Μπορεί το Ευρωμπάσκετ, σαν θεσμός, να θεωρείται μια "γιορτή" για το μπάσκετ της Γηραιάς Ηπείρου, αυτό όμως δεν φαίνεται να συγκινεί τον κόσμο, ο οποίος έχει γυρίσει την πλάτη, στη διοργάνωση, με τις χαμηλές πωλήσεις εισιτηρίων. Και ο αποκλεισμός της Τουρκίας χειροτερεύει τα πράγματα...
Το σύστημα διεξαγωγής της φάσης των ομίλων, που δοκιμάστηκε το 2015, αποδείχθηκε πιο πετυχημένο σε σχέση με τον γύρο των “16”. Τα τέσσερα γκρουπ έγιναν σε ισάριθμες διαφορετικές χώρες με τη Φινλανδία να φιλοξενεί τον 1ο όμιλο, το Ισραήλ το 2ο, η Ρουμανία το 3ο και η Τουρκία το 4ο.
Στα παιχνίδια της φάσης των ομίλων, οι υποστηρικτές των γηπεδούχων ενίσχυσαν την πώληση των εισιτηρίων παίζοντας κάθε ημέρα. Μάλιστα, στη Ρουμανία και στη Φινλανδία σημειώθηκαν ρεκόρ προσέλευσης θεατών.
Από τη φάση των “16” μέχρι τον τελικό, όλοι οι αγώνες θα γίνουν στο “Sinan Erdem Dome” της Κωνσταντινούπολης. Πάντως, στα πρώτα 8 παιχνίδια δεν έχει πωληθεί ικανοποιητικός αριθμός εισιτηρίων.
Το γήπεδο μπορεί να φιλοξενήσει 16.000 θεατές. Αν εξαιρέσεις τις 1.000 με 2.000 θέσεις, που καλύπτονται από δημοσιογράφους και φωτογράφους, η εικόνα είναι ιδιαίτερα άσχημη. Δείτε πόσα εισιτήρια πουλήθηκαν σε κάθε ματς της φάσης των “16”.
Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου:
Σλοβενία – Ουκρανία: 730
Γερμανία – Γαλλία: 1.060
Φινλανδία – Ιταλία: 1.411
Λιθουανία – Ελλάδα: 2.144
ΣΥΝΟΛΟ: 5.345
Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου:
Λετονία – Μαυροβούνιο: 718
Σερβία – Ουγγαρία: 1,190
Ισπανία – Τουρκία: 9.934
Κροατία – Ρωσία: 10.153
ΣΥΝΟΛΟ: 21.995
Τα εισιτήρια που πουλήθηκαν για τα παιχνίδια της φάσης των “16” στην Τουρκία δείχνουν πόσο σημαντικό είναι το πρόβλημα. Μονάχα τα δύο τελευταία παιχνίδια προσέλκυσαν κόσμο στο γήπεδο.
Το ματς της Τουρκίας με την Ισπανία ήταν σημαντικό για τους Τούρκους και πολλοί φίλαθλοι αγόρασαν εισιτήριο για το προηγούμενο παιχνίδι, αυτό της Ρωσίας με την Κροατία. Αυτά τα δύο ματς ίσως είναι τα τελευταία του τουρνουά που θα διεξαχθούν σε γεμάτο από κόσμο γήπεδο, αν και 10.153 θεατές δηλώθηκαν για τον δεύτερο αγώνα. Οι περισσότεροι έφυγαν πριν τελειώσει το δεύτερο ματς.
Η Τουρκία αποκλείστηκε από το Ευρωμπάσκετ και οι διοργανωτές πρέπει να βρουν τρόπους να φέρουν τους φιλάθλους της Κωνσταντινούπολης στο γήπεδο, ώστε να απολαύσουν τα υπόλοιπα παιχνίδια υποστηρίζοντας τις εθνικές ομάδες και τους παίκτες, αν θέλουν να αποφύγουν αρνητικό ρεκόρ όλων των εποχών για διάθεση εισιτηρίων σε Ευρωμπάσκετ.
Οικονομικά ζητήματα μπορεί να ενισχύσουν το πρόβλημα. Ακόμα και αν γειτονικές χώρες, όπως η Σλοβενία, η Σερβία, η Ιταλία και η Ελλάδα φθάσουν στον ημιτελικό, είναι αμφίβολο πως μεγάλος αριθμός φιλάθλων θα ταξιδέψουν στην Κωνσταντινούπολη, για να υποστηρίξουν την εθνική ομάδα της χώρας τους.
Το άλλο πρόβλημα αφορά την απουσία της Τουρκίας από την προημιτελική φάση του Ευρωμπάσκετ, ενώ πάντα πλανάται στον αέρα, ο φόβος των συνεχόμενων τρομοκρατικών επιθέσεων στην Πόλη...