«Ειδικό καθεστώς της Ελλάδας στην ΕΕ» προτείνει με άρθρο του ο ευρωβουλευτής και πρόεδρος του κόμματος «Ελλάδα- Ο άλλος δρόμος» υποστηρίζοντας ότι μία από τις βασικές θέσεις του κόμματός του, είναι και η δημιουργία μιας ειδικής σχέσης, ενός ειδικού καθεστώτος της Ελλάδας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με τον Νότη Μαριά η θέση αυτή συνδυάζεται (όπως αναφέρει και η ιδρυτική διακήρυξη του κόμματος) με την ακύρωση των δανειακών συμβάσεων Ελλάδας/κρατών Ευρωζώνης /ΔΝΤ/EFSF/ESM, των μνημονίων και όλων των νόμων και διοικητικών πράξεων που έχουν εκδοθεί σε εφαρμογή των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων, την άμεση κατάργηση της δήθεν Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων που είναι στη υπηρεσία των δανειστών την μονομερή διαγραφή και ακύρωση του επονείδιστου δημόσιου χρέους, που αποτελεί πλέον το μέγιστο τμήμα του συνολικού δημόσιου χρέους και το βαθύ κούρεμα του υπόλοιπου χρέους.
Επίσης, «η αποζημίωση της χώρας από τους δανειστές για τις ζημιές που προκάλεσαν τα μνημόνια στην πατρίδας μας, καθώς και η άμεση και άνευ όρων επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ από τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου».
Σύμφωνα με τον κ. Μαριά «η εμπειρία από τις σχέσεις της ΕΕ με το Ηνωμένο Βασίλειο πριν το δημοψήφισμα για το Brexit, καθώς και οι σχέσεις της ΕΕ με την Ιρλανδία και την Δανία, έδειξαν ότι είναι δυνατή εντός της ΕΕ η διαμόρφωση ενός Ειδικού Καθεστώτος, μιας Ειδικής Σχέσης που να διασφαλίζει πλήρη ενάσκηση της εθνικής κυριαρχίας, στα πεδία εφαρμογής του Ειδικού Καθεστώτος.
Στο πλαίσιο αυτό διαμορφώθηκε μια νέα διευθέτηση για το Ηνωμένο Βασίλειο. Ένα Ειδικό Καθεστώς εντός της ΕΕ με σειρά ευνοϊκών ρυθμίσεων και εξαιρέσεων σε τομείς όπως η οικονομική διακυβέρνηση, η ανταγωνιστικότητα, η κυριαρχία, η επικουρικότητα, οι κοινωνικές παροχές, η ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών της ΕΕ, το παράλληλο δίκαιο της ΕΕ σε σχέση με τα Συστήματα Κοινωνικής Ασφάλειας, την Τραπεζική Ένωση κλπ».
Τέλος, ο Νότης Μαριάς στο άρθρο του επισημαίνει: «Με τον τρόπο αυτό να χρηματοδοτηθεί η ίδρυση Ειδικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, καθώς επίσης και ένα Σχέδιο Παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, με δημιουργία σε πρώτη φάση 300.000 θέσεων εργασίας, καθώς και ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής και στήριξη της εκπαίδευσης-κατάρτισης, της καινοτομίας, των νέων τεχνολογιών και των startups, με ανάπτυξη της αλληλέγγυας κοινωνικής οικονομίας».
Σχετικά Θέματα:
Νέο κόμμα από τον Νότη Μαριά-Αύριο παρουσιάζει την ιδρυτική διακήρυξη