Τουρκία δημοψήφισμα: Οι κάλπες άνοιξαν στις 7:00 το πρωί και εκατομμύρια πολίτες προσέρχονται για να ψηφίσουν στο κρίσιμο δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση, που μπορεί να συγκεντρώσει την εκτελεστική εξουσία στα χέρια του προέδρου Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Τα 167.140 εκλογικά κέντρα για τους 55 εκατομμύρια ψηφοφόρους θα κλείσουν το αργότερο στις 17:00 και τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν μεταξύ 19:30 και 21:00 το βράδυ. Δεν υπάρχουν επίσημα exit polls.
Δείχνουν "ναι" οι δημοσκοπήσεις
Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις προβλέπουν επικράτηση του «Ναι» με μικρή διαφορά, που θα σημαίνει αντικατάσταση της σημερινής προεδρευόμενης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας με μία πανίσχυρη προεδρία, και θα επιτρέψει στον κ. Ερντογάν να μείνει στην εξουσία πιθανώς έως και το 2029.
Πολλοί αναλυτές πάντως διευκρινίζουν ότι οι δημοσκοπήσεις και οι καμπάνιες για το δημοψήφισμα έλαβαν χώρα εν μέσω κατάστασης έκτακτης ανάγκης, που κηρύχθηκε μετά το αποτυχημένο περσινό πραξικόπημα, που σημαίνει ότι υποστηρικτές του «Όχι» ίσως φοβόντουσαν να εκφράσουν ελεύθερα τις απόψεις τους.
Ο κ. Ερντογάν υποστηρίζει ότι το προεδρικό σύστημα είναι η μοναδική λύση για να εγγυηθεί την ασφάλεια της Τουρκίας απέναντι στην τρομοκρατία και την κυβερνητική σταθερότητα. Οι επικριτές του αντιτείνουν ότι προσπαθεί να νομιμοποιήσει μονιμοποίηση της μονοκρατορίας του στην πολιτική σκηνή.
Ο Ερντογάν "Σουλτάνος"
Μεταξύ άλλων, οι προτεινόμενες αλλαγές θα επιτρέπουν στον πρόεδρο να κηρύσσει την Τουρκία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, να εκδίδει διατάγματα για τη λειτουργία του κράτους, να συντάσσει τον προϋπολογισμό, να αποπέμπει υπουργούς και να διαλύει τη Βουλή, προκηρύσσοντας ταυτόχρονες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές.
Οι αλλαγές δίνουν επίσης στον πρόεδρο το δικαίωμα να διορίζει μέρος της έδρας σε δύο ανώτατα δικαστικά σώματα.
Το δημοψήφισμα αναμένεται να επηρεάσει βαθιά και τις σχέσεις της Άγκυρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ειδικά με δεδομένη την απειλή του κ. Ερντογάν να επαναξιολογήσει τη συμφωνία των δύο πλευρών για το προσφυγικό μετά τις κάλπες.
Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας
Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια, με σχεδόν 252.000 αστυνομικούς και περισσότερους από 128.000 χωροφύλακες να βρίσκονται επί ποδός, μαζί με εθελοντές και φύλακες ασφαλείας. Ειδική προστασία προβλέπεται για κομβικές υποδομές, όπως μονάδες παραγωγής ενέργειας.
Το βράδυ του Σαββάτου, στη νοτιοανατολική Τουρκία, κούρδοι αντάρτες σκότωσαν έναν φύλακα κατά τη διάρκεια επίθεσης σε όχημα που μετέφερε αξιωματούχο του κυβερνώντος ισλαμο-συντηρητικού κόμματος AKP, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.
Ένας ακόμα σωματοφύλακας τραυματίστηκε.
Σχετικά Θέματα:
Η δημοσκόπηση που "χρίζει" Σουλτάνο τον Ερντογάν
Τουρκία δημοψήφισμα: Τα βρήκαν στο παρά πέντε Ερντογάν-Μπαχτσελί
Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος: Με νίκη ο Ερντογάν θα αποχωρήσει πιο γρήγορα
Αρνείται τώρα ο Ερντογάν: Δεν έχω πρόθεση για ομοσπονδιακό κράτος στην Τουρκία
Ρευστές οι συμμαχίες Ερντογάν στο τουρκικό δημοψήφισμα
Τουρκία - Δημοψήφισμα: Κρίση στο στρατόπεδο του «ναι» ακυρώνει τις δημοσκοπήσ
Τουρκία – Δημοψήφισμα: Πέντε πιθανές επιπτώσεις του δημοψηφίσματος