Έντονες διεργασίες ενόψει της αυριανής παρουσίας του γγ του ΟΗΕ στη Διάσκεψη για το Κυπριακό

 
Έντονες διεργασίες ενόψει της αυριανής παρουσίας του γγ του ΟΗΕ στη Διάσκεψη για το Κυπριακό

Ενημερώθηκε: 05/07/17 - 14:02

Στον απόηχο της επιβεβαίωσης για την άφιξη του γγ των ΟΗΕ, αύριο, κινείται από το πρωί σήμερα η 8η μέρα της Διάσκεψης για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας, και 3η μέρα της σκληρής διαπραγμάτευσης για το κρίσιμο κεφάλαιο των εγγυήσεων και της ασφάλειας.

Οι προγραμματισμένες πρωινές συνεδριάσεις των δύο τραπεζιών αναβλήθηκαν - κατόπιν αιτήματος της ελληνοκυπριακής πλευράς στην οποία συμφώνησε και η τουρκοκυπριακή- και μετατέθηκαν για το βράδυ, το μεν τραπέζι 2 για τις εσωτερικές πτυχές στις 18.00 (19.00 μ.μ ώρα Ελλάδας) το δε τραπέζι 1 για τις Εγγυήσεις και την Ασφάλεια στις 19.30 (20.30).

Σαφώς η σημερινή είναι μία ημέρα έντονων διεργασιών και διαβουλεύσεων εν όψει της αυριανής παρουσίας του γγ του ΟΗΕ στη Διάσκεψη. Ήδη αυτή τη στιγμή βρίσκετα σε εξέλιξη η συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών με τον Βρετανό υφυπουργό Εξωτερικών επί ευρωπαϊκών θεμάτων, σερ Άλαν Ντάνκαν, ο οποίος επέστρεψε και πάλι χθες στο Κραν Μοντανά για να λάβει τη θέση του ως επικεφαλής της βρετανικής αντιπροσωπείας στη Διάσκεψη.

Τέλος, τηλεφωνική συνομιλία, με θέμα το Κυπριακό, είχαν σήμερα το πρωί ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τη Βρετανίδα ομόλογό του Τερέζα Μέι.

Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις βλέπει η «Μιλιέτ» - Αποκαλύπτει τις προτάσεις των δύο πλευρών

Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις του Κραν Μοντανά 'βλέπει' η τουρκική εφημερίδα 'Μιλιέτ', υποστηρίζοντας ότι η εμπλοκή οφείλεται στην επιμονή του Κύπριου προέδρου για 'μηδέν στρατό μηδέν εγγυήσεις', παρόλο που ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έδωσε το μήνυμα πως αν γίνει αποδεκτή η πολιτική ισότητα και η εκ περιτροπής προεδρία θα κάνει βήματα στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Όπως αποκαλύπτει η 'Μιλιέτ', η ε/κ πλευρά ζήτησε αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων αμέσως μετά τη λύση και κατάργηση του δικαιώματος εγγυήσεων αναφέροντας ότι είναι 'εκ των ων ουκ άνευ'.

Η ε/κ πλευρά ζήτησε επίσης αμέσως μετά τη λύση επιστροφή των Βαρωσίων και της Μόρφου και επιστροφή 100 χιλιάδων Ε/Κ στα σπίτια τους.

Αναφέρει ακόμη ότι η ε/κ πλευρά αντιτίθεται στην ίση μεταχείριση των Τούρκων πολιτών με τους Έλληνες πολίτες με το επιχείρημα ότι «η Ελλάδα είναι χώρα-μέλος της Ε.Ε. και πως μετά τη λύση η Τουρκία θα γεμίσει το νησί με Τούρκους».

Ωστόσο, η τουρκική πλευρά είπε ότι χωρίς πολιτική ισότητα και εκ περιτροπής προεδρία δεν θα υπάρξει πρόοδος στο θέμα των εγγυήσεων. Η Τουρκία μετά τη λύση θα μειώσει σταδιακά τον αριθμό των στρατευμάτων της, αλλά δεν θα αποχωρήσει εξ ολοκλήρου ο τουρκικός στρατός. Επίσης η τουρκική πλευρά θέλει να συνεχιστούν οι εγγυήσεις της Τουρκίας και μετά από 15 χρόνια να συζητηθούν και πάλι. Η ίση μεταχείριση των πολιτών της είναι από τα ων ουκ άνευ.

Η 'Μιλιέτ' καταγράφοντας την πρόταση της Τουρκίας, αναφέρει τα εξής:

- Στις συμφωνίες για τις εγγυήσεις πρέπει να ισχύσει το mutatis mutandis (τηρουμένων των αναλογιών). Θα συνεχιστούν οι εγγυήσεις της Τουρκίας και το δικαίωμα παρέμβασης αλλά θα προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες.

- Δεν πρέπει να υπάρξει οποιαδήποτε τελική ημερομηνία για τις εγγυήσεις και την αποχώρηση του τουρκικού στρατού.

- Πρέπει να ιδρυθεί μια επιτροπή παρακολούθησης.

- Οι εγγυήσεις να επανεξεταστοούν έπειτα από τρεις προεδρίες εκ περιτροπής ή τρεις εκλογικες αναμετρήσεις. Συνολικά 15 χρόνια.

- Η συνέχιση παρουσίας τουρκικού στρατού

- Την πρώτη μέρα της συμφωνίας να υπάρξει σημαντική μείωση του στρατού.

- Με την εφαρμογή της συμφωνίας να αξιολογηθεί ξανά αυτός ο αριθμός για αργότερα.

- Ο αριθμός των τουρκικών στρατευμάτων να παραμείνει χωρίς να υπάρχει τελική ημερομηνία.

Ανόητες οι προτάσεις Ε/κ πλευράς υποστηρίζει ο Τσαβουσογλου

Ανόητες προτάσεις και εκτός πλαισίου προειδοποιήσεις χαρακτήρισε τις προτάσεις του προέδρου Αναστασιάδη ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου τις οποίες κατέθεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στο Κραν Μοντανά. Χαρακτήρισε ανόητες τις προτάσεις της Ε/κ πλευράς και για το κεφάλαιο 7 του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Τούρκος Υπουργός σε δηλώσεις του στα τουρκικά μέσα αναχωρώντας από το χώρο της Διάσκεψης κλήθηκε να σχολιάσει υποτιθέμενη δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη ότι «η Τουρκία πρέπει να συμπεριφερθεί σωστά» και είπε ότι πρόκειται για ασέβεια και θρασύτητα. Ο Τούρκος Υπουργός είπε ακόμη στα αγγλικά ότι δεν θα υπάρχει sunset clause. «Αυτό για μας δεν μπορεί να είναι καν όνειρο. Αν κάποιος το ονειρεύεται αυτό πρέπει να ξυπνήσει. Δεν θα υπάρξει sunset clause», είπε.