Ολοκληρώνεται η συζήτηση επί του προϋπολογισμού - Οι δύο «εκπλήξεις» του πρωθυπουργού

 
vouli

Ενημερώθηκε: 15/12/24 - 08:41

Οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για τις τράπεζες αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, κατά τη σημερινή, τελευταία ημέρα συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού 2025, στην ολομέλεια της Βουλής.

Τις προηγούμενες ημέρες, πρωταγωνιστές ήταν το σύνολο των υπουργών της κυβέρνησης, αλλά και οι περί τους 200 βουλευτές που εκπροσώπησαν τις θέσεις των κομμάτων τους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Σήμερα ωστόσο, είναι η μέρα της μεγάλης αντιπαράθεσης μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νίκου Ανδρουλάκη και των αρχηγών του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης, της Νέας Αριστεράς, της Νίκης, της Πλεύσης Ελευθερίας και των «Σπαρτιατών».

Συγκεκριμένα, η σημερινή διαδικασία περιλαμβάνει τις τελικές τοποθετήσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων, και ακολούθως, τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, με αντίστροφη σειρά της κοινοβουλευτικής τους δύναμης. Μεταξύ του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, θα παρεμβληθεί ομιλία του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη.

Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με ονομαστική φανερή ψηφοφορία επί του κρατικού προϋπολογισμού 2025, η οποία -κατά παράδοση- επέχει θέση ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται πως ο προϋπολογισμός έχει πάρει ήδη το πράσινο φως των Βρυξελλών και περιλαμβάνει παροχές ύψους 1,1 δισ. ευρώ αλλά και αύξηση δαπανών κατά 3,6% η οποία είναι σύμφωνη με τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για το 2025 προβλέπεται ότι τα έσοδα από φόρους θα φθάσουν τα 69,2 δισ. ενώ η κυβέρνηση πιστεύει πως η συνεχόμενη προσπάθεια για την πάταξη της φοροδιαφυγής θα φέρει ακόμη καλύτερα αποτελέσματα όσο αναφορά τα κρατικά έσοδα.

Τα νέα μέτρα για τις τράπεζες

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει μια δέσμη μέτρων για τις τράπεζες. Περιορισμός στις προμήθειες, υψηλότερος ρυθμός στεγαστικών δανείων, ψαλίδισμα στο περιθώριο απόκλισης μεταξύ δανείων και επιτοκίων αλλά και πώς μπορούν να αποδεσμευθούν ακίνητα που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι τράπεζες, ώστε να πέσουν στην αγορά, είναι οι άξονες γύρω από τις οποίες θα αναφερθεί ο πρωθυπουργός.

Όσον αναφορά τις προμήθειες, φαίνεται πως στο στόχαστρο έχουν μπει όσες από αυτές υπάρχουν σε συχνές και καθημερινές συναλλαγές. Για παράδειγμα, η αποστολή εμβάσματος που μπορεί να φθάσει ακόμη και τα 5 ευρώ για ποσά μέχρι και 1.000 ευρώ.

Σε αυτή την περίπτωση, η κυβέρνηση φαίνεται πως θα “πατήσει” σε μια κοινοτική οδηγία που υπάρχει από το 2022 και η οποία. μεταξύ άλλων, προβλέπει πως οι άμεσες πληρωμές θα πρέπει να καταστούν οικονομικά προσιτές, δηλαδή υπάρχει η υποχρέωση για τους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών να διασφαλίζουν ότι η τιμή που χρεώνεται για τις άμεσες πληρωμές σε ευρώ δεν θα υπερβαίνει την τιμή που χρεώνεται για τις παραδοσιακές, μη άμεσες μεταφορές πιστώσεων σε ευρώ.

Άλλη μια «λαϊκή» προμήθεια είναι αυτή που πληρώνουν οι πολίτες για την πληρωμή των λογαριασμών ΔΕΚΟ, η οποία ανέρχεται ακόμα και σε 1 ευρώ ανά συναλλαγή.

Εδώ, το πιθανότερο είναι να δούμε στα πακέτα προμηθειών που έχουν λανσάρει μέχρι τώρα οι τράπεζες να περιέχουν μεγαλύτερο αριθμό τέτοιων συναλλαγών. Η κυβέρνηση πιέζει τις τράπεζες ώστε οι προμήθειες αυτές επειδή είναι πολύ κοινές και πολλές για τον πολίτη, να μειωθούν ακόμη και στο μισό (για τις μεμονωμένες συναλλαγές).

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα έκτακτο βοήθημα σε χαμηλοσυνταξιούχους που δεν έχουν προσωπική διαφορά αλλά θα λάβουν την αύξηση του 2,4%, ενώ είναι πολύ πιθανόν να δώσει και έκτακτο επίδομα σε ένστολους.

Ένα σενάριο που εξετάζει η κυβέρνηση, είναι στην περίπτωση που δεν δοθεί το πρόσθετο έκτακτο βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους, να μηδενιστεί η συμμετοχή τους στις δαπάνες για φάρμακα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ