Ψυχρολουσία για την Ελλάδα: Οι δανειστές ζητούν νέα μέτρα-Απάντηση Τσακαλώτου

 
Ψυχρολουσία για την Ελλάδα: Οι δανειστές ζητούν νέα μέτρα-Απάντηση Τσακαλώτου

Ενημερώθηκε: 26/01/17 - 23:27

Να νομοθετήσει προληπτικά συγκεκριμένα μέτρα μετά το 2018 ζήτησαν οι θεσμοί από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στη συνάντηση που είχαν πριν το Eurogroup το οποίο ολοκληρώθηκε.

Τα μέτρα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες θα τεθούν σε ισχύ μετά την ολοκλήρωση του Μνημονίου, δηλαδή από το 2019. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες τα μέτρα αφορούν περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και μείωση του αφορολόγητου ορίου.

Το ιδιαίτερα ανησυχητικό για την ελληνική πλευρά είναι ότι «έχασε» και τον τελευταίο «σύμμαχό» της, την Κομισιόν η οποία συντάσσεται με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ και του Σόιμπλε για νομοθέτηση μέτρων από τώρα για την περίοδο μετά το μνημόνιο, από το 2018 και μετά.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβερνηση σε όλους τους τόνους - και δια χειλεων του ίδιου του Πρωθυπουργού - έχει προειδοποιήσει ότι δεν προτίθεται να θεσμοθετήσει ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα.

Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις οκτώ το βράδυ και ήδη ξεκίνησαν οι πρώτες δηλώσεις.

Η προσπάθεια του υπουργού Οικονομικών να πείσει τους ομολόγους του φαίνεται να πέφτει μάλλον στο κενό, καθώς ακόμη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που υποστήριζε μία πιο συμβιβαστική λύση, υποχωρεί έναντι των πιέσεων από τον άξονα Σόιμπλε – Τόμσεν.

Τσακαλώτος: Εκκρεμές ζήτημα τα μέτρα που ζητούν οι θεσμοί

Μπορούμε να καλύψουμε το χάσμα και όλες οι πλευρές είναι δεσμευμένες για γρήγορη λύση" είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά το Eurogroup.

Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ αναφέρθηκε στην επιμονή του ΔΝΤ για προληπτική θεσμοθέτηση μέτρων και για μετά το 2018, λέγοντας πως "αυτό είναι ένα εκκρεμές ζήτημα και πρέπει να το ξανασκεφτούμε για δύο λόγους:

- Πρώτον γιατί τα δημοσιονομικά μεγέθη είναι σε ανοδική τροχιά, άρα δεν χρειάζεται προληπτική θεσμοθέτηση μέτρων

- Δευτερον διότι κάτι τέτοιο υπερβαίνει την δημοκρατική λογική της Ευρώπης".

«Δεν είναι σωστό να ζητάς από μια χώρα να νομοθετήσει σε βάθος τριετίας τι θα κάνει το 2019, αυτή είναι μια δέσμευση που προσπερνά το Ευρωπαϊκό πλαίσιο δημοκρατίας» συμπλήρωσε.

Ο κ. Τσακαλώτος, ανέφερε ότι όλοι οι συμμετέχοντες στη συνεδρίαση αναγνώρισαν πως η Ελλάδα έχει σημειώσει «εξαιρετικές επιδόσεις» και πως η ελληνική οικονομία «μπορεί να φτάσει στην ανάπτυξη. Σε όλες τις συναντήσεις βρήκαμε κοινό τόπο. Η ελληνική ανάπτυξη βαίνει πολύ καλύτερα από ό,τι περίμεναν πολλοί», ανέφερε με νόημα.

Ολοκληρώνοντας, ο Υπουργός ανέφερε πως αναμένει πρωτοβουλίες στο άμεσο μέλλον, συμπληρώνοντας πως καθώς όλες οι πλευρές θέλουν «γρήγορη πρόοδο», παραμένει αισιόδοξος.


Σαπέν: Παράλογο να ψηφίσει η Ελλάδα μέτρα που μπορεί να μη χρειαστούν

Θα πρέπει να προβλεφθεί από τώρα τί θα γίνει το 2018, κατά τρόπο ώστε να μην υπάρξει το 2018 νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα


Η Γαλλία θεωρεί πως δεν είναι λογικό να ζητείται από την Ελλάδα να ψηφίσει από τώρα μέτρα για μετά το 2018, τα οποία ενδεχομένως δεν θα χρειαστούν, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, λίγο μετά το πέρας των εργασιών του Εurogroup.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν είπε ότι η σημερινή συζήτηση για το ελληνικό ζήτημα ήταν σύντομη και ότι επί της ουσίας έγινε ένας απολογισμός του πού βρισκόμαστε, με όλες τις πλευρές να εκφράζουν τη βούληση να κλείσει όσο το δυνατόν ταχύτερα η δεύτερη αξιολόγηση. Ο Γάλλος υπουργός σημείωσε ότι επί της ουσίας, μετά την ομιλία του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ήταν ο μόνος υπουργός που έλαβε το λόγο.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της παρουσίας του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ο Γάλλος υπουργός είπε ότι είναι αναγκαία η παρουσία του, δεδομένου ότι μετέχει εξαρχής στο πρόγραμμα. Στην αντίθετη περίπτωση, οι αγορές θα έθεταν το ερώτημα γιατί έφυγε το ΔΝΤ και αυτό δεν θα ήταν υπέρ της αξιοπιστίας της Ελλάδας, πρόσθεσε ο Μ. Σαπέν.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της εκ των προτέρων ψήφισης των μέτρων που θα πρέπει να λάβει η Ελλάδα μετά το 2018, στην περίπτωση που δεν πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους, ένα αίτημα που όπως είπε ο Σαπέν το υποβάλλει ευθέως το ΔΝΤ, ο Γάλλος υπουργός δήλωσε ότι «δεν είναι λογικό να υποβάλλεται τέτοιο αίτημα στην Ελλάδα». Είπε δε, ότι δεν θεωρεί πως η Ελλάδα θα μπορούσε να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο, δηλαδή να ψηφίσει από τώρα μέτρα τα οποία ενδεχομένως δεν θα χρειαστούν και ότι αυτή είναι η ξεκάθαρη δημόσια τοποθέτηση της Γαλλίας.

Δηλώσεις μετά το τέλος του Eurogroup

"Καλή ανταλλαγή απόψεων" σύμφωνα με τον Ντάισελμπλουμ

"Συζητήσαμε και για τα εσωτερικά της Ευρώπης αλλά και για το Brexit αλλά και τη νέα κυβέρνηση της ΗΠΑ. Όσον αφορά την Ελλάδα τα ευχάριστα νέα είναι ότι η οικονομία της άρχισε να πηγαίνει καλύτερα, τόσο που κανείς δεν το περίμενε. Τους ενθαρρύναμε να συνεχίσουν έτσι και να εφαρμόσουν τα μέτρα" ανέφερε ο Ντάισελμπλουμ στην αρχή της ομιλίας του. "Το ΔΝΤ παραμένει στο ελληνικό πρόγραμμα" τόνισε απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου.Tόνισε επίσης ότι ήδη υπάρχουν μέτρα καβάτζα, τα οποία θα πρέπει να πάρει η ελληνική κυβέρνηση σε περίπτωση που το πρόγραμμα ολοκληρωθεί και δεν έχει πιάσει τους στόχους που θέλουν.

Μοσκοβισί: "Είμαστε κοντά σε συμφωνία"

"Είχαμε καλή συζήτηση σήμερα και αυτό μας βοηθάει να δούμε τα επόμενα βήματα με αισιοδοξία. Αυτό που μένει είναι το να γίνει μία καθολική συμφωνία, χρειαζόμαστε έναν μηχανισμό και χρειαζόμαστε δημοσιονομικούς στόχους που μπορεί να φτάσει η Ελλάδα. Πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα γιατί ήδη πέτυχαν θαυμαστά αποτελέσματα μέσα στο 2016. Η πεποίθηση μου είναι ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε αν όλοι προσπαθήσουμε. Και δεν είμαστε μακριά από αυτό" τόνισε ο Μοσκοβισί.

Ρέγκλινγ: Έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για το ελληνικό χρέος

Αυτή την εβδομάδα το ESM υιοθέτησε τις νομικές διαδικασίες ώστε να ξεκινήσει η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος. Κάτι που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία.

Οι θεσμοί επιμένουν στη νομοθέτηση από τώρα των προληπτικών μέτρων για την διασφάλιση των πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018, ενώ η κυβέρνηση αρνείται.

Η διαπίστωση αυτή προκύπτει από την προπαρασκευαστική συνάντηση που είχαν ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Αναπληρωτής Υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης με τους εκπροσώπους των θεσμών το μεσημέρι στις Βρυξέλλες, λίγο πριν τη συνεδρίαση του Εurogroup.

H παραπάνω εξέλιξη είναι αρνητική και αν επιβεβαιωθεί και στη συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Εurogroup, τότε θα καθυστερήσει την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ενώ ο χρόνος άρχισε να πιέζει πλέον ασφυκτικά.

Θα πρέπει να σημειωθεί, και αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, ότι τη θέση για νομοθέτηση των προληπτικών μέτρων υποστηρίζουν πλέον όλοι οι θεσμοί, ενώ μέχρι τώρα η Κομισιόν συμφωνούσε με την ελληνική κυβέρνηση.

ΔΝΤ: Θα συμμετέχουμε πλήρως στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά πρέπει να είναι βιώσιμο

To ΔΝΤ συμμετέχει πλήρως στο ελληνικό πρόγραμμα

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ουίλιαμ Μάρει δήλωσε ότι το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης εξαρτάται κατά κύριο λόγο από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδος

Ωστόσο ο ίδιος επανέλαβε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως ανακοίνωσε άλλωστε και μετά τη συνάντηση που είχε η γενική του διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκάνγκ Σόιμπλε στο Νταβός, συμμετέχει πλήρως στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ επιβεβαίωσε ότι η Έκθεση Βιωσιμότητας του Δημοσίου Χρέους, καθώς και τα συμπεράσματα από την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο του αρθρ.4, θα παρουσιαστούν στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου που θα πραγματοποιηθεί στις 6 Φεβρουαρίου.

Επανέλαβε ότι στο ΔΣ του Ταμείου, το οποίο είναι αρμόδιο για να αποφασίσει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, θα πρέπει να «να βγαίνουν τα νούμερα του προγράμματος». Στο πλαίσιο αυτό υπενθύμισε ότι θέση του Ταμείου παραμένει ότι με τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο υφιστάμενο πρόγραμμα το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2018, όπως εκτιμά το Ταμείο, θα διαμορφωθεί στο 1,5%. Υποστήριξε για ακόμη μία φορά ότι το ΔΝΤ δεν επιθυμεί πρόσθετη λιτότητα για την Ελλάδα, ωστόσο εκτιμά ότι απαιτούνται πρόσθετα μέτρα προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του 3,5%.

Μοσκοβισί: Στόχος του σημερινού Eurogroup η επίτευξη περαιτέρω προόδου

Την ελπίδα ότι στο σημερινό Eurogroup θα επιτευχθεί «περαιτέρω πρόοδος» σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, εξέφρασε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στο Συμβούλιο.

«Όλον αυτόν τον καιρό έχουμε επιτύχει μεγάλη πρόοδο. Ελπίζω πως περαιτέρω πρόοδος μπορεί να σημειωθεί σήμερα. Η άποψη της Επιτροπής είναι ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση γρήγορα, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα» τόνισε, προσθέτοντας, ωστόσο, πως υπάρχουν ακόμα στο τραπέζι «δυο-τρία» ζητήματα, όπως οι μεταρρυθμίσεις, που απομένει να εφαρμοστούν, και η συμφωνία για το δημοσιονομικό πλαίσιο μετά το 2018.

«Αυτά τα ζητήματα μπορούν να επιλυθούν, δεν είναι ανυπέρβλητα», υπογράμμισε, ενώ αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι η Ελλάδα κατάφερε να ξεπεράσει τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2016.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ, επεσήμανε πως είναι ένας «εταίρος, σταθερός και απαραίτητος» στο ελληνικό πρόγραμμα.

Σόιμπλε: Η Ελλάδα δεν έχει κάνει μέχρι τώρα όλα όσα έχει δεσμευθεί

«Σήμερα δεν θα ασχοληθούμε πολύ εντατικά με την Ελλάδα. Δεν υπάρχουν νέες καταστάσεις που έχουμε προς συζήτηση. Θα πρέπει να περιμένουμε. Θα πρέπει, και αυτό είναι θέμα της Ελλάδας, να ολοκληρωθεί η β' αξιολόγηση για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Έχει καθυστερήσει λίγο η ιστορία, αλλά μόλις τελειώσουν τα θέματα δεν θα υπάρχουν προβλήματα,. Δεν πρέπει όμως να προτρέξουμε» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσερχόμενος στο Eurogroup.

«Δεν ξέρω τις σκέψεις της ελληνικής κυβέρνησης. Δεν έχει κάνει μέχρι τώρα όλα όσα έχει δεσμευθεί. Έχει φτάσει όμως ο χρόνος να το κάνει αυτό. Ο χρόνος γίνεται όλο και πιο πιεστικός, αλλά από την πλευρά των θεσμών δεν υπάρχουν κανενός είδους προβλήματα», προσέθεσε ο Γερμανός υπουργός, εκτίμησε ότι το ΔΝΤ θα τηρήσει αυτά τα οποία έχουν αποφασιστεί στο παρελθόν.

«Έχουν αποφασιστεί ορισμένα πράγματα και θα πρέπει αυτά να υλοποιηθούν. Η υλοποίηση είναι πολλές φορές και το πρόβλημα. Έχουμε κάποιες συμφωνίες. Η δυσκολία είναι πολλές φορές στην υλοποίησή τους, αλλά νομίζω ότι θα προκύψουν θετικά στοιχεία. Είμαι αισιόδοξος και δεν νομίζω ότι σήμερα θα φτάσουμε σε τίποτα σοκαριστικές αποφάσεις», τόνισε και κατέληξε:

«Δεν έχω την πρόθεση να κάνω την εργασία των θεσμών. Αυτοί κάνουν τις συμφωνίες με την ελληνική κυβέρνηση. Έχουν συμφωνηθεί πράγματα με την Ελλάδα. Η Ελλάδα τα έχει αποδεχτεί και οι θεσμοί τα έχουν αποδεχτεί. Θα πρέπει αυτά να υλοποιηθούν. Θα πρέπει να τα περιμένουμε».

Σχετικά Θέματα:

Κόντρα ΔΝΤ-Γερμανίας και στη μέση η Ελλάδα

Θεσμοί: Εξετάζουν τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες το ΔΝΤ θα δεχτεί να χρηματοδοτήσει το ελληνικό πρόγραμμα

Συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης για την Ελλάδα

Ντομπρόφσκις: H κατάσταση στην Ελλάδα βελτιώνεται

Ντάισελμπλουμ: Η συνέχιση της διαπραγμάτευσης με την Αθήνα είναι “κοινό συμφέρον”