Η Ελληνική Αστυνομία συμμετείχε με επιτυχία στην ευρείας κλίμακας κοινή αστυνομική επιχείρηση «BOSPHORUS» για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης και κατοχής όπλων κρότου-αερίου, μαζί με άλλες εννέα χώρες κράτη μέλη της Ε.Ε., στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Σχεδίου Δράσης της προτεραιότητας EMPACT-FIREARMS της EUROPOL.
Συνελήφθησαν συνολικά 196 άτομα σε βάρος των οποίων σχηματίστηκαν δικογραφίες αυτόφωρης διαδικασίας για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων. Πραγματοποιήθηκαν 275 έρευνες σε κατοικίες σε διάφορες περιοχές της χώρας, όπου κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, 219 όπλα κρότου, 60 πυροβόλα όπλα, 8.481 φυσίγγια, 4 χειροβομβίδες, 58 μαχαίρια-σουγιάδες, εξαρτήματα όπλων, πλήθος πυροτεχνημάτων φωτοβολίδων-κροτίδων, πλήθος αρχαίων αντικειμένων καθώς και ποσότητες ναρκωτικών
Σημαντικά είναι τα αποτελέσματα που επέδειξαν οι Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας κατά τη συμμετοχή τους σε κοινή αστυνομική επιχείρηση, με την κωδική ονομασία «OPERATION BOSPHORUS».
Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Σχεδίου Δράσης της προτεραιότητας EMPACT-Firearms της Europol, για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης και κατοχής όπλων κρότου και αερίου, που κατασκευάζονται στην Τουρκία και διακινούνται στην Ευρώπη μέσω της Βουλγαρίας.
Πιο αναλυτικά, η επιχείρηση υλοποιείται από το Μάιο του 2016, με πρωτοβουλία της Europol και υπό το συντονισμό της Ρουμανίας, ενώ συμμετείχαν αστυνομικές Αρχές από 10 χώρες κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής ένωσης και συγκεκριμένα την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Ρουμανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, την Πολωνία, τη Φινλανδία, τη Σουηδία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Για την επιτυχή ολοκλήρωση της επιχείρησης, από τη EUROPOL παρασχέθηκαν επαρκή πληροφοριακά στοιχεία τα οποία αξιοποιήθηκαν από τις ελληνικές αστυνομικές Αρχές για την πραγματοποίηση στοχευμένων έλεγχων με σκοπό τον εντοπισμό περιπτώσεων παράνομης κατοχής όπλων κρότου-αερίου, τα οποία αγοράστηκαν από εμπόρους όπλων στη Βουλγαρία.
Τα όπλα αυτά αξιοποιούνται σε εγκληματικές δραστηριότητες, λόγω της δυνατότητας μετατροπής τους σε λειτουργικά πυροβόλα όπλα εκτόξευσης βλημάτων, χωρίς να απαιτούνται ιδιαίτερα εξειδικευμένες γνώσεις, του χαμηλού κόστους αγοράς τους και της δυνατότητας χρησιμοποίησής τους για λόγους εκφοβισμού.
Επισημαίνεται ότι η κατοχή και εμπορία όπλων κρότου, στη χώρα μας εμπίπτει στις απαγορευτικές διατάξεις της νομοθεσίας περί όπλων (Ν. 2168/1993) ενώ δεν απαγορεύεται στη Βουλγαρία.
Στο πλαίσιο των οργανωμένων και συντονισμένων αστυνομικών ερευνών, διακριβώθηκαν τα πλήρη στοιχεία 374 Ελλήνων αγοραστών όπλων κρότου, οι οποίοι διαμένουν σε διάφορες περιοχές της χώρας μας και συγκεκριμένα σε περιοχές της Αττικής, της Θεσσαλονίκης, της Κεντρικής Μακεδονίας, της Δυτικής Ελλάδας, της Πελοποννήσου, της Στερεάς Ελλάδας, της Ηπείρου, της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, της Θεσσαλίας, του Νοτίου και Βορείου Αιγαίου και της Κρήτης.
Από το Μάιο του 2016 μέχρι και σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί 275 έρευνες σε κατοικίες, και συνελήφθησαν 196 συνολικά άτομα, ενώ βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
Οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη για τη διακρίβωση όλου του εύρους της παράνομης δραστηριότητας των συλληφθέντων.
Σχετικά Θέματα: