Περίοδος νηστείας και είναι η καλύτερη περίοδος για να βάλετε τα όσπρια στην καθημερινή σας διατροφή με διαφορετικούς ευφάνταστους τρόπους.
Υλικά
Για τα φαλάφελ
300γρ. ρεβίθια
½ κρεμμύδι χοντροκομμένο
2 ολόκληρα μάτσα μαϊντανό χοντροκομμένο, χωρίς τα κοτσάνια
1 μικρό ματσάκι κόλιανδρο (προαιρετικά) χοντροκομμένο, χωρίς τα κοτσάνια
1-2 σκελίδες σκόρδο
1 κουτ. γλυκού κύμινο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
2-3 κουτ. σούπας αλεύρι
αραβοσιτέλαιο για το τηγάνισμα
Για τη σος ταχινιού
1 φλιτζάνι ταχίνι
½ φλιτζάνι χλιαρό νερό
1 σκελίδα σκόρδο
χυμό από μισό λεμόνι και ξύσμα από ολόκληρο
αλάτι
λίγη πάπρικα
Για το σερβίρισμα
αραβικές πίτες
μαρούλι κομμένο σε μέτρια κομμάτια
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
1 ντομάτα σε κυβάκια
φρέσκο μαϊντανό ή κόλιανδρο
Διαδικασία
Mουλιάζετε τα ρεβίθια μια μέρα πριν (τουλάχιστον 24 ώρες).
Στραγγίζετε τα ρεβίθια την επόμενη και τα περνάτε από επεξεργαστή τροφίμων. Προσθέτετε το κρεμμύδι, τον μαϊντανό, τον κόλιανδρο –αν χρησιμοποιήσετε, το σκόρδο, το κύμινο κι ανάλογο αλατοπίπερο.
Όταν πολτοποιηθούν τα υλικά τα μεταφέρετε σε μπολ, προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε με κουτάλι της σούπας. Παίρνετε κουταλιές από το μίγμα και πλάθετε κεφτεδάκια. Τα αραδιάζετε σε ταψάκι και τα αφήνετε στο ψυγείο σκεπασμένα να σφίξουν για μια ώρα τουλάχιστον.
Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη σος ταχινιού χτυπώντας όλα τα υλικά μαζί στο μούλτι και την αφήνετε στο ψυγείο μέχρι να τη χρειαστείτε.
Ζεσταίνετε μπόλικο αραβοσιτέλαιο σε βαθύ τηγάνι και τηγανίζετε τα φαλάφελ σε δόσεις, αφήνοντας χώρο μεταξύ τους για να μην κολλήσουν. Αφού ροδίσουν από τη μια, τα γυρίζετε να ροδοκοκκινίσουν και από την άλλη.
Βγάζετε τα φαλάφελ από το τηγάνι με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνετε να στραγγίσουν σε χαρτί κουζίνας.
Ζεσταίνετε λίγο τις πίτες σε αντικολλητικό τηγάνι και τις σερβίρετε μαζί με τα φαλάφελ, τη σος και τα υπόλοιπα υλικά.