Παραμένει τεταμένο το κλίμα Τουρκίας- Ολλανδίας. Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε ξανά τους Ολλανδούς ότι «σφάγιασαν περισσότερους από 8.000 Βόσνιους μουσουλμάνους» στη Σρεμπρένιτσα.
Οι Ολλανδοί «δεν έχουν καμία σχέση με τον πολιτισμό, ούτε με τον σύγχρονο κόσμο» είπε ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ. «Αυτοί σφαγίασαν περισσότερους από 8.000 Βόσνιους μουσουλμάνους στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα» συνέχισε.
Ο θύλακας της Σρεμπρένιτσα, όπου το 1995 Σέρβοι της Βοσνίας σκότωσαν τουλάχιστον 8.000 μουσουλμάνους άνδρες, ήταν την περίοδο εκείνη υπό την προστασία των Ολλανδών κυανόκρανων.
Αυτή ήταν η χειρότερη σφαγή που έχει σημειωθεί στην Ευρώπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε χαρακτήρισε χθες «εμετική παραχάραξη της ιστορίας» τις πρώτες δηλώσεις που είχε κάνει ο Ερντογάν για τη Σρεμπρένιτσα. Στην ίδια ομιλία του, ο Ερντογάν υποστήριξε επίσης ότι επικρατεί ένα «πνεύμα ανεξέλεγκτου φασισμού» στην Ευρώπη, όπου πολλές χώρες απαγόρευσαν τις προεκλογικές συγκεντρώσεις υποστηρικτών του.
«Το πνεύμα του φασισμού έχει αποχαλινωθεί στους δρόμους της Ευρώπης», είπε. Καταγγέλοντας την αντιμετώπιση των εθνικών μειονοτήτων και των μουσουλμάνων στην Ευρώπη, ο Τούρκος πρόεδρος είπε επίσης ότι η ίδια μεταχείριση «επιφυλάχθηκε και στους Εβραίους στο παρελθόν».
Σόιμπλε: «....η κατάσταση στην Τουρκία είναι για να κλαίει κανείς»
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε σήμερα ότι η Τουρκία οφείλει να διασφαλίσει ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις που της δίνουν τη δυνατότητα να συζητήσει για να λάβει οικονομική βοήθεια, αλλά πρόσθεσε ότι η σημερινή κατάσταση είναι αξιοθρήνητη.
Σε ερώτηση σχετικά με το αν η Γερμανία θα επιμείνει στην αρχική της προσφορά να εξετάσει το τουρκικό αίτημα για οικονομική βοήθεια, ο Σόιμπλε απάντησε: «Η απάντηση είναι ναι. Αλλά φυσικά η Τουρκία πρέπει να διατηρήσει ή να ξαναδημιουργήσει τις (αναγκαίες) προϋποθέσεις, αφού αυτήν την στιγμή η κατάσταση είναι για να κλαίει κανείς».
ΕΕ-Τουρκία: Τουσκ και Γιούνκερ επικρίνουν την Αγκυρα για τα σχόλια της προς την Ολλλανδία
Οι κατηγορίες της Αγκυρας περί «φασισμού» στην Ολλανδία είναι «απολύτως αποκομμένες από την πραγματικότητα», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.
«Το Ρότερνταμ, η πόλη του Έρασμου, η πόλη που ισοπεδώθηκε από τους Ναζί, η πόλη που έχει σήμερα δήμαρχο μαροκινής καταγωγής: εάν κάποιος βλέπει φασισμό στο Ρότερνταμ δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα», δήλωσε ο Ντόναλντ Τουσκ ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε στο Ευρωκοινοβούλιο «σοκαρισμένος» από τα τουρκικά σχόλια, λέγοντας ότι έχουν απομακρύνει ακόμη περισσότερο την Τουρκία από την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
"Πόρτα" ένταξης στην ΕΕ προς την Τουρκία από ΕΛΚ και Σοσιαλιστές
Το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία ζήτησαν σήμερα οι επικεφαλής των δύο μεγαλύτερων πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ύστερα από τις έντονες αντιδράσεις της τουρκικής κυβέρνησης κατά της Γερμανίας και της Ολλανδίας, για την απαγόρευση των συγκεντρώσεων για το τουρκικό δημοψήφισμα.
«Ειπώθηκαν ύβρεις ακατανόητες εις βάρος ευρωπαϊκών χωρών και εις βάρος της ΕΕ στο σύνολό της, και δεν ξέρουμε πού θα οδηγήσει η όλη κατάσταση» δήλωσε ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
«Εκείνο που είναι σαφές είναι ότι η ΕΕ δεν είναι το έδαφος επί του οποίου μπορεί να διεξάγεται η εκστρατεία για το δημοψήφισμα. Οι συγκεντρώσεις και οι συζητήσεις θα πρέπει να γίνονται στην Τουρκία και όχι στην ΕΕ. Ακούσαμε κατηγορίες και προσβολές. Η ομάδα μου και εγώ στηρίζουμε απόλυτα τις Κάτω Χώρες και η Τουρκία δεν θα πετύχει να διχάσει την ΕΕ ως προς αυτό το θέμα», προσέθεσε.
Ο κ. Βέμπερ υπογράμμισε ότι οι εξελίξεις στην Τουρκία είναι πολύ προβληματικές, με καταπάτηση των δικαιωμάτων και ότι η ΕΕ «θα πρέπει να παρέμβει». « Όσο η Τουρκία δεν ξέρει τι θέλει και προς ποια κατεύθυνση σκοπεύει να προσανατολισθεί, θα πρέπει να παγώσουμε την ενταξιακή διαδικασία, δεν μπορούμε να κάνουμε σαν να μην έχει συμβεί τίποτα», τόνισε.
Σχετικά με ενταξιακό μέλλον της Τουρκίας, ο κ. Βέμπερ δήλωσε: «Εμείς στο ΕΛΚ εδώ και πολύ καιρό πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει μέλλον, δεν αποτελεί επιλογή για μας το να υπάρξει η Τουρκία ως ενταγμένο μέλος της ΕΕ. Είναι μια θέση που επαναβεβαιώσαμε τελευταία με την ευκαιρία συνάντησης για το μέλλον της ΕΕ. Η Ομάδα μου υποστήριξε ανέκαθεν μια εταιρική σχέση με την Τουρκία που δεν έχει να κάνει με μια καθ' ολοκλήρου ένταξη», υπογράμμισε.
Τη θέση του παγώματος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων υποστήριξε και ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζιάνι Πιτέλα.
«Σε αυτό το Κοινοβούλιο υιοθετήσαμε ψήφισμα με το οποίο υπογραμμίζουμε την ανάγκη να παγώσουμε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία.
Αυτό δεν σημαίνει να κλείσουμε την πόρτα στην Τουρκία. Σημαίνει ότι θα πρέπει να καταλάβουν ότι με αυτήν την ηγεσία που οδηγεί την Τουρκία σε μια αυταρχική εκτροπή και ένα απολυταρχικό καθεστώς, δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουμε την ενταξιακή της πορεία», δήλωσε ο κ. Πιτέλα.
"Όχι" Αυστρίας σε είσοδο της Τουρκίας στην ΕΕ
"Όχι" σε μία ένταξη της Τουρκίας, "αυτής της Τουρκίας", στην Ευρωπαϊκή Ενωση, λέει για μία ακόμη φορά ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών και Ενσωμάτωσης Σεμπάστιαν Κουρτς, αντιπροτείνοντας ταυτόχρονα μία "συμφωνία γειτονίας", σε έγγραφο με τις προτάσεις του για την αυστριακή Προεδρία στην ΕΕ, το δεύτερο εξάμηνο του 2018, που δημοσίευσε σήμερα το Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ).
"Είναι καιρός να αποσαφηνίσει η Ευρώπη τη σχέση με την Τουρκία", τονίζει ο ίδιος, σημειώνοντας πως, σε αντίθεση με τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, "η Τουρκία απομακρύνεται εδώ και χρόνια από την ΕΕ", και η απόπειρα πραξικοπήματος έχει επιταχύνει ακόμη περισσότερο αυτή τη διαδικασία, έχοντας "δραματικές επιπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα, στο κράτος δικαίου και στη δημοκρατία".
Στο έγγραφο γίνεται αναφορά και στις "απαράδεκτες προκλήσεις σε σχέση με τις προεκλογικές εμφανίσεις σε χώρες-μέλη της ΕΕ", ενόψει του δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου για αναθεώρηση του τουρκικού Συντάγματος προς ενίσχυση των υπερεξουσιών του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και την εγκαθίδρυση ενός πανίσχυρου προεδρικού καθεστώτος του.
Ταυτόχρονα στο έγγραφο σημειώνεται πως, ωστόσο η Τουρκία παραμένει ένας σημαντικός περιφερειακός και οικονομικός παράγοντας και πως τόσο η ίδια όσο και η ΕΕ έχουν "συμφέρον για το κατά δυνατόν στενές και εποικοδομητικές σχέσεις, ισότιμα και σε όλα τα επίπεδα".
Ομέρ Τσελίκ: Θα ακυρώσουμε τη συμφωνία για το μεταναστευτικό
Στο θέμα του προσφυγικού και ειδικότερα της συμφωνίας με την ΕΕ επανέρχεται η Τουρκία ως «όπλο» της στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει με την Ολλανδία αλλά και τις Βρυξέλλες.
Λίγες ώρες μετά την απειλή Τσαβούσογλου ότι είναι πιθανή η κατάργηση της συμφωνίας, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Ομάρ Τσελίκ επανήλθε στο θέμα μιλώντας στο Reuters όπου δήλωσε ότι κατά την εκτίμησή του ότι «έχει έρθει ο καιρός για να επανεκτιμήσει η Τουρκία τη μεταναστευτική συμφωνία της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς έχει γίνει σαφές ότι η Ένωση δεν θα τηρήσει μια δίκαιη στάση όσον αφορά την υπόσχεσή της να παραχωρήσει στους Τούρκους το δικαίωμα να ταξιδεύουν στην Ευρώπη χωρίς θεώρηση εισόδου».
Ρώσος εμπειρογνώμονας: Ο Ερντογάν θα ακυρώσει την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό πριν από το δημοψήφισμα
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενδέχεται να ακυρώσει την συμφωνία για το μεταναστευτικό εντός του μήνα, πριν από την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στα μέσα Απριλίου, εκτιμά ο αναπληρωτής Διευθυντής του ρωσικού Ινστιτούτου Ευρώπης –που υπάγεται στην Ρωσική Ακαδημία Επιστημών– Βλαντισλάβ Μπελόφ, καθώς η Άγκυρα δεν θα υποστεί μεγάλες απώλειες, ενώ οι πολιτικές συνέπειες μιας τέτοιας κίνησης θα τον ενίσχυαν.
Το ενδεχόμενο αυτό είχε αφήσει ανοιχτό την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ ο τούρκος υπουργός αρμόδιος για τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση Εμέρ Τσελίκ σε χθεσινή του συνέντευξη, είχε εκφράσει την πεποίθηση ότι ήρθε η στιγμή να αναθεωρήσει η Τουρκία τη συμφωνία με την ΕΕ για το μεταναστευτικό.
Ο Μπελόφ υπενθυμίζει ότι η Τουρκία ήταν έτοιμη να αθετήσει την συμφωνία τον Ιούνιο-Ιούλιο του 2016, με αφορμή την απόφαση που είχε πάρει η γερμανική βουλή στις αρχές Ιουνίου να καταδικάσει την γενοκτονία των Αρμενίων. Τότε όμως μεσολάβησε, σημειώνει ο Ρώσος εμπειρογνώμονας, το πραξικόπημα στην Τουρκία εξαιτίας του οποίου όλες οι εντάσεις πέρασαν σε δεύτερο πλάνο. Όμως στην παρούσα φάση –καθώς παρατηρείται όξυνση στις σχέσεις με τις μεγάλες χώρες της ΕΕ, ενώ την ίδια στιγμή αρκετοί ευρωπαίοι πολιτικοί επιζητούν να υπάρξει ενιαία στάση έναντι του Ερντογάν– το ενδεχόμενο να υλοποιήσει την απειλή αυτή είναι πιθανό, κρίνει ο Μπελόφ στις δηλώσεις που έκανε στο Ria Novosti.
Ο Ερντογάν, εκτιμά ο Μπελόφ, με το να έρχεται σε αντιπαράθεση με την Ευρώπη, επιχειρεί να συσπειρώσει τους οπαδούς τους στο εσωτερικό της Τουρκίας, ενόψει του δημοψηφίσματος, θεωρώντας όμως ότι η όξυνση των σχέσεων με την Ολλανδία «δείχνει την πρόθεση της Άγκυρας, να οδηγήσει την κρίση σε μια πιο βαθιά φάση».
«Παράλληλα ο Ερντογάν αντιλαμβάνεται πλήρως ότι στους κόλπους της Ε.Ε θα εξακολουθήσουν να υπολογίζουν την Τουρκία, καθώς είναι χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, έχει στρατιωτικές βάσεις στο έδαφος της Τουρκίας, εμπλέκεται στην συριακή κρίση, στο Ιράκ και, το εκτόπισμα της είναι δύσκολο να το αγνοήσουν. Για αυτό και η πρόβλεψη μου είναι ότι η Τουρκία θα ακυρώσει την συμφωνία», δηλώνει ο Ρώσος εμπειρογνώμονας, και καταλήγει, επαναλαμβάνοντας με άλλη διατύπωση την πρόβλεψη του: δεν είναι απαραίτητο «η πρόβλεψη μου να επαληθευτεί, αλλά θεωρώ ότι ο Ερντογάν θα το κάνει».
Σχετικά Θέματα:
Και νέα επίθεση Ερντογάν: Φασίστες Ευρωπαίοι και Ολλανδοί
"Όχι" Αυστρίας στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ
Ολλανδικές εκλογές: Εκλογές εν μέσω έντονου λαϊκισμού
DW - Ολλανδικές εκλογές: Το γλυκό δηλητήριο του λαϊκισμού
Ολλανδικές εκλογές: Στις κάλπες για να εκλέξουν νέο κοινοβούλιο οι Ολλανδοί
Και νέα επίθεση Ερντογάν: Φασίστες Ευρωπαίοι και Ολλανδοί
Σόιμπλε: «....η κατάσταση στην Τουρκία είναι για να κλαίει κανείς»
ΕΕ-Τουρκία: Τουσκ και Γιούνκερ επικρίνουν την Αγκυρα για τα σχόλια της προς την Ολλλανδία
Χάκερς υποστηρικτές του Ερντογάν έκαναν άνω κάτω το twitter