Βήμα μεν, ενδεχομένως και σημαντικό προς τη συμφωνία, αλλά όχι επίτευξη οριστικής συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών με στόχο την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος., αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup. Η συνεδρίαση πραγματοποιείται σε έναν τριπλό απόηχο:
Σημειώνεται ότι στην επιστολή του ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θεωρεί ότι υπάρχουν τα απαραίτητα στοιχεία για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης και την παροχή της ελάφρυνσης χρέους, αφού όπως χαρακτηριστικά ανέφερε « Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει από το καλοκαίρι τη δέσμευσή της για μεταρρυθμίσεις» προειδοποιώντας παράλληλα ότι «...Κανείς δεν θα πρέπει να πιστεύει ότι μια ακόμη ελληνική κρίση, οδηγώντας ίσως σε ένα ακόμη αποτυχημένο κράτος στην περιοχή (failed state), είναι επωφελής για οποιονδήποτε».
Αναφορικά με την άλλη επιστολή, της Κριστίν λάγκάρντ στους «19», η επικεφαλής του Ταμείου προειδοποίησε ότι η ανακούφιση χρέους πρέπει να μπει άμεσα στο τραπέζι διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να μην συμμετάσχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα. «Πιστεύουμε ότι συγκεκριμένα μέτρα [οικονομικές μεταρρυθμίσεις], αναδιάρθρωση χρέους και χρηματοδότηση πρέπει τώρα να συζητηθούν ταυτόχρονα», έγραψε στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης η Κριστίν Λαγκαρντ.
Παρά την συμβιβαστική πρόταση της ΕΕ για την εκταμίευση δόσης με νομοθέτηση μηχανισμού αυτόματης διόρθωσης αποκλίσεων, οι διαφωνίες μεταξύ των θεσμών παραμένουν, όπως και του ΔΝΤ με την Αθήνα και ως εκ τούτου το πιθανότερο είναι να μην κλείσει σήμερα η αξιολόγηση. Από όλες όμως τις πλευρές επιζητείται το συντομότερο κλείσιμο της συμφωνίας καθώς τυχόν παράταση του ζητήματος, όχι τόσο επειδή τον επόμενο μήνα θα αρχίσει να δημιουργεί προβλήματα ρευστότητας στην ελληνική οικονομία - άλλωστε η συμβιβαστική πρόταση της Κομισιόν προβλέπει την εκταμίευση δόσης προς την Αθήνα - ή για να προλάβουν τις προθεσμίες του βρετανικού δημοψηφίσματος για το Brexit, όσο επειδή έχει μείνει ένα δίδυμο αγκάθι που απαιτεί πρωτίστως πολιτική βούληση: το θέμα του μηχανισμού αυτόματης διόρθωσης αποκλίσεων και το επίμαχο θέμα του χρέους. Από αυτά τα δύο κρίνεται η επίτευξη μιας συμφωνίας μέσα στον Μάιο και ενώ έχουν υπάρξει οι προς τούτο έντονες ζυμώσεις και ειδικά για το επίμαχο θέμα του χρέους. Το ζήτημα αυτό θα μπει στο τραπέζι της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ωστόσο διχάζει την Γερμανία και με το ΔΝΤ και με την Γαλλία, σε βαθμό τέτοιο που ο Spiegel να φοβάται ακόμη και κίνδυνο αποτυχίας του Eurogroup. Οι δύο «ισχυρότεροι» υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, ο Γάλλος Μισέλ Σαπέν και ο Γερμανός ομόλογός του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχουν μεταξύ τους διάσταση απόψεων για το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους και ειδικότερα αν θα πρέπει να δρομολογηθεί αυτή στο σημερινό Eurogroup ή όχι.
Ο Μισέλ Σαπέν (και μαζί του χώρες όπως η Πορτογαλία) φαίνεται να υποστηρίζει την αναγκαιότητα μιας άμεσης απόφασης. Αντίθετα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (και μαζί του χώρες όπως η Αυστρία και Φινλανδία) απορρίπτει κάτι τέτοιο, θεωρώντας ότι προηγουμένως θα πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Φρονεί δε ότι η ελληνική κυβέρνηση να νομοθετήσει προληπτικά μέτρα σε περίπτωση μη επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων, που προβλέπουν πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% έως το 2018.
Και ενώ έτσι έχουν ισορροπίες εντός της ευρωζώνης, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού διαπιστώνουν καθυστερήσεις, Όπως έχει διαμηνύσει το ΔΝΤ, δεν είναι ικανοποιημένο από την πρόοδο που έχει επιτευχθεί αναφορικά και με τα δύο ζητήματα που θέτει, από το Eurogroup του Αμστερνταμ και μετά, του χρέους και του μηχανισμού αυτόματης διόρθωσης αποκλίσεων. Έτσι, δεν ήταν τυχαία η διαρροή ότι σε σημερινό Eurogroup θα εκπροσωπήσει το Ταμείο ο Πολ Τόμσεν και όχι η Κριστίν Λαγκάρντ. Η τελευταία πάντως αναφέρθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. του Ταμείου. στην ανάγκη να μην υπάρξει νέα κρίση στον Νότο, ενώ σημαντική υποστηρίζεται πως ήταν η πίεση του εκπροσώπου των ΗΠΑ ο οποίος ζήτησε να προωθηθούν ταυτόχρονα μέτρα και ελάφρυνση του χρέους και να αποφευχθεί νέα εμπλοκή.
Στην κυβέρνηση αποτιμούν ως θετικό το γεγονός ότι συζητείται σήμερα το χρέος, η συζήτηση αυτή όμως θα δείξει και εάν θα είναι δυνατό να ληφθεί απόφαση για το θέμα αυτό στο Εurogroup της 24ης Μαΐου.