Η οικονομική κρίση «στραγγαλίζει» τις επιχειρήσεις που βλέπουν άδεια τα ταμεία τους, ενώ η καθυστέρηση που παρατηρείται στην διαδικασία ρύθμισης των οφειλών μέσω του εξωδικαστικού συμβιβασμού φέρνει σε απόγνωση 200.000 επιχειρήσεις που απειλούνται με κατάσχεση.
Η ανησυχία στην αγορά για τις αντοχές των «» επιχειρήσεων εντείνεται καθώς υπάρχει ο φόβος πως δεν θια αντέξουν μέχρι να εφαρμοστεί ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών, που αναμένεται να ενεργοποιηθεί μέσα σε 3 μήνες.
Στα κόκκινα βρίσκονται κάθε μεγέθους. Από μικρές που χρωστούν 50 ή 100 χιλιάδες μέχρι μεγάλους ομίλους με χρέη εκατομμυρίων. Το γεγονός και μόνο ότι η ΓΣΕΒΕΕ προβλέπει ότι το πρώτο εξάμηνο του έτους θα χαθούν 18.700 επιχειρήσεις, δείχνει την ανησυχία της αγοράς που πηγάζει από την κατάσταση των «κόκκινων» επιχειρηματιών.
Τα ξένα funds δείχνουν σαν έτοιμα από καιρό να ορμήξουν στην αγορά και προσπαθούν να κερδίσουν πάνω στο «πτώμα» των επιχειρήσεων που απειλούνται με λουκέτο. Σύμφωνα με την «Ημερησία» στελέχη των funds συναντούν ξανά τραπεζίτες και στελέχη της αγοράς, αναλύουν τα στοιχεία των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων κι έχουν βάλει στο μικροσκόπιο καλές εταιρείες που κρίνουν ότι είναι βιώσιμες και μπορούν να τους αποφέρουν κέρδος.
Οι από την πλευρά τους δεν δείχνουν να επιδιώκουν να πουλήσουν δάνεια στα ξένα funds καθώς οι τιμές που δίνουν είναι εξαιρετικά χαμηλές και ξεκινούν ακόμη και από 6 και 10 λεπτά για κάθε ένα ευρώ. Πρόκειται για καταναλωτικά δάνεια χωρίς εγγυήσεις, όμως, ακόμη και για τα καλά «κόκκινα» ανοίγματα οι τιμές είναι κάτω από το 50% της αξίας του δανείου. Οι ξένοι κατά κύριο λόγο ενδιαφέρονται για ξενοδοχειακές - τουριστικές επιχειρήσεις αλλά και για όσες παραγωγικές - εταιρείες έχουν προβλήματα αλλά χαρακτηρίζονται βιώσιμες.
Το σχέδιο των τραπεζών
Σύμφωνα με την «Ημερησία», οι τραπεζίτες θέλουν να προχωρήσουν οι ρυθμίσεις δανείων, με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, μείωση επιτοκίων ή ακόμη και «κούρεμα», πιστεύοντας ότι θα εισπράξουν περισσότερα απ' ό,τι με το να πουλήσουν πακέτα δανείων σε χαμηλές τιμές. Ελπίζοντας, και κάνοντας τους υπολογισμούς τους με δεδομένο ότι η αξιολόγηση θα είχε ολοκληρωθεί από το τέλος του προηγούμενου έτους και ο εξωδικαστικός μηχανισμός θα είχε εφαρμοστεί, τώρα βλέπουν ότι όλα τα πλάνα τους έχουν πέσει έξω. Τα «κόκκινα» δάνεια αυξήθηκαν πάνω από 1,5 δισ. ευρώ από τις αρχές του έτους ενώ όλο και περισσότεροι επιχειρηματίες δείχνουν απρόθυμοι ή δεν βιάζονται να κάνουν ρυθμίσεις περιμένοντας τον εξωδικαστικό.
Στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν εκπονηθεί «plan B» προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη δύσκολη κατάσταση και να μην «γράψουν» τεράστιες ζημιές στους ισολογισμούς τους. Από την τιτλοποίηση δανείων μέχρι και την εκχώρηση πακέτου δανείων σε θυγατρικές τους... bad bank.
Μια στις δυο επιχειρήσεις πάει για λουκέτο
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις τράπεζες, βιώσιμο θεωρείται το 50% των επιχειρήσεων που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας, περί τις 400 χιλ. εταιρείες μπορούν να ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό αλλά δείχνει να καθυστερεί επικίνδυνα.
Χωρίς αυτή τη ρύθμιση οι τραπεζίτες σηκώνουν τα χέρια ψηλά καθώς δεν μπορούν να προχωρούν σε αναδιαρθρώσεις δανείων, ακόμη και σε «κουρέματα». Από την άλλη, υπάρχουν πολλοί επιχειρηματίες που «βολεύονται» με την καθυστέρηση, δεν πληρώνουν τίποτε, ούτε χρέη στο δημόσιο και τα Ταμεία, ούτε δάνεια και περιμένουν να τους... καλέσουν για συνολικές ρυθμίσεις.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι τράπεζες δίνουν «ανάσα» στους «κόκκινους» δανειολήπτες
Από τι κινδυνεύουν 8 στις 10 επιχειρήσεις στην Ελλάδα
FT: Η Ελλάδα δεν μπορεί να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%