Μπορεί η συμφωνία με τους δανειστές να φαινόταν πως ήταν «κλεισμένη», όπως διέρρεε από την ελληνική πλευρά, αλλά το χθεσινό EuroWorking Group απέδειξε πως υπάρχουν βασικά ζητήματα που πρέπει να ξεπεραστούν.
Η αβεβαιότητα που έχουν προκάλεσει οι ελληνικές κυβέρνησεις τα τελευταία χρόνια με τα «ράβε-ξήλωνε» και τις προεκλογικές... υποσχέσεις έχει κάνει ακόμα περισσότερο επιφυλακτικούς τους δανειστές που ζητούν άμεσες δεσμεύσεις. Ο πήχης των απαιτήσεων έχει ανέβει και οι θυσίες που αναμένονται από τον ελληνικό λαό θα είναι ακόμα πιο επίπονες.
Απο την αρχή το κλίμα στις Βρυξέλλες δεν φαινόταν ευοίωνο για την κυβέρνηση και ο στόχος ημερομηνία που ήταν η 7η Απριλίου δείχνει να απομακρύνεται καθώς στο χθεσινό EuroWorking Group δεν υπήρξε ουσιαστικό αποτέλεσμα. Υπήρξε η σύσταση προς την Τρόικα να επιστρέψει στην Αθήνα χωρίς όμως να θέσει μια ημερομήνια, ενώ οι εκπρόσωποι των δανειστών σημείωσαν πως δεν πρόκειται να έρθουν χωρίς να μην είναι η συμφωνία έτοιμη για υπογραφή.
Τα εργασιακά η προσωπική διαφορά παραμένουν αγεφύρωτα με την ελληνική κυβέρνηση να επιμένει στην θέση της πως το ΔΝΤ πρέπει να υποχωρήσει, μην θέλοντας να πετάξει και το τελευταίο «φύλλο συκής».
Η απαίτηση του ΔΝΤ να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις για την προσωπική διαφορά από το 2019 και οχι από το 2020 βασίζεται στο αλαλουμ που παρατηρείται κάθε φορά στην χώρα εν μέσω εκλογών, και ζήτησαν ουσιαστικά την δέσμευση και της αντιπολίτευσης.
Στα εργασιακά η στάση του ΔΝΤ παραμένει σταθερή στο ότι θα μπορούν να γίνουν περαιτέρω διαπραγματεύσεις στον τομέα αυτό μόλις όλα τα υπόλοιπα ανοιχτά θέματα έχουν κλείσει. Η βασική διαφορά είναι η αντιστροφή των μεταρρυθμίσεων στην επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων, που η ελληνική κυβέρνηση θέλει να καταργήσει και το ΔΝΤ αντιτάσσεται, καθώς θεωρεί ότι θα επιφέρει πλήγμα στην οικονομία.
Το Eurogroup της Μάλτας παραμένει ο μεγάλος στόχος της ελληνικής κυβέρνησης για να έχει επιτευχθεί η τεχνική συμφωνία με τους δανειστές. Εφόσον έχουν ψηφιστεί όλα τα μέτρα από την ελληνική Βουλή, το Eurogroup της 22ας Μαΐου, θα δώσει και το «πράσινο φως» να ξεκινήσουν οι αντίστοιχες διαδικασίες και στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κοινοβούλια, που θα εγκρίνουν την εκταμίευση για το ελληνικό πρόγραμμα.
Από την άλλη πλευρά, τα αντισταθμιστικά μέτρα που θα ληφθούν αν το 2019 ξεπεραστεί ο στόχος του πλεονάσματος 3,5%, θα είναι:
- Μείωση του πρώτου κλιμακίου της φορολογικής κλίμακας από το 22% στο 20% για φυσικά πρόσωπα και
- μείωση της φορολογίας για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 26%.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Χωρίς αποτέλεσμα στο EuroWorking Group- Στον αέρα η επιστροφή των θεσμών