Το εορταστικό τραπέζι της Πρωτοχρονιάς πλησιάζει και δεν υπάρχει πιο έυκολο και νόστιμο συνοδευτικό για την γεμιστή γαλοπούλα από την εορταστική ζαμπονοτυρόπιτα της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου.
Υλικά Συνταγής
1 πακέτο ζύμη σφολιάτα
1 κ.σ. βούτυρο
4 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό
500 γρ. γάλα
2 αβγά
μπόλικο πιπέρι
2-3 πρέζες μοσχοκάρυδο
300 γρ. ζαμπόν
απο 250 γρ. φετα
κασέρι
κεφαλογραβιέρα
διάλυμα αβγού
λίγο μαύρο σουσάμι
Εκτέλεση
Βάζουμε όλα τα υλικά, βούτυρο, σιμιγδάλι, γάλα, μοσχοκάρυδο και πιπέρι και αφήνουμε να βράσουν και να δέσει η κρέμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε τα αβγά χτυπημένα και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα τυριά ψιλοκομμένα και το ζαμπόν ψιλοκομμένο.
Ανοίγουμε το φύλλο σφολιάτας.
Απλώνουμε το ένα φύλλο στο ταψί, φροντίζοντας να ανασηκώσουμε το πλαϊνό τοίχωμα.
Αδειάζουμε την κρύα γέμιση.
Καλύπτουμε με το άλλο φύλλο και χαράζουμε ελαφρά την επιφάνεια για να εξατμίζονται οι υδρατμοί της γέμισης. Αλείφουμε με διάλυμα αβγού και πασπαλίζουμε με μαυροσίσαμο.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC στον αέρα για 45′, να ροδίσει και να φουσκώσει. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει η ζαμπονοτυρόπιτα και έπειτα κόβουμε σε κομμάτια.