Συζήτηση με τον πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητήριου Σίμο Αναστασόπουλο είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο συνέδριο του επιμελητηρίου «Η Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας».
Ο πρόεδρος της ΝΔ μιλώντας για την είπε ότι η πολιτική της κυβέρνησης δεν έχει μετρήσιμα αποτελέσματα στην ανάπτυξη.
«Τα υπερπλεονάσματα στραγγίζουν την οικονομία», τόνισε και μίλησε για την ανάγκη προσέλκυσης επενδύσεων μέσα σε ένα νέο φορολογικό πλαίσιο.
Ο κ. Μητσοτάκης είπε πως αποτελεί πρώτη προτεραιότητα της ΝΔ να αυξηθούν οι επενδύσεις σε ποσοστό του ΑΕΠ, «αλλιώς δεν θα καλυτερεύσει η ζωή του μέσου Έλληνα με καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.
Παράλληλα κατηγόρησε ξανά την κυβέρνηση ότι οδήγησε τη χώρα σε τρίτο, αχρείαστο, μνημόνιο που στόχο είχε να αποκαταστήσει τη δυνατότητά της Ελλάδας να δανείζεται από της αγορές.
«Αυτός ο στόχος δεν επιτεύχθηκε. Μιλάμε για άτυπο γιατί η χώρα βρίσκεται σε πολύ πιο αυστηρό πλαίσιο δημοσιονομικής επιτήρησης σε σχέση με άλλες χώρες και έχει δεσμευτεί για υπερβολικά πλεονάσματα, έχει δεσμεύσει την ακίνητη περιουσία της, χωρίς να έχει πρόσβαση σε φτηνό χρήμα. Και γι' αυτό κάνουμε σύγκριση με την Κύπρο, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία», συνέχισε.
«Ο κ. Τσίπρας είναι ο μακροβιότερος μνημονιακός πρωθυπουργός», συμπλήρωσε, ενώ επισήμανε την ανάγκη μείωσης της φορολογίας ως αναπτυξιακό εργαλείο που θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις να επενδύσουν περισσότερο και θα βοηθήσει και στην κατεύθυνση της φορολογικής συμμόρφωσης.
Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε επιπλέον πως ο κίνδυνος για την Ελλάδα δεν έχει περάσει. «Κάθεται πάνω σε ένα μεγάλο cash buffer. Αλλά αν το εξαντλήσει η αντίδραση των αγορών δεν θα είναι θετική. Και όταν μιλάμε για φορολογικές μειώσεις, θα δούμε πως θα τις ισοσκελίσουμε με το σκέλος των δαπανών», είπε ενώ σημείωσε πως από τις προσλήψεις που έκανε το ελληνικό δημόσιο πέρυσι, μόλις το 10% αφορά πτυχιούχους.
«Χωρίς τολμηρές λύσεις στο πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους θα τρέχουμε με τα πόδια μας δεμένα σε μια σιδερένια μπάλα»
Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε επίσης για την ανάγκη μιας μεγάλης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και επέκρινε το νόμο Κατρούγκαλου λέγοντας «πως τιμωρεί την εργασία».
Αναφερόμενος στο ιδιωτικό χρέος είπε πως είναι σαν ένας ελέφαντας στο δωμάτιο, όπως λένε οι Αγγλοσάξονες.
Έκανε λόγο για βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας και της κοινωνίας και μίλησε για το δικό του σχέδιο που προβλέπει ρύθμιση 120 δόσεων, στις οποίες όμως θα μπορούν όσοι ενταχθούν να ανταποκριθούν.
Ο κ. Μητσοτάκης είπε πως είναι μεγάλο αναπτυξιακό πρόβλημα για τις τράπεζες τα «κόκκινα» δάνεια και επίσης μίλησε και για την προσπάθεια αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων, επισημαίνοντας ωστόσο ότι τα οφέλη θα τα καρπωθούν οι νέοι μέτοχοι.
«Χωρίς τολμηρές λύσεις στο πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους θα τρέχουμε με τα πόδια μας δεμένα σε μια σιδερένια μπάλα», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ενώ ξεκαθάρισε ότι η οποιαδήποτε ρύθμιση θα συνοδεύεται και από κίνητρα για εκείνους που είναι συνεπείς.
Για την Συμφωνία των Πρεσπών
Για το ονοματολογικό της πΓΔΜ και αν η θέση της ΝΔ μπορεί να αποδειχθεί εμπόδιο στις σχέσεις με τον αμερικανικό παράγοντα απάντησε αρνητικά.
Είπε ότι η ΝΔ ήταν εξαρχής ειλικρινής και εξήγησε γιατί θεωρεί τη προβληματική.
«Θέλαμε συμφωνία αλλά όχι οποιαδήποτε συμφωνία», συμπλήρωσε εξηγώντας πως είναι άκρως προβληματικές οι πτυχές της συγκεκριμένης συμφωνίας για τη μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα.
Με αφορμή δηλώσεις του Ζ. Ζάεφ είπε ότι ίσως δρομολογείται διεκδίκηση μακεδονικής μειονότητας εντός της Ελλάδας και αναρωτήθηκε: Έτσι λύνουμε τις διαφορές μας;
Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η ΝΔ δεν θα κυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή ούτε τώρα, ούτε μετά από εκλογές.
«Έχουμε εξηγήσει και στους Αμερικάνους φίλους μας ποια είναι η θέση μας και η άποψή μας είναι σεβαστή», υπογράμμισε.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι υπάρχουν περιθώριο περαιτέρω βελτίωσης των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, χαρακτήρισε θετικό τον στρατηγικό διάλογο μεταξύ των δύο χωρών και μίλησε για τη συνεργασία σε τομείς όπως η ασφάλεια και η ενέργεια.