Πώς και γιατί καθιερώθηκε η 23 Αυγούστου ως μέρα μνήμης των θυμάτων του κομμουνισμού και του ναζισμού

 
Πώς και γιατί καθιερώθηκε η 23 Αυγούστου ως μέρα μνήμης των θυμάτων του κομμουνισμού και του ναζισμού

Ενημερώθηκε: 21/08/17 - 17:55

Η Εσθονία που φέτος έχει την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ πραγματοποιεί εκδηλώσεις για την Ευρωπαϊκή Ημέρα μνήμης των θυμάτων του κομμουνισμού και του ναζισμού, μεταξύ των οποίων και το συνέδριο «Η κληρονομιά στον 21ο αιώνα των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από τα κομμουνιστικά καθεστώτα», στο οποίο αρνήθηκε η κυβέρνηση να συμμετάσχει. Μια άρνηση που προκάλεσε πολιτική σύγκρουση.

Ας δούμε πώς καθιερώθηκε η Ευρωπαϊκή Ημέρα μνήμης των θυμάτων του κομμουνισμού και του ναζισμού και τι στάση κράτησαν οι 22 Έλληνες ευρωβουλευτές:

Το 2008, με ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την ευρωπαϊκή συνείδηση και τον ολοκληρωτισμό, καθιερώνεται η 23η Αυγούστου ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα όλων των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων, γνωστή και ως "Ημέρα της Μαύρης Κορδέλας" (Black Ribbon Day)

Η 23η Αυγούστου επιλέχθηκε για δύο λόγους:

1. Είναι η μέρα που υπεγράφη το Σύμφωνο Μολότωφ - Ρίμπεντροπ, δηλαδή το σύμφωνο μη επίθεσης μεταξύ Σοβιετικής Ενωσης και Χιτλερικής Γερμανίας, το 1939

2. Το 1989 στις βαλτικές χώρες, δύο εκατομμύρια άνθρωποι από την Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία στάθηκαν πιασμένοι χέρι - χέρι στο δρόμο από το Βίλνιους ως το Ταλίν, σχηματίζοντας μία ανθρώπινη αλυσίδα, ζητώντας απόσχιση των κρατών τους από τη Σοβιετική Ένωση (Επανάσταση του Τραγουδιού). Την ίδια μέρα εκδηλώσεις συμπαράστασης έγιναν σε 40 πόλεις του δυτικού κόσμου. Πολλοί από τους διαδηλωτές φορούσαν μαύρες κορδέλες σε ένδειξη "πένθους" για τα θύματα του Κομμουνισμού και του Ναζισμού.

Την απόφαση για την καθιέρωση της 23 Αυγούστου ως Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων δεν ψήφισε κανείς – από τους 22 - Ελληνας ευρωβουλευτής, είτε γιατί απείχαν κάποιοι απουσίαζαν και κάποιοι συνειδητά καταψήφισαν.

Από τη Νέα Δημοκρατία, οι Ευρωβουλευτές της απείχαν, ενώ από το ΠΑΣΟΚ, και οι 8 Ευρωβουλευτές του καταψήφισαν την απόφαση, καταγγέλλοντας ότι η ημέρα κοινής μνήμης «εξισώνει κατά απαράδεκτο τρόπο» τον κομμουνισμό και τον ναζισμό.

Και από το ΚΚΕ, οι 3 Ευρωβουλευτές του καταψήφισαν, καταδικάζοντας την απόφαση ως αποτέλεσμα «αντικομμουνιστικής υστερίας»:

Τέλος, από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο ένας Ευρωβουλευτής του απουσίαζε, ενώ το ίδιο συνέβη και με τον έναν Ευρωβουλευτή του ΛΑ.ΟΣ.