Τσαβούσογλου: Η συζήτηση της Συνθήκης της Λοζάνης, αποτελεί ελευθερία έκφρασης και όχι επιβουλή εδαφών

 
Τσαβούσογλου: Η συζήτηση της Συνθήκης της Λοζάνης, αποτελεί ελευθερία έκφρασης και όχι επιβουλή εδαφών γειτονικών χωρών

Ενημερώθηκε: 10/02/17 - 11:52

Οι ελληνο-τουρκικές σχέσεις είναι πολύ καλές και η συζήτηση των συνθηκών, όπως αυτή της Λωζάνης, αποτελεί ελευθερία έκφρασης και όχι επιβουλή εδαφών γειτονικών χωρών, είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξη τύπου που έδωσε στην Ισπανία, την οποία επισκέπτεται.

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση για το αν η Τουρκία έχει ξεπεράσει τη συνθήκη της Λωζάνης κι αν ακολουθεί πλέον μία νέο-οθωμανική πολιτική, ανέφερε ότι:

«Η Τουρκία έχει γίνει μία χώρα που τηρεί πάντα το λόγο της, σέβεται και εφαρμόζει τις συμφωνίες που έχει υπογράψει. Αλλά –στο πλαίσιο της εσωτερικής πολιτικής- η Τουρκία μπορεί να κρίνει φυσικά κάποιες συμφωνίες που έχει υπογράψει στο παρελθόν. Πριν από 22 χρόνια υπογράφηκε η συμφωνία του Dayton, προκειμένου να τελειώσει ο πόλεμος στη Βοσνία, σωστά; Μπορεί να μου πει κάποιος (σήμερα) ότι 'ήταν μία τέλεια συμφωνία'; Για να τελειώσει ο πόλεμος, έπρεπε να κάνουμε κάτι... άμεσα. Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη ήταν σε αδιέξοδο. Η χώρα δεν λειτουργούσε. Το Βελιγράδι έκανε ό,τι μπορούσε για να πείσει όλες τους Βόσνιους, όλες τις πλευρές Κροάτες, Σέρβους και Βόσνιους να αλλάξουν το σύνταγμα. Αλλά δεν τα κατάφερναν. Επομένως, μπορείς να κρίνεις τις προηγούμενες κυβερνήσεις για τις συμφωνίες που υπέγραψαν στο παρελθόν, όπως και εδώ στην Ισπανία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε βλέψεις. Καμία άλλη χώρα δεν υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα και ενότητα της Συρίας και του Ιράκ περισσότερο από την Τουρκία. Αυτό το έχουμε τονίσει. Δείτε την κοινή διακήρυξη της Τουρκίας-Ρωσίας-Ιράν στη Μόσχα, όπως επίσης και τη κοινή διακήρυξη μετά τις συνομιλίες στην Αστανά, και θα καταλάβετε».

Συνέχισε ο κ. Νταβούτογλου:

«Η Τουρκία σέβεται απολύτως την εδαφική ακεραιότητα όλων των γειτονικών χωρών. Ναι, με την Ελλάδα έχουμε κάποια ζητήματα στο Αιγαίο ή κάποιες διαφορετικές πολιτικές και νομικές θέσεις για κάποια νησιά ή για τα χωρικά ύδατα, αλλά τα συζητάμε αυτά τα θέματα με τους Έλληνες, μέσω των διερευνητικών επαφών. Γιατί; Προκειμένου να μην αυξάνεται η ένταση, παρά να τη μειώνουμε και να συζητάμε όλα αυτά τα δύσκολα θέματα μέσω διπλωματικών καναλιών. Έχουμε πολύ καλές σχέσεις με την Ελλάδα. Επομένως, τώρα πολεμάμε τον ISIS από την άλλη πλευρά των συνόρων μας, γύρω από την Αλ Μπαμπ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε βλέψεις στο έδαφος της Συρίας. Όχι, καθόλου! Αυτό το υπογραμμίζουμε. Μπορούμε να κριτικάρουμε τη συνθήκη της Λωζάνης, ή εκείνη ή την άλλη συμφωνία που υπογράψαμε στο παρελθόν, κάποιοι άλλοι μπορεί να την υπερασπίζονται, αυτό σημαίνει ελευθερία έκφρασης κι όχι ότι έχουμε βλέψεις στο έδαφος άλλων χωρών, ειδικά των γειτόνων της. Ίσα ίσα...»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρίσιμες συναντήσεις Εκλ. Τσακαλώτου για άρση αδιεξόδου - Συνάντηση και με Μέρκελ; 

ΚΑΙΡΟΣ 10/2/2017: Βροχές, καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά

Tο αρμόδιο δικαστήριο είπε ΟΧΙ στο διάταγμα Τραμπ