Πώς και πότε θα κόβει ο «κόφτης»;

 
Πώς και πότε θα κόβει ο «κόφτης»;

Ενημερώθηκε: 16/05/16 - 12:11

Ενόψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα, τα οποία θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί πριν από το Eurogroup της 24ης Μαΐου, για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να εκταμιευθεί η δόση, συνεχίζονται και σήμερα οι συσκέψεις στο Μαξίμου προκειμένου να διαμορφωθεί η λίστα των κωδικών από τους οποίους θα ξεκινά να περικόπτει δαπάνες ο αυτόματος μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης. Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή αύριο Τρίτη και να ψηφιστεί την Κυριακή.

Πότε θα ενεργοποιείται και πώς θα λειτουργεί ο «κόφτης»

Ως το τέλος Απρίλη κάθε έτους θα συντάσσεται έκθεση από το υπουργείο Οικονομικών για τυχόν αποκλίσεις από τους στόχους του προγράμματος για το πρωτογενές πλεόνασμα (0,5% το 2016, 1,75% το 2017, 3,5% του ΑΕΠ το 2018) που διαπιστώθηκαν από την έκθεση της Eurostat.

  • Σε περίπτωση αρνητικής απόκλισης, θα καθορίζεται το ύψος των μέτρων και θα ενεργοποιείται αυτόματα ο μηχανισμός.
  • Μέσα σε 20 ημέρες από τη διαπίστωση απόκλισης στον προϋπολογισμό θα καθορίζονται τα μέτρα – ποιες περικοπές θα γίνουν – ανά κατηγορία δαπανών και θα εφαρμόζονται με προεδρικό διάταγμα.
  • Αν δεν υπάρξει προεδρικό διάταγμα, τότε θα γίνεται οριζόντια περικοπή των κονδυλίων του προϋπολογισμού ανεξαρτήτως κατηγοριών, που σημαίνει ότι θα περιλαμβάνονται μισθοί και συντάξεις.
  • Η ισχύς των μέτρων θα είναι για έναν χρόνο, ως την επόμενη ανακοίνωση της Eurostat.
  • Τέλος, θα υπάρχει ρήτρα διαφυγής για εξαιρετικές περιπτώσεις: είτε κάποια φυσική καταστροφή ή ανωτέρα βία τον προηγούμενο χρόνο που βρίσκεται εκτός ελέγχου της κυβέρνησης ή εάν προκύψει μεγάλη υστέρηση στο ΑΕΠ που θα αφήνει χώρο για αντίστοιχη αυτόματη τροποποίηση του μηχανισμού.
    • Από τον «κόφτη» φαίνεται πως θα εξαιρούνται ελάχιστες κατηγορίες, όπως αμυντικές δαπάνες, δαπάνες κοινωνικής πρόνοιας, και κάποιες δαπάνες υγείας.

      Σύμφωνα με το Έθνος, οι περικοπές δεν θα είναι οριζόντιες αλλά θα κλιμακώνονται ανάλογα με το είδος της δαπάνης. Στο «στόχαστρο» θα μπαίνουν κατά προτεραιότητα οι καταναλωτικές και λειτουργικές δαπάνες του Δημοσίου, οι έκτακτες μισθολογικές παροχές και αποζημιώσεις, όπως οδοιπορικά, εκτός έδρας, οι αμοιβές στελεχών του Δημοσίου και στη συνέχεια εφόσον δεν καλύπτεται η απόκλιση θα έρχεται η σειρά των μισθών στο Δημόσιο και τελευταία των συντάξεων. Κρίσμο ζήτημα αν θα κόβονται μισθοί και συντάξεις.