ΟΟΣΑ: Οι πέντε εντολές για τις μεταρρυθμίσεις

 
Τα πέντε σημεία που περιλαμβάνονται στις προτάσεις του Οργανισμού

Ενημερώθηκε: 17/03/17 - 21:10

Περαιτέρω κινήσεις που θα βελτιώσουν την εικόνα σε κρίσιμους τομείς, όπως η δημόσια διοίκηση, η φορολογία, η παιδεία και η επιχειρηματικότητα ζητά ο ΟΟΣΑ μέσω της έκθεσης «Going for Growth 2017».

Δια του επικεφαλής του, Angel Gurría ζητά να μην σταματήσουν οι προσπάθειες, καθώς επισημαίνει πως χώρες που προχώρησαν σε πολύ σημαντικές προσπάθειες τα τελευταία χρόνια (μεταξύ αυτών η Ελλάδα αλλά και η Πορτογαλία και η Ισπανία) «ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων επιβράδυνε». H έκθεση επισημαίνει πάντως ότι τα όσα έγιναν την τελευταία διετία αντιμετώπισαν εν μέρει τα προβλήματα που είχαν εντοπίσει προηγούμενες εκθέσεις αλλά και ότι έγιναν κινήσεις σε μέτωπα που δεν καλύπτει η συγκεκριμένη ανάλυση.

* Οι ανισότητες και το δίχτυ κοινωνικής προστασίας. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ απαιτείται η καθολική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος καθώς και προγράμματα όπως τα σχολικά γεύματα καθώς και ένα πρόγραμμα στέγασης για τους φτωχούς. Η πρόταση του ΟΟΣΑ είναι να επεκταθεί το spending review στους προϋπολογισμούς των υπουργείων ώστε να εξευρεθούν πόροι που θα διατεθούν σε πολιτικές ενίσχυσης της απασχόλησης και των δεξιοτήτων των εργαζομένων και το κοινωνικό δίχτυ προστασίας.

* Ρυθμίσεις στα δίκτυα. Ο οργανισμός βλέπει ότι υπάρχουν ακόμα σχετικά υψηλοί φραγμοί σε τομείς όπως οι μεταφορές και η ενέργεια και αυτοί οδηγεί σε χαμηλή ανταγωνιστικότητα. Σημειώνει τον διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ ΔΕΗ +3,03% και προτείνει παραπάνω κινήσεις για μείωση των ρυθμιστικών κανόνων και βελτίωση των δυνατοτήτων και της ανεξαρτησίας των ρυθμιστικών αρχών.

* Δημόσια διοίκηση-Δικαιοσύνη. Οι ανεπάρκειες «κρατούν πίσω» τις επενδύσεις και λειτουργούν αρνητικά στο επιχειρηματικό περιβάλλον. Ο ΟΟΣΑ στέκεται στον νόμο για την απλοποίηση της διαδικασίας έκδοσης αδειών που ψηφίστηκε πέρυσι και τα σχέδια για ένα one stop shop για τους εξαγωγείς. Σημειώνει το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο και τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που ψηφίστηκε.

Στις προτάσεις του είναι να γίνει πλήρως λειτουργικό το one stop shop για τους εξαγωγείς και να γίνει πιο εκτεταμένη χρήση αναλύσεων για τις συνέπειες του κανονιστικού πλαισίου. Σε ότι αφορά τη δικαιοσύνη ζητά να αξιοποιηθεί η τεχνολογία (e-justice) για να μην καθυστερούν τόσο πολύ οι δίκες, να ενθαρρυνθεί ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, να αξιοποιηθεί η πρακτική της δίκης-πρότυπο (model cases) και να υπάρξουν εξειδικευμένα δικαστήρια για τον ανταγωνισμό.

* Φορολογικό σύστημα. Ζητείται η πλήρης ανεξαρτησία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και να έχει τα απαραίτητα μέσα για να λειτουργήσει αποτελεσματικά. Αύξηση της χρήσης ηλεκτρονικού τιμολογίου και διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

* Παιδεία. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ έχει γίνει πρόοδος αλλά ζητά να βελτιωθεί η ποιότητα των καθηγητών μέσω της σύνδεσης της αξιολόγησης τους με την επαγγελματική τους πρόοδο. Ζητά τα σχολεία να γίνουν περισσότερο ανεξάρτητα και να αναλαμβάνουν τις ευθύνες αλλά και να γίνει αξιολόγηση της απόδοσης των πανεπιστημίων.

Σχετικά Θέματα:

Απογοητευτικά τα στοιχεία του ΟΟΣΑ: Χωρίς δουλειά ένας στους δύο Έλληνες το τρίτο τρίμηνο του 2016

Πρωταθλήτρια... στους φόρους η Ελλάδα