Ευκαιρίες απασχόλησης στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας στη βιομηχανία δημιουργούν οι μεταβολές που συντελούνται στην οικονομία, στην τεχνολογία και στο ρυθμιστικό πλαίσιο σε σχέση με την ενέργεια και τη διαχείρισή της, σύμφωνα με σχετική έκθεση του ΣΕΒ.
Οι αλλαγές αυτές, τονίζεται, σε συνδυασμό με την ευρωπαϊκή πολιτική για την , που αποσκοπεί στην από-ανθρακοποίηση (decarbonization), την αποκέντρωση (decentralization) και την ψηφιοποίηση (digitalization), έχουν επηρεάσει και θα επηρεάσουν ακόμα περισσότερο στο άμεσο μέλλον το προφίλ του ανθρώπινου δυναμικού που ασχολείται με το ζήτημα της ενέργειας και τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας στις επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία σχεδόν στο σύνολό τους οι επιμέρους βιομηχανικοί κλάδοι έχουν μειώσει την κατανάλωση ενέργειας μεταξύ 2000, 2008 και 2015, με εξαίρεση τον κλάδο των μη σιδηρούχων μετάλλων (αλουμινίου) στον οποίο παρατηρείται αύξηση της κατανάλωσης μεταξύ 2008 και 2015.
Επίσης, η βιομηχανία αλουμινίου συμμετέχει με το μεγαλύτερο ποσοστό (27%) στη βιομηχανική τελική κατανάλωση ενέργειας και ακολουθούν με μικρότερη συμμετοχή η βιομηχανία των μη μεταλλικών ορυκτών (24%), η βιομηχανία τροφίμων και καπνού (17%), η χημική-πετροχημική βιομηχανία (7%), ενώ όλοι οι υπόλοιποι κλάδοι καταναλώνουν σημαντικά λιγότερη ενέργεια.
Τα επαγγέλματα και οι ειδικότητες που προβλέπεται ότι θα ωφεληθούν από τις αλλαγές αυτές είναι μηχανολόγοι, ηλεκτρολόγοι μηχανικοί, και λοιποί μηχανικοί, στελέχη πληροφορικής, στατιστικοί, οικονομολόγοι,κ.α.