Η σφαγή του αφορολόγητου που συμφωνήθηκε στο Eurogroup της Μάλτας φέρνει στα όρια τους χιλιάδες φορολογούμενους που θα δουν να εκτοξεύονται τα ποσά στα εκκαθαριστικά τους.
Μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες χωρίς παιδιά θα δουν μείωση της έκπτωσης φόρου στα 1.240 ευρώ (από 1.900 ευρώ σήμερα) που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο στα 5.636 ευρώ.
Το σχέδιο που θα βρεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων με την επιστροφή των δανειστών στην Αθήνα περιλαμβάνει μείωση κατά 3.000 ευρώ του έμμεσου αφορολογήτου ορίου για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες, που σημαίνει ότι αυτό προσγειώνεται στις:
• 5.636 ευρώ από 8.636 ευρώ σήμερα για φορολογούμενους χωρίς παιδιά.
• 5.864 ευρώ από 8.864 ευρώ που είναι σήμερα για φορολογούμενους με ένα παιδί.
• 6.090 ευρώ από 9.090 ευρώ για φορολογούμενους με δυο παιδιά.
• 6.545 ευρώ από 9.545 ευρώ για όσους έχουν τρία ή περισσότερα παιδιά.
Στα ύψη η φορολογική κλίμακα
Με την περικοπή του αφορολόγητου ορίου και με δεδομένο ότι ο πρώτος συντελεστής της φορολογικής κλίμακας είναι 22%, οι φορολογούμενοι θα δουν τη φορολογική τους επιβάρυνση να εκτοξεύεται στα ύψη, ενώ εκατομμύρια μισθωτοί και συνταξιούχοι με χαμηλά εισοδήματα που σήμερα είναι αφορολόγητοι θα κληθούν για πρώτη φορά να πληρώσουν φόρο για τα εισοδήματά τους, χάνοντας μέχρι και έναν ολόκληρο μισθό!
Τα αντίμετρα
Τα αντίμετρα θα ενεργοποιηθούν εφόσον επιτευχθεί το προβλεπόμενο πρωτογενές πλεόνασμα. Στο καλό σενάριο που θέλει να επιτυγχάνεται ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, η μείωση του αφορολογήτου θα ισχύσει από το 2020. Αν δεν βγαίνουν τα νούμερα τότε το «κουτσουρεμένο» αφορολόγητο θα έρθει γρηγορότερα και θα εφαρμοστεί από το 2019 μαζί με την περικοπή των συντάξεων. Στην περίπτωση αυτή το πλήγμα για τους συνταξιούχους θα είναι διπλό, αφού από το συγκεκριμένο έτος θα δουν να μειώνονται οι συντάξεις τους και να αυξάνεται η μηνιαία παρακράτηση φόρου στις μηνιαίες αποδοχές τους.
Ταυτόχρονα με τη δραστική περικοπή του αφορολόγητου ορίου θα νομοθετηθεί και θα ψηφιστεί το πακέτο των αντίμετρων 1% του ΑΕΠ στο φορολογικό πεδίο που περιλαμβάνει:
• Μείωση του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας στο 20% από 22% που ισχύει σήμερα για το τμήμα του εισοδήματος έως 20.000 ευρώ.
• Μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Για τα εισοδήματα από 12.000 έως 20.000 ευρώ ο συντελεστής από 2,2% που ισχύει σήμερα μηδενίζεται.
• Μείωση του ΕΝΦΙΑ περίπου κατά 180 εκατ. ευρώ.
• Μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από 29% στο 26%.
Ποιους χτυπούν οι μειώσεις
Η περικοπή του αφορολογήτου ορίου στα 5.636 ευρώ για το άγαμο θα συνοδευτεί με μείωση του πρώτου συντελεστή στο 20% από 22% και μείωσης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης μόνο εάν επιτευχθεί ο στόχος του πλεονάσματος.
Με τη μείωση του συντελεστή στο 20% το έμμεσο αφορολόγητο αυξάνεται στις 6.200 ευρώ για τους φορολογούμενους χωρίς παιδιά.
Ωστόσο εξακολουθούν να προκύπτουν σημαντικές επιβαρύνσεις, ειδικά στα χαμηλά εισοδήματα, σε σχέση με τα ισχύοντα, ακόμα κι αν συνυπολογιστεί ο μηδενισμός της ειδικής εισφορά αλληλεγγύης στα εισοδήματα 12.000- 20.000 ευρώ, όπως προβλέπει ο σχεδιασμός των αντίμετρων. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα μισθωτού με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ.
Σήμερα επιβαρύνεται με φόρο εισοδήματος 300 ευρώ και απαλλάσσεται πλήρως από την έκτακτη εισφορά. Με την προσγείωση του αφορολογήτου στις 5.636 ευρώ ο φόρος του ανεβαίνει στα 960 ευρώ, με αποτέλεσμα να σηκώνει επιπλέον «βάρος» 660 ευρώ. Αν τελικά ενεργοποιηθεί η μείωση του συντελεστή στο 20%, ο φόρος εισοδήματός του θα διαμορφωθεί στα 760 ευρώ, ενώ δεν θα έχει απολύτως κανένα όφελος από τον μηδενισμό της έκτακτης εισφοράς στα άνω των 12.000 ευρώ εισοδήματα, κάτι που σημαίνει ότι προκύπτει επιβάρυνση 460 ευρώ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ποιοι δικαιούνται φέτος την Εθνική Σύνταξη