Εμπρηστικές δηλώσεις από τον ψευτομουφτή της Θράκης

 
Εμπρηστικές δηλώσεις από τον ψευτομουφτή της Θράκης

Πηγή Φωτογραφίας: Ευρωκίνηση

Ενημερώθηκε: 14/05/16 - 23:20

Του Γιώργου Βλάβιανού

Η Τουρκία εμμένει στις προκλήσεις της με κάθε ευκαιρία. Τις προάλλες το Πανεπιστήμιο "19 Μαίου" της Σαμψούντας (στις 19 Μαίου από τη Σαμψούντα ο Κεμάλ ξεκίνησε την εκστρατεία του κατά των ελληνικών στρατευμάτων το 1922) και η Κοινότητα Βαλκανικών Ερευνών του πανεπιστημίου, διοργάνωσαν συνέδριο με τον προκλητικά ανθελληνικό τίτλο «Η τουρκική ταυτότητα των μουσουλμάνων στη Δυτική Θράκη».

Στα όσα προκλητικά ελέχθησαν στο συνέδριο απάντησε ο νέος εκπρόσωπος του υπ. Εξωτερικών Σ. Ευθυμίου:

"Η Ελληνική κυβέρνηση με σεβασμό στις επιμέρους ιδιαιτερότητες των μουσουλμάνων πολιτών της, προβαίνει σε στοχευμένες δράσεις, ώστε να είναι όλοι σε θέση να επωφελούνται των ευκαιριών που προσφέρει η Ελληνική Δημοκρατία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εμπρηστικές πρωτοβουλίες και δηλώσεις που αποσκοπούν στο να δημιουργήσουν κλίμα αναστάτωσης και αβεβαιότητας προφανώς δεν βοηθούν κανέναν, ούτε βεβαίως το ακροατήριο στο οποίο απευθύνονται».

Στην εκδήλωση, εκ των βασικών ομιλητών, ήταν ο ψευτομουφτής Αχμέτ Μέτε ο οποίος προέβη σε πραγματικό ανθελληνικό παραλήρημα. Ενδεικτικός ο τίτλος της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας Μιλλιέτ, "Ψευτομουφτής" Αχμέτ Μέτε: "Όταν η Τουρκία είναι δυνατή, δυνατοί είμαστε κι εμείς"».

Για να φανεί και ο τρόπος με τον οποίο σκέπτεται μέρος των ακαδημαικών κύκλων της Άγκυρας παραθέτουμε ορισμένα από τα λόγια της εναρκτήριας ομιλίας του προέδρου της Κοινότητας Βαλκανικών Ερευνών, Ιλκάϊ Ερκέν:

«Τα Βαλκάνια, όχι μόνο η Δυτική Θράκη, είναι ένας τόπος πολύ εγγύτερός μας από όσο φανταζόμαστε. Παραιτηθήκαμε για κάποιο λόγο επί χρόνια από πολλές περιοχές, έτσι απομακρυνθήκαμε κι από τα Βαλκάνια. Πού είναι η Δυτική Θράκη; Σε τι γλώσσα μιλούν εκεί οι άνθρωποι; Πώς είναι η ζωή τους; Είναι πολλά τα ερωτήματα που υπάρχουν...Μέσω της Κοινότητας Βαλκανικών Ερευνών προσπαθήσαμε να πιάσουμε το σφυγμό των ερωτημάτων, από κοινού με φίλους να ξυπνήσουμε το ενδιαφέρον γι' αυτή τη γεωγραφική περιοχή, να δείξουμε ότι πρόκειται για ένα πεδίο πολύ κοντινό μας, που φέρει κάτι από μας».

Ο ψευτομουφτής Μέτε επέκρινε τις πολιτικές ενσωμάτωσης της Ελλάδας και υπογράμμισε ότι "οι μουσουλμάνοι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης αντιστάθηκαν σε αυτές. Και παρά αυτού του είδους πολιτικών της, η Ελλάδα παραπονιέται στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες για την Τουρκία." Στο δημοσίευμα της Μιλιέτ γίνεται ακριβής αναφορά στα λεγόμενα το ψευτομουφτή:

«Οι Τούρκομουσουλμάνοι της Δυτικής Θράκης είναι Τούρκοι, οι οποίοι ξέμειναν στην Ελλάδα από σεβασμό στο Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης και σε πέντε παπάδες. Αυτό θέλω να υπογραμμίσω ιδιαιτέρως. Οι ανταλλαγέντες πρόσφυγες τράβηξαν πολλά, ιδίως οι δύο πρώτες γενιές υπέφεραν πολύ. Όσο για τις τρίτη γενιά, συνεχίζουν τη ζωή τους, όπως εσείς, ως πολίτες της Τουρκικής Δημοκρατίας, κάτω από την τουρκική σημαία. Αλλά η μουσουλμανική μειονότητα στη Δυτική Θράκη υποφέρει εδώ και περισσότερα από 100 χρόνια, υπέφεραν οι πατεράδες μας, υποφέρουμε εμείς, υποφέρουν και τα παιδιά μας. Με δύο λόγια, εγώ μεγάλωσα μέσα σε ένα κλίμα νόστου, τα παιδιά μου τα μεγαλώνω νοσταλγώντας. Νοσταλγώ την ταυτότητα, τα τζαμιά, το χώρο, νοσταλγώ το κάθετί».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Τουρκικές προκλήσεις με στόχο 16 νησιά

Τουρκικές προκλήσεις: «Αλέξη μην την πατήσεις όπως ο Ιωαννίδης με τη Κύπρο»