"Αγγίζουμε" τη συμφωνία για περίπου 10 δισ. αλλά και πολλά προαπαιτούμενα

 
Ευρωκίνηση

Ενημερώθηκε: 13/05/16 - 17:34

Αν και επίσημα δεν έχει κλείσει, επί της ουσίας το νέο πακέτο έχει συμφωνηθεί και απομένει μόνο το τυπικό του θέματος. Πρόκειται για συμφωνία για το σύνολο των μέτρων με την ΕΕ. Μόλις υπάρξει η τυπική υπογραφή της συμφωνίας στο Eurogroup της 24ης Μαίου η Ελλάδα θα πρέπει να περιμένει μια δόση μέχρι και 10,7 δις ευρώ, όχι όμως δίχως ακριβό αντίκρυσμα. Θα υπάρξουν 10πλάσιες υποχρεώσεις για την δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος, ενώ προαπαιτούμενα υπάρχουν και τώρα.

Σύμφωνα με πηγές από την Κομισιόν, τα δημοσιονομικά μέτρα των 5,4 δις ευρώ, που έχουν ήδη συμφωνηθεί με την Ελλάδα είναι ολοκληρωμένα σε ότι αφορά την δομή τους, ενώ στους υπολογισμούς της επιτροπής συνυπολογίστηκε η πολύ καλύτερη πορεία του αναμενομένου επίδοση της ελληνικής οικονομίας το 2015, όπως και δεν έχουν συνυπολογισθεί τα αναμενόμενα πρόσθετα έσοδα που μπορεί να έχει η Ελλάδα από την καλύτερη λειτουργία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Η συμφωνία προβλέπει 17 +1 (αν περιληφθεί και ο αυτόματος μηχανισμός δημοσιονομικής διόθρωσης) προαπαιτούμενα (prior actions). Μεταξύ αυτών είναι:

-Δημοσιονομικά μέτρα για να βρεθεί 3% του ΑΕΠ
-Νομοθέτηση ανεξάρτητης αρχής συλλογής εσόδων
-Η νομοθέτηση της ρύθμισης για τα κόκκινα δάνεια
-Μέτρα για να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα (άνοιγμα αγορών κ.λπ.). Μεταξύ αυτών, το άνοιγμα της αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας.
-Το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων.

Είναι ένα από ένα από τα πιο βαριά και πι ολοκληρωμένα προγράμματα, που ανέλαβε ποτέ χώρα, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές.

Γρίφο όμως εξακολουθεί να αποτελί η στάση του ΔΝΤ, το οποίο εμφανίζεται να έχει ακόμη σημαντικές διαφωνίες τόσο με την φύση όσο και με την απόδοση των μέτρων.

Μέχρι την Κυριακή "κλείνουν" τα προληπτικά μέτρα

Σε ότι αφορά στον αυτόματο μηχανισμό διορθώσεων, αναμένεται να υπάρξει συμφωνία και στις λεπτομέρειες μέχρι και την Κυριακή.

Η ΕΕ επιμένει πως θα πρέπει να υπάρχουν αυτόματες διορθώσεις σε όλες τις δομικές αποκλίσεις που θα υπάρχουν στους προϋπολογισμούς χωρίς την παρέμβαση του ελληνικού υπουργείου οικονομικών ή της ΕΕ κάτι που δεν έχει καταστεί σαφές μέχρι στιγμής.

Μετά το κλείσιμο και της εκκρεμότητας του μηχανισμού η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει στην ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, το οποίο θα περιλαμβάνει όλα τα μέτρα που δεν έχουν ακόμη θεσμοθετηθεί:

Το πακέτο των έμμεσων φόρων, την νομοθεσία για την πλήρη ανεξαρτησία της ΓΓΔΕ, το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων και την συμφωνία για τα κόκκινα δάνεια .

Στην συνέχεια αφού το πακέτο περάσει και από την σύνοδο των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης η Ελλάδα έχει να περιμένει χρηματοδοτική συνδρομή για το σύνολο των υποχρεώσεων του χρέους μέχρι και τη δεύτερη αξιολόγηση, που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο δηλαδή περίπου 7 δις ευρώ. Επιπλέον αναμένεται να εγκριθεί και ένα ποσό 700 εκ. ευρώ το μήνα για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα. Συνεπώς το ποσό αναμένεται να ξεπεράσει τα 10,7 δις ευρώ.

Λίστα με 43 προαπαιτούμενα

Εάν πάντως γίνεται αναφορά για τη δυσκολία που είχε η πρώτη αξιολόγηση, οι υποχρεώσεις για την επόμενη είναι πολύ περισσότερες. Οι πηγές σημειώνουν πως η επόμενη εξέταση της οικονομίας θα γίνει με βάση 43 προαπαιτούμενα που θα αφορούν σε μεγάλο βαθμό την υλοποίηση των μέτρων που θεσμοθετούνται αυτόν τον καιρό. Επιπλέον στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης θα επανεξεταστούν τα μισθολόγια για στρατιωτικούς και αστυνομικούς και θα ανοίξει και το κεφάλαιο των αλλαγών των εργασιακών σχέσεων, δηλαδή αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου και ομαδικές απολύσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Σε εμμονές του ΔΝΤ απέδωσε η Γεροβασίλη τη μη συμφωνία

 Ολονύκτια διαπραγμάτευση για να υπάρξει έστω μία καταρχήν συμφωνία

Κομισιόν: "Βλέπει" πρόοδο - Eπιμένει για πλεόνασμα 3,5%

Λαγκάρντ: Κάναμε δύο λάθη στο ελληνικό πρόβλημα

Χωρίς «λευκό καπνό» οι ολονύχτιες συνομιλίες κυβέρνησης - θεσμών