«Εμανουέλ, θέλω να σε καλοσωρίσω στην Ελλάδα, πριν από όλα θα ήθελα να εκφράσω τη λύπη μου, τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια για τα θύματα της φυσικής καταστροφής που έπληξε τις προηγούμενες ώρες τις Γαλλικές Αντίλλες» ανέφερε ο πρωθυπουγός, Αλ. Τσίπρας, υποδεχόμενος τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Πιστεύω ότι η σημερινή επίσκεψή σου έχει εξαιρετική σημασία για την εμβάθυνση των ελληνογαλλικών σχέσεων, της ελληνογαλλικής συνεργασίας, ταυτόχρονα, όμως, είναι και μία πολύ σημαντική ευκαιρία για να μπορέσουμε να μιλήσουμε όχι μόνο για το παρόν αλλά και για το μέλλον της Ευρώπης» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.
«Πιστεύω δεν θα μπορούσαμε να διαλέξουμε πιο συμβολικό τόπο από τον λόφο της Πνύκνας, όπου έκανε τα πρώτα της βήματα η Δημοκρατία, για να διατυπώσουμε τα οράμά μας για τις αναγκαίες αλλαγές, τις γενναίες αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε για να ξανακάνουμε την Ευρώπη πιο ελκυστική στη γενιά μας, αλλά και στις γενιές που έρχονται» πρόσθεσε.
Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Πιστεύω, λοιπόν, ότι η σημερινή επίσκεψή σου μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό ορόσημο τόσο για τις ελληνογαλλικες σχέσεις που παραδοσιακά είναι στενές, έχουμε μεγάλες ρίζες σε βάθος χρόνου, τόσο όμως και για τις αναγκαίες τομές που πρέπει να σχεδιάσουμε για να βγει οριστικά η Ευρώπη από τη σημερινη της κρίση».
«Ας μην ξενχνάμε ότι η ελληνική κρίση ήταν ταυτόχρονα και ευρωπαϊκή κρίση. Η έξοδος, λοιπόν, της Ελλάδας από την κρίση θα σηματοδοτήσει και το οριστικό τέλος της κρίσης και για την Ευρώπη», συμπλήρωσε.
«Θέλω να σε ευχαριστησω για το γεγονός ότι βρίσκεσαι σήμερα εδώ, παρότι η σκέψη όλων μας είναι στα θύματα της μεγάλης καταστροφής, θέλω να σε ευχαριστήσω ειλικρινά και να ευχηθώ να είναι η παραμονή σου στην Ελλάδα δημιουργική και να καταφέρουμε να πετύχουμε τους σημαντικούς στόχους μας, εσύ ιδίως τους στόχους που έχεις βάλει για τη θητεία σου ως νέος Πρόεδρος της Γαλλίας, που βρίσκεται στα πρώτα της βήματα, αλλά και τους σημαντικούς στόχους για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής ιδέας, την έξοδο από την κρίση, την αναγέννηση της Ευρώπης» υπογράμμισε καταλήγοντας ο κ. Τσίπρας.
Παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Έλληνα πρωθυπουργό για την καταστροφή που προκαλεί ο τυφώνας σε γαλλικά εδάφη στον Ατλαντικό Ωκεανό, ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε, στο διάλογο που είχαν οι δύο ηγέτες μπροστα στους δημοσιογράφους και τις κάμερες, ότι η χώρα του γνώρισε μεγάλη καταστροφή στα νησιά του Αγίου Μαρτίνου και του Αγίου Βαρθολομαίου, με πολλά θύματα και φρικτές καταστροφές, όπως παρατήρησε σχετικά. «Από χθες όλοι είμαστε στραμμένοι σε αυτή τη γωνιά του πλανήτη», ενώ «όλη η γαλλική κυβέρνηση και εγώ προσωπικώς, έχουμε κινητοποιηθεί», και κάνουν ό,τι μπορούν για τη στήριξη των θυμάτων. Γνωστοποίησε δε, ότι θα μεταβεί στον τόπο της καταστροφής, μόλις το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες.
Ζήτησε όμως «να μην ξεχνάμε ότι οι φυσικές καταστροφές έχουν αίτια, οφείλονται στην κλιματική αλλαγή -και αυτήν πρέπει να αντιμετωπίσουμε», σημείωσε με έμφαση ο Γάλλος Πρόεδρος.
Στη συνέχεια, ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα προσωπικώς για αυτήν την πρόσκληση, υπογραμμίζοντας ότι είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη εκτός Γαλλίας, που πραγματοποιεί, από την ημέρα που εξελέγη. Γιατί, «η Ελλάδα είναι για μένα κάτι πολύ σημαντικό», υπογράμμισε.
Συνεχίζοντας ανέφερε ότι προσβλέπει στις επαφές και τις συζητήσεις που έχει στην Αθήνα, γιατί «πρέπει να μιλήσουμε για την έξοδο από την κρίση. Μετά τις δικές σας μεταρρυθμίσεις και τις τρομακτικές προσπάθειες του ελληνικού λαού, πρέπει επιτέλους να μιλήσουμε και για το μέλλον. Για το πώς θα βγούμε όλοι από την κρίση», ανέφερε εμφατικά ο Εμ. Μακρόν. Και κατέληξε σημειώνοντας ότι είναι πολύ ευτυχής που βρίσκεται σήμερα στην Ελλάδα.
Στην Ελλάδα βρίσκεται ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν. Το προεδρικό αεροσκάφος προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος λίγα λεπτά πριν τις 13:00, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του.
Τον κ. Μακρόν και τη σύζυγό του, Μπριζίτ, η οποία τον συνοδεύει, υποδέχτηκε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος. Παρών ήταν και ο Γάλλος πρέσβης στην Ελλάδα, Κριστόφ Σαντεπί.
Αμέσως μετά ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, μετέβη στο Σύνταγμα, για την κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, όπου τον υποδέχτηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης. Ακολούθως, ο κ. Μακρόν θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος θα τον υποδεχθεί στο Προεδρικό Μέγαρο.
Στη συνέχεια ο κ. Μακρόν μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο όπου τον υποδέχτηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.
Στις 3:30 μετά το μεσημέρι ο κ. Μακρόν και η Γαλλική Αντιπροσωπεία θα φτάσουν στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα τους υποδεχθεί ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Θα ακολουθήσει κατ' ιδίαν συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Γάλλο Πρόεδρο και στις 4:15 μμ είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν οι διευρυμένες συνομιλίες των δύο Αντιπροσωπειών, υπό τον Γάλλο πρόεδρο και τον Έλληνα πρωθυπουργό. Στις 5μμ οι δύο ηγέτες θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.
Στις 7:05μμ ο κ. Μακρόν και η σύζυγός του θα μεταβούν στην Πνύκα, όπου θα υπάρξει προσφώνηση από τον κ. Τσίπρα και αντιφώνηση από τον Γάλλο πρόεδρο.
Θα ακολουθήσει, στις 9μμ, το επίσημο δείπνο, που θα παραχωρήσουν προς τιμήν του προεδρικού ζεύγους της Γαλλίας, ο κ. Παυλόπουλος και η σύζυγός του στο Προεδρικό Μέγαρο.
Την Παρασκευή (στις 10πμ) θα πραγματοποιηθεί συνάντηση εργασίας στρογγυλής τραπέζης των επικεφαλής Ελληνικών και Γαλλικής επιχειρήσεων, υπό την προεδρία των κυρίων Μακρόν και Τσίπρα στο Κέντρο Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος».
Στις 11:45μμ ο Γάλλος πρόεδρος και η σύζυγός του Μπριτζίτ, θα επισκεφθούν την Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή, όπου θα παρακολουθήσουν παρουσίαση σε μορφή 3D των αρχαιολογικών ανασκαφών στη Δήλο.
Αμέσως μετά (12:00-13:15) θα δοθεί δεξίωση προς τιμήν της Γαλλικής κοινότητας από τον Γάλλο Πρόεδρο και θα ακολουθήσει (13:30-14:45) γεύμα του κ. Μακρόν και της συζύγου του, με Έλληνες και Γάλλους καλλιτέχνες και διανοούμενους στο Γαλλικό Ινστιτούτο.
Μετά το γεύμα (14:45-15:15) ο κ. Μακρόν θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους Ελληνικών και Γαλλικών ΜΜΕ και στις 3:15μμ το προεδρικό ζεύγος της Γαλλίας θα αναχωρήσει για το Διεθνές Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», με προγραμματισμένη ώρα αναχώρησης τις 4μμ.
Η Ευρώπη να πράξει αυτό που της αναλογεί, ιδίως σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, τόνισε ο Πρ. Παυλόπουλος, υποδεχόμενος τον Γάλλο ομόλογό του
Η Ελλάδα θα εκπληρώσει, στο ακέραιο, τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, υποδεχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι και οι εταίροι πρέπει να πράξουν αυτό που τους αναλογεί, ιδίως σε ό,τι αφορά τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους. Ο κ. Παυλόπουλος, αναφερόμενος στην αποστολή της Γαλλίας ως προς τον ρόλο της ΕΕ, εκτίμησε ότι αυτή κινείται σε τρεις άξονες, ένας εκ των οποίων αφορά την υπεράσπιση του ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους δικαίου, έτσι ώστε να αντιμετωπισθούν, στο πλαίσιο των κρατών-μελών, η καταστροφική διεύρυνση των ανισοτήτων και οι κίνδυνοι ρήξης του κοινωνικού ιστού, που δυστυχώς ευνοούν την εμφάνιση λαϊκιστικών ή ακόμη και νεοναζιστικών μορφωμάτων, τα οποία έχουν ως στόχο την κατεδάφιση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.
«Σας καλωσορίζω στην Αθήνα ως συνεχιστή, από την πλευρά της Γαλλίας, της μακράς και ειλικρινούς φιλίας και στενής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών μας, των οποίων αρχικοί -για να μην αδικώ άλλες προσωπικότητες στην συνέχεια- ιστορικοί σταθμοί υπήρξαν οι δεσμοί που οικοδόμησαν ο στρατηγός Ντε Γκωλ και ο Βαλερύ Ζισκάρ Ντ' Εσταίν με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή» ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σημειώνοντας: «Για μίαν ακόμη φορά θέλω, εκ μέρους του ελληνικού λαού, να σας εκφράσω τις θερμές μας ευχαριστίες για το ότι η Γαλλία -ο προκάτοχός σας κ. Ολάντ αλλά και εσείς προσωπικώς, ως αρμόδιος υπουργός τότε- διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο ως προς την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον σκληρό πυρήνα της, την Ευρωζώνη. Γνωρίζετε, όμως, ότι αυτή η στάση της Γαλλίας είναι αντάξια του ιστορικού της ρόλου ως προς τη στερέωση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Και τούτο διότι η εμπέδωση της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση σφυρηλάτησε, σε μία κρίσιμη στιγμή, την ενότητα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Δοθέντος ότι η μεν Ελλάδα δεν διανοείται το μέλλον της και την προοπτική της παρά μόνον ως αναπόσπαστο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όμως και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα υπερασπιζόταν την ιστορική της ταυτότητα δίχως την Ελλάδα στους κόλπους της».
«Ως προς την εΕυρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας, διευκρινίζω μόνο τούτο: Η Ελλάδα θα εκπληρώσει, στο ακέραιο, τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει. Στο πλαίσιο, όμως, της ευρωπαϊκής έννομης τάξης αλλά και του ευρωπαϊκού πολιτισμού, και στη βάση του κανόνα pacta sunt servanda, έχουμε την πεποίθηση ότι και οι εταίροι μας θα πράξουν αυτό που τους αναλογεί, ιδίως σε ό,τι αφορά τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους» επισήμανε ο κ. Παυλόπουλος.
«Επιτρέψατέ μου», συνέχισε, «εφεξής ν' αναφερθώ στην κοινή μας οικογένεια, την Ευρωπαϊκή Ένωση και στον ρόλο της Γαλλίας στην πορεία προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Είμαι βέβαιος ότι κατά τη διάρκεια της Προεδρίας σας η Γαλλία θα εκπληρώσει στο ακέραιο την ιστορική αποστολή που της αναλογεί ως προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, αλλά και ως προς τον πλανητικό ρόλο, τον οποίο οφείλει να διαδραματίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση».
Όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αυτή η αποστολή της Γαλλίας ως προς τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κινείται κυρίως σε τρεις άξονες: «Ο πρώτος άξονας αφορά την κοινή εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενόψει των συνεχώς εντεινόμενων παγκόσμιων προκλήσεων -δείγμα γραφής των οποίων αποτελούν τα τεκταινόμενα σήμερα στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική και στη Βόρεια Κορέα- πρέπει αμέσως να ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς διαμόρφωσης αποτελεσματικής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας. Ο δεύτερος άξονας αφορά την ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη, η οποία πρέπει να καταστεί επαρκής και βιώσιμη. Τούτο προϋποθέτει ενεργοποίηση, ιδίως των θεσμικών πυλώνων των σχετικών με τη συλλογική λειτουργία του Eurogroup, την πλήρη αξιοποίηση του ρόλου του ESM αντί του IMF και, πρωτίστως, τη θωράκιση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Έτσι ώστε αυτή, αφενός να εποπτεύει καταλλήλως το σύνολο του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος και, αφετέρου, ν' αντιμετωπίσει τα ζέοντα ζητήματα ρευστότητας και δημόσιου χρέους στο σύνολο της Ευρωζώνης. Και ο τρίτος άξονας αφορά την υπεράσπιση του ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους δικαίου. Έτσι ώστε ν' αντιμετωπισθούν, στο πλαίσιο των κρατών-μελών, η καταστροφική διεύρυνση των ανισοτήτων και οι κίνδυνοι ρήξης του κοινωνικού ιστού, που δυστυχώς ευνοούν την εμφάνιση λαϊκιστικών ή ακόμη και νεοναζιστικών μορφωμάτων, τα οποία έχουν ως στόχο την κατεδάφιση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Και εσείς, κύριε Πρόεδρε, γνωρίζετε καλά ότι η εκλογή σας ως Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας ήταν ένας θρίαμβος εναντίον αυτών των αντιευρωπαϊκών μορφωμάτων, τα οποία έχουν ως στόχο την κατεδάφιση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος».
«Με αυτές τις σκέψεις σάς καλωσορίζω και πάλι στην Αθήνα. Και εύχομαι να απολαύσετε την παραδοσιακή ελληνική φιλοξενία, αλλά και την ανυπόκριτη εκτίμηση και αγάπη του ελληνικού λαού» κατέληξε ο κ. Παυλόπουλος.
Παρασημοφόρηση του Γάλλου Προέδρου από τον Πρ. Παυλόπουλο
Με το Παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Σωτήρος παρασημοφορήθηκε ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.
«Σας απονέμω την ανώτατη διάκριση του ελληνικού κράτους ως αναγνώριση όλων εκείνων τα οποία, είμαι βέβαιος, θα πράξετε τόσο για τη συνέχιση των εξαιρετικών σχέσεων των δύο χωρών μας, όσο και για τη διασφάλιση (mettre «en marche») της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης» υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος.
Εμ. Μακρόν: «Έγιναν πολλές θυσίες από τους Έλληνες»
«Σας ευχαριστω πολύ κ. Πρόεδρε για τα θερμά σας λόγια. Από χθές η Γαλλία θρηνεί μετά τον τυφώνα (...) και να σας ευχαριστήσω για τα λόγια σας και για άλλες χώρες που έχουν πληγεί, πολλοί λαοί είναι θύματα αυτής της φυσικής καταστροφής» δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Προεδρικό Μέγαρο.
Ο Γάλλος Πρόεδρος πρόσθεσε ότι προτεραιότητα για τη χώρα του αποτελούν δράσεις για την καταπολέμιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
«Όλη η κυβέρνησή μου και οι υπουργοί της Γαλλίας θα συνεχίσουν τις προσπάθειες για να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, και θέλω να συγχαρώ την κυβέρνηση για τις μεταρρυθμίσεις. Έγιναν πολλές θυσίες από τους Έλληνες» τόνισε ο κ. Μακρόν και υπογράμμισε πως πρέπει να υπάρχει μία δυνατή Ευρώπη κοντά στις αξίες της.