίδια μεγάλη οθόνη που μετέδωσε την ευλογία του Πάσχα από τον Πάπα, λίγες ώρες πριν ανακοινωθεί η εκδημία του, εμφανίζει τώρα μια φωτογραφία του 88χρονου να χαμογελά.

Παγκόσμια συγκίνηση για τον Πάπα «των φτωχών» – Το Κονκλάβιο, το τελετουργικό διαδοχής και η λίστα των πιθανών υποψηφίων

Στις 23 Απριλίου σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του πάπα Φραγκίσκου

Η σορός του πάπα Φραγκίσκου πρόκειται να τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα μεθαύριο, 23 Απριλίου. Απόψε, υψηλόβαθμος κληρικός πρόκειται να ευλογήσει την σορό, στο εσωτερικό του ξενώνα της Αγίας Μάρθας, τον οποίο είχε επιλέξει ως τόπο διαμονής ο ποντίφικας.

Από το Βατικανό έγινε γνωστό, παράλληλα, ότι το 'Αγιο Έτος των Καθολικών (την έναρξη του οποίου είχε κηρύξει ο Φραγκίσκος στο τέλος του περασμένου Δεκεμβρίου) θα συνεχιστεί, αν και θα πρέπει να αναβληθούν -υποχρεωτικά- κάποιες προγραμματισμένες θρησκευτικές εκδηλώσεις.

Η ακριβής ημερομηνία της κηδείας του εκλιπόντα ποντίφικα θα αποφασιστεί από την ολομέλεια των καρδιναλίων. Το ανώτατο όριο για την τέλεσή της, πάντως, το οποίο τίθεται από το τελετουργικό, είναι εννέα ημέρες μετά τον θάνατο του Αγίου Πατέρα των Καθολικών.

Το πρακτορείο Reuters παρουσιάζει μερικά ονόματα που συζητούνται ως πιθανοί διάδοχοι του Πάπα Φραγκίσκου, μεταξύ αυτών ο 66 χρονος Γάλλος, Jean-Marc Aveline που γεννήθηκε στην Αλγερία, ο Ούγγρος Peter Erdo, Ούγγρος, 72 ετών, ο 68χρονος Μαλτέζος, Mario Grech, ο 79χρονος Ισπανός Juan Jose Omella, ο Ιταλός διπλωμάτης του Βατικανού, Pietro Parolin, 70 ετών, αλλά και καρδινάλιοι από τις Φιλιππίνες, την Γκάνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η επόμενη μέρα στο Βατικανό και η διαδικασία της διαδοχής

Η ακριβής ημερομηνία της κηδείας του ε ποντίφικα θα αποφασιστεί από την ολομέλεια των καρδιναλίων. Το ανώτατο όριο για την τέλεσή της, πάντως, το οποίο τίθεται από το τελετουργικό, είναι εννέα ημέρες μετά τον θάνατο του Αγίου Πατέρα των Καθολικών.

Όσο για το Κονκλάβιο των καρδιναλίων, αρμόδιο για την εκλογή του νέου ποντίφικα, συνήθως συνέρχεται εντός τριών εβδομάδων από την ημέρα του θανάτου του Πάπα και έχουν δικαίωμα να λάβουν μέρος σε αυτό, οι καρδινάλιοι ηλικίας μέχρι ογδόντα ετών. Στην φάση αυτή είναι 136 και σε ποσοστό 70% είχαν επιλεγεί από τον Φραγκίσκο. Όλες οι σχετικές ψηφοφορίες είναι μυστικές και για την εκλογή του νέου αρχηγού της Καθολικής Εκκλησίας απαιτούνται τα δυο τρίτα των ψήφων.

Η διαδικασία διαδοχής θα πάρει χρόνο μέχρι να βγει λευκός καπνός.

Κατά παράδοση το Κονκλάβιο, δηλαδή η συνέλευση των καρδιναλίων συγκαλείται 15 έως 20 ημέρες μετά το θάνατο του Ποντίφικα, διάστημα που περιλαμβάνει μια περίοδο δεκαπενθήμερου πένθους κι επιτρέπει σε καρδιναλίους από όλο τον κόσμο να φτάσουν στη Ρώμη.

Το κονκλάβιο συνεδριάζει στην Καπέλα Σιστίνα. Δικαίωμα ψήφου έχουν οι καρδινάλιοι κάτω των 80 ετών. Η ψηφοφορία είναι μυστική και για την εκλογή του νέου Πάπα απαιτείται πλειοψηφία 2/3+ 1 ψήφος. Την  πρώτη ημέρα πραγματοποιείται μία ψηφοφορία κι εν συνεχεία δύο ψηφοφορίες ημερησίως μέχρι να αναδειχθεί ο νέος θρησκευτικός ηγέτης. Εάν δεν έχει εκλεγεί Πάπας έπειτα από 13 ημέρες, τότε πραγματοποιείται νέα ψηφοφορία μεταξύ των δύο υποψηφίων που προηγούνται σε ψήφους. Η πλειοψηφία των δύο τρίτων παραμένει ως προϋπόθεση.

Οι πιστοί και ο κόσμος παρακολουθούν την καμινάδα της Καπέλα Σιστίνα περιμένοντας το λευκό καπνό που σηματοδοτεί την εκλογή νέου Ποντίφικα. Ο αρχαιότερος εκ των καρδιναλίων βγαίνει στο κεντρικό μπαλκόνι της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου για να ανακοινώσει στο πλήθος το περίφημο «HABEMUS PAPAM”, (έχουμε Πάπα), όπως περιγράφει και το γράφημα που ακολουθεί, από το πρακτορείο AFP.

Μάριος Μπέγζος: Η επιλογή συνοψίζει το κλίμα της εποχής

Ισως η Εκκλησία να δώσει το καλό παράδειγμα και να εκλέξει έναν παπά, ο οποίος θα ακολουθήσει τα ίχνη του παρελθόντος και θα χαράξει και νέες γραμμές, είπε στο ΕΡΤΝews o πρώην κοσμήτορας ΘεολογίΑς του ΕΚΠΑ, Mάριος Μπέγζος.

«Έφυγε ένας εξαιρετικός άνθρωπος με τη διπλή σημασία του όρου. ‘Ηταν μία εξαίρεση στο περιβάλλον, το παπικό, το Βατικανό και το αυστηρό ρωμαιοκαθολικό, όπως το ξέρουμε δια μέσου των αιώνων. Και ήταν και εξαίρετος ως άνθρωπος, ακόμα και στις ιδιωτικές του προσωπικές τους στιγμές. Ήταν μια λαμπρή παρένθεση. Θέλω να ελπίζω και να ευχηθώ ότι αυτή η παρένθεση δε θα είναι εξαίρεση και ανάμνηση, αλλά κανόνας ο οποίος θα ακολουθηθεί στο μέλλον. Αν και η ιστορία έχει δείξει ότι ο εκάστοτε Πάπας που εκλέγεται με ένα ορισμένο διαδικαστικό τρόπο, πολύ γνωστό και αρκετά συζητήσιμο, αντανακλά το πνεύμα της εποχής. Θυμηθείτε ότι ο απερχόμενος απελθών όταν κοιμηθείς Πάπας ήταν ο Πάπας των μεταναστών και ο ίδιος ένας μετανάστης από την Ιταλία στην Αργεντινή, δίπλα στους ανθρώπους. Ο προκάτοχός του ήταν ένας Γερμανός Πάπας, με ότι σημαίνει η λέξη Γερμανός. Ελπίζω ότι δεν θα έχουμε έναν Πάπα Τραμπ», είπε ο Μπάριος Μπέγζος, συμπληρώνοντας ως προς τη διαδικασία διαδοχής:

«Η ταινία Κονκλάβιο, η οποία αν μη τι άλλο υπήρξε προφητική όχι μόνο στην αποκάλυψη γνωστών παρασκηνίων, αλλά στο τέλος της ταινίας, που λέει ποιες είναι οι νέες προκλήσεις που η Εκκλησία αναπάντεχα καλείται να αντιμετωπίσει. Και ένας Πάπας είναι το ιδεώδες σύμβολο μιας τέτοιας εποχής. Θυμηθείτε ότι ότι στη δεκαετία του 30 και του 40 είχαμε τον Πάπα Πίο, ο οποίος αν όχι ευλόγησε και συνεργάστηκε με τους με τους ολοκληρωτισμούς, τους ανέχθηκε και τους καταξίωσε. Θέλω λοιπόν να ελπίζω ότι δεν θα έχουμε κάτι τέτοιο».

Ποιος ήταν ο Πάπας Φραγκίσκος


 Οι 88  πένθιμοι χτύποι της καμπάνας στη Νοτρ Νταμ στο Παρίσι , όσα και τα χρόνια ζωής του Φργκίσκου- αναδεικνύουν την παγκόσμια απήχηση του ενός από τους πιο αγαπητούς θρησκευτικούς ηγέτες. Η Ισπανία κήρυξε τριήμερο πένθος ενώ η πατρίδα του, Αργεντινή αλλά και η Βραζιλία θα τηρήσουν επταήμερο εθνικό πένθος στη μνήμη του. Aργεντινός, Ιησουίτης, απλός, χαρισματικός, δραστήριος.

Γεννημένος από Ιταλούς γονείς που μετανάστευσαν στο Μπουένος Άιρες, ο Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο υπήρξε ο πρώτος Πάπας προερχόμενος από τη Λατινική Αμερική.
Πριν πάρει το δρόμο της ιεροσύνης, ο Μπεργκόλιο σπούδασε χημεία, είχε μια συναισθηματική σχέση όταν ήταν έφηβος, και διατήρησε διαχρονικά μια μεγάλη αγάπη για την Ιταλική μουσική και κινηματογράφο. Στα 21 του χρόνια του αφαιρέθηκε μέρος του δεξιού του πνεύμονα, γεγονός που κατά καιρούς του προκάλεσε δυσφορία και προβλήματα στο αναπνευστικό. Έζησε ταπεινά, και ταξίδεψε ακόμη και με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Στις 3 Μαρτίου 2013, ο Μπεργκόλιο εξελέγη Πάπας στην πέμπτη ψηφοφορία από 115 εκλέκτορες, ένα μήνα μετά την ηχηρή παραίτηση του Βενέδικτου ΙΣΤ`, με τον οποίο διατήρησε πάντα στενές σχέσεις. 

Η 12ετή θητεία του ως προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας χαρακτηρίστηκε από μια κλίση προς τη δημιουργία ανοικτών και αδελφικών κοινοτήτων, τον πρωταγωνιστικό ρόλο ενός συνειδητοποιημένου λαϊκισμού, και την φροντίδα για τους φτωχούς, τους φυλακισμένους και τους άρρωστους. Ενδεικτικό το όνομα που ο ίδιος επέλεξε για το ποντιφικάτο, Πάπας Φραγκίσκος, προς τιμή του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, πολιούχος της Ιταλίας και γνωστός για την αφοσίωσή του προς τους φτωχότερους.

Η αρχή της θητείας του Μπεργκόλιο δεν ήταν εύκολη, εφόσον για μεγάλο χρονικό διάστημα συζητήθηκε ο ενδεχόμενος του ρόλος στο Βρώμικο Πόλεμο της Αργεντινής του 1974, και τη σχέση του με τον δικτάτορα Χόρχε Ραφαέλ Βιντέλα.

Πάντα έτοιμος να συναντήσει πιστούς, πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες, ο Πάπας Φραγκίσκος δεν χαρίστηκε ποτέ στον εαυτό του, συχνά αγνοώντας τις εντολές των γιατρών του για θεραπεία και ξεκούραση. Μέσα στα 12 χρόνια θητείας του, ο Μπεργκόλιο έκανε 47 αποστολικά ταξίδια σε 66 διαφορετικές χώρες πάντα με μια προσεκτική ματιά προς την οικογένεια και τους αδύναμους. Ενδεικτικά ήταν τα δύο ταξίδια που πραγματοποίησε στην Ελλάδα για να δει από κοντά τα κέντρα μετανάστευσης της Λέσβου το 2016 και το 2021.

Ο Πάπας Φραγκίσκος τάχθηκε διαχρονικά κατά των αμβλώσεων και της παρένθετης μητρότητας, και προέβη σε άνοιγμα προς την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ, όμως όχι εντός του ιερού σεμιναρίου. Δραστηριοποιήθηκε ώστε να υπάρξει άνοιγμα για μεγαλύτερη γυναικεία παρουσία στις διοικητικές θέσεις του Βατικανού, και ανακήρυξε δύο Ιωβηλαία – του Ελέους, το 2015, και της Ελπίδας, το 2025.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο Πάπας Φραγκίσκος αναζήτησε μια ευαγγελική διάσταση με μια ισχυρή οικουμενική κλίση, αλλά και την ενίσχυση του διαθρησκευτικού διαλόγου. Το 2020, ο Πάπας Φραγκίσκος αντιμετώπισε την πανδημία κορονοϊού, με την πλέον γνωστή απόκοσμη εικόνα μια άδειας πλατείας του Αγίου Πέτρου.

Σημαντικά επιτεύγματα, όπως η κατάργηση του προνομίου του «ποντιφικού απορρήτου» σε υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης από εκκλησιαστικούς, έως και την δημόσια συγγνώμη για τον ρόλο της Καθολικής Εκκλησίας στην καταπάτηση των δικαιωμάτων των ιθαγενών στον Καναδά, αποδίδονται στην παρακαταθήκη του. Ο Μπεργκόλιο υπήρξε και ο πρώτος προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας που μίλησε στην Σύνοδο G7, όπου το 2024 υπογράμμισε τον κίνδυνο της ανθρωπότητας από τους πολέμους, αλλά και από την υπερβολική χρήση της τεχνητής νοημοσύνης.

«Μπροστά στα θαύματα των μηχανών, οι οποίες φαίνεται να μπορούν να επιλέγουν ανεξάρτητα, πρέπει να είμαστε σαφείς 
ότι η απόφαση πρέπει πάντα να μένει στον άνθρωπο», ήταν το μήνυμά του.

Παγκόσμια συγκίνηση


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ηγείται της μακράς λίστας των συλλυπητηρίων από την διεθνή κοινότητα.
 
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι τόνισε ότι χάθηκε ένας σπουδαίος άνθρωπος και έναν μεγάλος ποιμένας, αλλά τα διδάγματά του και η κληρονομιά του δεν θα χαθούν.»
 
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, τόνισε ότι «στεκόταν στο πλευρό των πιο ευάλωτων και αδύναμων, με βαθιά ταπεινότητα και μια προφανή αίσθηση συμπόνοιας – ιδιαιτέρως σημαντικό αυτούς τους καιρούς του πολέμου και της βαναυσότητας.»

Από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε: « Αναπαύσου εν ειρήνη Πάπα Φραγκίσκε.
Είθε ο Θεός να ευλογεί εκείνον και όσους τον αγαπούσαν!».

 Ως πνευματικό και θρησκευτικό ηγέτη που υπηρέτησε στην κεφαλή της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας με ταπεινότητα υπέρ των αδύναμων, των φτωχών και των περιθωριοποιημένων, αναδεικνύει τον αποθανόντα Πάπα Φραγκίσκο η ελληνική πολιτική και πολιτειακή ηγεσία. Για παράδειγμα απλότητας και καλοσύνης μιλά ο Κωνσταντίνος Τασούλας:

«Φιλάνθρωπος, μεταρρυθμιστής, λάτρης και υπερασπιστής της αληθείας, ο Πάπας Φραγκίσκος επηρέασε εις βάθος τις συνειδήσεις. Το παράδειγμά του θα εξακολουθήσει να εμπνέει και να καθοδηγεί στις δύσκολες στιγμές που διάγει σήμερα η ανθρωπότητα».
 
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπογραμμίζει τις αξίες της ειρήνης και της αλληλεγγύης, στις οποίες αφιέρωσε τη ζωή του ο Πάπας Φραγκίσκος.
 «Η σκέψη μας στρέφεται στο ανά τον κόσμο ποίμνιο του Βατικανού. Ιδιαίτερα, μάλιστα, στην ελληνική κοινότητα των Καθολικών προς την οποία εκφράζω τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια. Μακάρι η παρακαταθήκη της συνεννόησης και της αγάπης που αφήνει ο Πάπας Φραγκίσκος να βρει την καλύτερη συνέχεια», σύμφωνα με ανάρτηση του πρωθυπουργού.
 

Σε χαρισματική προσωπικότητα αναφέρεται το ΠΑΣΟΚ: «Ταύτισε την παποσύνη του με την υπεράσπιση των πιο αδύναμων και με τον λόγο του έθιξε σύγχρονες προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της στους φτωχότερους λαούς της υφηλίου, η ανισότητα του πλούτου και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ανακοινώθηκε.
 
Καθώς ο Πάπας Φραγκίσκος έδρασε υπέρ των προσφύγων και των μεταναστών, ο Αλέξης Τσίπρας υπογραμμίζει την επιλογή του να γίνει η φωνή των κατατρεγμένων: «Με το έργο και τη διακονία του, ανέδειξε έμπρακτα την ανάγκη για ειρήνη, αλληλεγγύη και διαθρησκευτικό διάλογο, ακόμη και όταν χρειάστηκε να πάει κόντρα στις αποφάσεις των ισχυρών».
 
«Ήταν ακέραιος, ταπεινός, αλλά και ένας τολμηρός εκκλησιαστικός ηγέτης που προώθησε αλλαγές και αφιερώθηκε στον άνθρωπο, ανεξάρτητα από χρώμα, φυλή και θρησκεία», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Την εκδημία του Πάπα Φραγκίσκου θρηνεί η κοινότητα των καθολικών στην Ελλάδα.

Πηγή: ertnews.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ